A “halálos négyes”; gyakran halálos.

Ha valakinek hasi elhízása van, merek_nagy_288_20091130134913_382agas a vérnyomása, kórosak a vérzsír értékei és cukorbeteg, annál kétszer nagyobb a koszorúér-betegség kockázata ahhoz képest, akinek nincs ez a tünetegyüttese.

A nemzetközi szakirodalom áttekintése alapján levont következtetések ismét aláhúzzák az egyes betegségek megelőzésének fontosságát. Az orvosok az utóbbi ötven évben ismételten leírták, hogy bizonyos betegségek, kóros állapotok gyakorta járnak együtt, és ez kifejezetten rontja a betegek túlélésének esélyét. Egy amerikai professzor nevezte el halálos négyesnek azt a kombinációt, ha a zsíros hascinkedülő 037 magas vérnyomással, cukorbetegséggel és rossz vérzsírértékekkel együtt észlelhető. Ez nem ritka változat: statisztikák szerint az amerikai felnőttek között minden negyedik-ötödik mutatja ezeket a tüneteket, kiváltképp az idősebb korcsoportokban. 

Salvatore Mottillo, a montreali McGill Egyetem kutatója, munkacsoportjával az Amerikai Szívgyógyász Kollégium folyóiratában közölte vizsgálatának eredményeit. A tanulmányban 87 felmérés adatait összegezték, ami lehetővé tette,Systole&Diastole_1Color hogy csaknem egymillió ilyen beteg sorsának alakulását kövessék. Mivel itt több tényező együttes előfordulásáról van szó, többféle meghatározás létezik, de az eredmények gyakorlatilag azonosnak bizonyultak.
A vérnyomás két poziciója: systole és diastole
Az anyagcsere-tünetcsoportnak nevezett kórképben szenvedők körében a szív- és érrendszeri események, a hirtelen szívhalál, az infarktus vagy az agyi katasztrófa kétszer olyan gyakran fordultak elő, mint azoknál, akiknél ezeket a tüneteket nem észlelték. Az általános halálozás is másfélszer nagyobb volt ebben a csoportban. A kutatócsoport megállapítása szerint „ez a gond csak rosszabb lesz, ha arra gondolunk, hogy Észak-Amerikában mind több a köbeolvasás0086vér ember, sőt a kövér gyerek”. A tudósok rámutattak arra is, hogy a kockázat a nők esetében nagyobb, mint a férfiaknál.  A munkacsoport vezetői az utóbbi eredményt azzal magyarázták, hogy a változás kora után a hasi elhízás gyakoribb a nők között, mint az erősebb nem tagjai között. A vérzsírértékek is kedvezőtlenebbek a nőknél, mint a férfiaknál.

HVG.HU EGÉSZSÉG
2010. október 04., Szerző: MTI

Mondja el a véleményét!

Vélemény, hozzászólás?