Így készül a tökéletes sajtos makaróni

A hamburgeren túl talán az egyik legnépszerűbb étel a tengerentúlon a macaroni&cheese, azaz a sajtos makaróni. Eltér a mi tejfölös változatunktól, érdemes kipróbálni.
A cookingchanneltv.com egész tekintélyes cikket szentelt annak, hogyan is érdemes elkészíteni a sajtos makarónit (vagyis ahogy ők nevezik, a macaroni & cheese-t), hogy tökéletes végeredménnyel kényeztethessük ízlelőbimbóinkat. Így már rögtön az elején elfelejthetjük a dobozos vagy zacskós változatot, amely az államokban nem meglepő módon igen nagy népszerűségnek örvend. A cikk ugyanakkor leszögezi, hogy nem árt a kísérletezgetés, tökéletesítsük csak bátran az amúgy végtelenül egyszerű, ám ízletes ételt.

Egy olyan étellel kapcsolatban, amely egy kontinensnyi országnak ízlik, persze mindenféle legendák is keringenek. Van, amelyik Thomas Jeffersonnak – amúgy is nagy tésztahívő hírében állt –, az Egyesült Államok egykori elnökének tulajdonítja a remek fogást, aki Franciországból importálta a receptet. Mások viszont a bevándorló olaszokat sejtik az ügy mögött, de még olyan elképzelés is van, amely a kínaiakat nevezi meg ötletgazdaként. Egy biztos, a makaróni már a tizenkilencedik század közepén népszerű étel volt az USA-ban, és 1930-ban megjelent a sajtos tészta dobozos változata is. Ez az, amit szinte minden gyerek ismer odaát, de a felnőtteknek is nagy kedvence.

Az élet azonban túl rövid ahhoz, hogy dobozos ételeket együnk, készítsük inkább el saját változatunkat. Íme, néhány fogódzó.

A legfontosabb szabály, hogy jó minőségű tésztát használjunk – lehetőleg a Maccheroni névre keresztelt változatot. Szintén lényeges, hogy milyen formát választunk a sütéshez: célszerű olyat, amelyben bőven lesz hely a feltétnek is, és mondjuk nem folyik ki a sajt, mert abból aztán sok kell. Úgy az igazi, ha minden falatra jó sok jut belőle. További megfontolandó utasítás, hogy a főzővízbe – amellyel ne fukarkodjunk – csak akkor tegyük bele a sót, ha már forrásban van, illetve ne ragaszkodjunk a só jódozott változatához, mert az fémes ízt kölcsönöz a tésztának. A főzésnél is érdemes résen lenni, elég ha al dente a tészta, és majd a sütésnél éri el ideális állapotát.

Na és most jön a lényeg, a megfelelő sajtok kiválasztása, amelynél az a legfontosabb, hogy legyenek karakteresek is köztük, hiszen ezeknek az íze határozza meg ételünket.

Érdemes olyanokban gondolkodni, amelyeknek olvasztva is remek az ízük és az állaguk. Mindenképpen többféle sajttal dolgozzunk. Így szóba jöhet például a zsíros, ám lágy és tejszínes provolone, ahogy az angolok nagy kedvence, a cheddar is, amely szintén szépen olvad és garantálja a klasszikus ízt. De a selymesen olvadó gouda összetéveszthetetlen íze is sokat ad az ínycsiklandó végeredményhez. Mi itt megállunk, a folytatást vagy a variálást a vállalkozó kedvűek fantáziájára bízzuk.

Tehát már tudjuk, mi a dolgunk a tésztával, így csak a végső kivitelezés marad hátra. Reszeljük le a sajtokat, és keverjük jól össze. Egy evőkanál vajat felmelegítünk, rászórjuk a sajtkeverékünket, amikor már olvadásban van, felöntjük tejszínnel. Beleforgatjuk a kifőtt tésztát, és mehet is egy alkalmatos formába, aztán be a sütőbe. Akkor vegyük ki, ha a teteje már szép aranysárga. Használhatunk zöldfűszereket is, ha úgy tetszik.

HVG.HU GASZTRONÓMIA  2011. november 28

Szerző: hvg.hu

Mondja el a véleményét!

One thought to “Így készül a tökéletes sajtos makaróni”

Vélemény, hozzászólás?