Az éttermekben és az elvitelre rendelhető menzákon használt mosogatórongyok gusztustalan és veszélyes baktériumoknak adnak otthont – állítja a brit egészségvédelmi hivatal (HPA). A brit egészségvédelmi hivatal (HPA) 120 konyhában végzett ellenőrzéseket Nagy-Britannia északkeleti részén. A kutatók szerint a megvizsgált mosogatórongyok 56 százaléka elfogadhatatlan volt, tele fekáliabaktériumokkal, vagy egyes esetekben olyan veszélyes kórokozókkal, mint a listéria […]
Kategória: Ételreformer
A leejtett étel 5 másodperces törvénye
Van, aki szerint ostobaság, hiszen például a szalmonellabaktérium gyorsabb az emberi kéznél. Mások azt mondják, minden a helyszíntől és a gyorsaságtól függ. Csupán tévhit, hogy ha a földre ejtett ételt öt másodpercen belül felvesszük, akkor még nyugodtan elfogyaszthatjuk – állítja Paul Dawson, a Clemson Egyetem professzora, aki a National Geographic legújabb számában élesztette újra a […]
A nátha megelőzhető !!
Olcsón megússzuk Sósvizes inhalálással megelőzhető a nátha Három teáskanál só egy liter vízben feloldva: ennyi is elég lehet ahhoz, hogy megvédjük szervezetünket az őszi-téli időszakot megkeserítő betegségek, például a nátha és megfázás, köhögés, torokfájás kórokozóival szemben – olvasható a Die Welt című német lap internetes kiadásában. Dieter Köhler tüdőspecialista javaslata szerint a felforralt vízben fel […]
Az életmód hatása az erekre
Mindenki olyan öreg, amilyen az érrendszere – tartja egy régi közmondás. Ettől függ, hogy milyen az egészségünk, a közérzetünk, a szellemi frissességünk általában az életkilátásaink meghatározója. Elérhetjük, hogy idős korunkban is fiatal legyen az érrendszerünk, ennek érdekében elsősorban a táplálkozási szokásainkon kell változtatnunk. Hosszú folyamat Az erek elmeszesedése nem egyik pillanatról a másikra következik be. […]
Tíz tipp az erős immunrendszerért
Az időjárás egyre kiszámíthatatlanabb, egyre kevesebb friss zöldséghez és gyümölcshöz – ezáltal vitaminhoz – jutunk hozzá, valamint sokkal több betegségnek vagyunk kitéve. Fontos, hogy a nyirkos időben a szervezetünk megfelelően tudjon védekezni. Így ahhoz, hogy a betegségeket elkerülhessük, szervezetünket is fel kell készítenünk a téli időszakra. Nagy Judit belgyógyász szakorvos szerint nagyon fontos, hogy megfelelően […]
Méreg a festéklemosóban, avagy a nyitott pohár veszélye
Mivel soha életemben még nem voltam diszkóban, vagy egyéb, rám nézve hasonlóan kockázatos helyeken. – lévén egész életemben antialkoholista, – ezért nem tudom megítélni, hogy a tudósítás mennyire hiteles, vagy csak egyike a kamu netes közléseknek. Azonban, ha belegondolok, hogy bárhol, ahol inni lehet, – nem feltétlenül alkoholos italokról legyen szó – ez a jelenség […]
Génrokonságban a tengeri szivaccsal?
Génrokonságban a tengeri szivaccsal? AUSZTRÁL KUTATÓK kimutatták, hogy a tengeri szivacs és az ember génállománya közel 70 százalékban megegyezik. A szivacsőssejtek genetikai funkcióinak feltérképezése a nagy hasonlóság miatt az emberi őssejtkutatást is előremozdíthatja.
Miért szenvedünk a frontoktól?
Hideget, meleget Az, hogy az időjárás befolyásolja a közérzetünket, ma már csak a szerencsés kevesek nem érzik. A különböző frontok ugyanakkor nem csak ingerlékenységet, fejfájást okozhatnak, hanem például a meginduló szülések száma, de a szívet és az ereket érintő zavarok is kapcsolatba hozhatók az időjárási változásokkal. Az időjárás elsősorban a vegetatív idegrendszeren keresztül fejti ki […]
Világszerte súlyos probléma
Egymilliárd elhízott ember A Föld minden országa, gazdagok és szegények egyaránt világméretű elhízás járvány előtt állnak, és ennek komoly egészségügyi következményei vannak, de még inkább lesznek. A legaggasztóbb a helyzet az Egyesült Államokban, a nyugat-európai országokban és Kelet-Európában: itt a középkorú nők fele túlsúlyos. A súlyosbodó tendencia a fejlődő világban is jelen van. Egymilliárdra tehető […]
Milyen tüneteket okozhat a cink hiánya?
Az, hogy a szervezetnek vitaminokra és nyomelemekre van szüksége a kiegyensúlyozott működéshez, valószínűleg senkinek nem jelent új információt. Ám az, hogy bizonyos fémek nélkül rosszabbul működünk, már kevésbé ismert terület. A cinket például – ötvözetek formájában – az ókorban is ismerték, de arra még sokáig senki nem gondolt, hogy hiánya testi zavarokat okozhat. Arra ugyan […]
A vérvétel és az ultrahang együtt jobban kimutatja a petefészekrákot
Vérvétel és ultrahang együttes alkalmazásával a lehető legkorábbi és kezelhető stádiumban kimutatható a halálos petefészekrák egy szerdán közzétett brit tanulmány szerint. Egy nagyszabású kutatás során 200 ezer 50-70 év közötti nőt vontak be 2001 és 2005 között Nagy-Britanniában. A vizsgálatban ötvenezer nő esetében csak ultrahangot alkalmaztak, a másik ötvenezer esetében a CA125 tumormarkert vizsgáló vérvételt […]
Koplalás és elhízás: hogyan üt vissza?
Kockázatos táplálkozás Étkezési szokásaink az elmúlt évtizedekben igencsak megváltoztak. A magas cukor-és zsírtartalmú ételek táplálkozásunk szerves részévé vált, ezzel párhuzamosan pedig folyamatosan nő az elhízással összefüggő betegségek száma is – hívja fel a figyelmet az egészségügyi világszervezet (WHO). Becslések szerint 2010-re a világ lakosságának több mint fele túlsúlyos lesz, ugyanakkor az éhezés is tömeges méreteket […]
Baj lehet, ha túl gyorsan alszunk el
NORMÁLIS ESETBEN egy embernek átlagosan hét percre van szüksége ahhoz, hogy lefekvés után elaludjon. Ha az álom ennél hamarabb jön, az komoly kimerültségre, illetve alváshiányra utalhat. Ha tartósan észlelnénk ezt a jelenséget, ne szégyelljünk elmenni az orvoshoz, van rá hatásos terápia. Új Dn
Nem penészedik a McDonald’s hamburgere
A Daily Mail cikke szerint a hat hónapos Happy Meal pont ugyanúgy néz ki, mint egy frissen vásárolt. Sally Davies, egy manhattani fotóművész a vásárlástól kezdve hat hónapon át minden áldott nap lefényképezte a Happy Meal menüt. Nyoma sem volt penésznek, sem más, a nagymértékű rothadást mutató jelnek. A szóban forgó menü a szokásos összetevőkből […]
Minden, amit a tojásról tudni kell
A tojás világnapján ennek a tökéletes élelmiszernek az egészséges táplálkozásban betöltött szerepére hívjuk fel a figyelmet. A tojás szinte minden tápanyagot tartalmaz, amely szükséges egy új élet kezdetéhez, számunkra is tökéletes élelmiszernek tekinthető. Egy héjától megtisztított 40 grammos tojás 24 g fehérje és 16 g sárgája részből tevődik össze. Egy ekkora tojás 5,4 gramm teljes […]
A tojás szerkezete
A tojás belseje egy óriási petesejt, míg maga a teljes tojás nem más, mint fajtájának speciális védőtokba zárt lehetséges utóda, így szerkezete és anyagai – megfelelő körülmények esetén – ennek a lehetőségnek tökéletes megvalósulását képesek szolgálni. Ebből következően tartalmazza mindazokat az anyagokat, melyek az utód kialakulásához és táplálásához szükségesek és mindazokat a szerkezeteket, melyek védelmet […]
A “halálos négyes”; gyakran halálos.
Ha valakinek hasi elhízása van, magas a vérnyomása, kórosak a vérzsír értékei és cukorbeteg, annál kétszer nagyobb a koszorúér-betegség kockázata ahhoz képest, akinek nincs ez a tünetegyüttese. A nemzetközi szakirodalom áttekintése alapján levont következtetések ismét aláhúzzák az egyes betegségek megelőzésének fontosságát. Az orvosok az utóbbi ötven évben ismételten leírták, hogy bizonyos betegségek, kóros állapotok gyakorta […]
Az E vitamin
Már valószínűleg hallottunk arról, hogy egészségünk szempontjából a rendszeres E-vitamin jelenlétnek nagy a jelentősége. Különösen fontos a szívbetegségek megelőzésében. Mind több kutatócsoport foglalkozik az E-vitaminnal, és kutatásuk eredménye számos adattal járul hozzá jelentőségének bizonyításához. A következőkben az E-vitamin már régóta ismert értékein kívül, az újabb vizsgálatok eredményét ismertetjük. Palesztin kislány az aznapi gabonát őrli. A […]
A SÓHIÁNYTÓL A SÓÁRTALOMIG
Az utóbbi években kevesebb sót használunk, mert tudjuk, hogy a túlsózott ételek a magas vérnyomás – betegség kifejlődéséhez vezethetnek. A magas vérnyomás feltétlenül összefügg a túlzott sófelvétellel és a sónak a szervezetben való visszatartásával, habár ez a kérdéskör ma még nincs maradéktalanul tisztázva. A SÓHIÁNY Az emberiséget fejlődése folyamán leginkább a vadállatok, az elemi csapások, […]
Vérnyomáscsökkentő, zsírégető kapszaicin
A PAPRIKA CSÍPŐS ízét adó kapszaicin nemcsak a szánkat, nyálkahártyánkat marja, szemünket csípi stb., hanem a zsírszövetet is fokozottan égeti. Ezenkívül kutatók azt is kimutatták, a magas vérnyomás is csökkenthető’ a paprikaevéssel, így mértékletesen fogyasztva mindenképp egészséges. Persze azoknak, akiknek bírja a gyomra a csípőset.