Elbuktak az éttermek: fekáliabaktérium a mosogatórongyban

Az éttermekben és az elvitelre rendelhető menzákon használt mosogatórongyok gusztustalan és veszélyes baktériumoknak adnak otthont – állítja a brit egészségvédelmi hivatal (HPA). A brit egészségvédelmi hivatal (HPA) 120 konyhában végzett ellenőrzéseket Nagy-Britannia északkeleti részén. A kutatók szerint a megvizsgált mosogatórongyok 56 százaléka elfogadhatatlan volt, tele fekáliabaktériumokkal, vagy egyes esetekben olyan veszélyes kórokozókkal, mint a listéria […]

Olvass tovább

A leejtett étel 5 másodperces törvénye

Van, aki szerint ostobaság, hiszen például a szalmonellabaktérium gyorsabb az emberi kéznél. Mások azt mondják, minden a helyszíntől és a gyorsaságtól függ.  Csupán tévhit, hogy ha a földre ejtett ételt öt másodpercen belül felvesszük, akkor még nyugodtan elfogyaszthatjuk – állítja Paul Dawson, a Clemson Egyetem professzora, aki a National Geographic legújabb számában élesztette újra a […]

Olvass tovább

A nátha megelőzhető !!

Olcsón megússzuk Sósvizes inhalálással megelőzhető a nátha Három teáskanál só egy liter vízben feloldva: ennyi is elég lehet ahhoz, hogy megvédjük szervezetünket az őszi-téli időszakot megkeserítő betegségek, például a nátha és megfázás, köhögés, torokfájás kórokozóival szemben – olvasható a Die Welt című német lap internetes kiadásában. Dieter Köhler tüdőspecialista javaslata szerint a felforralt vízben fel […]

Olvass tovább

Az életmód hatása az erekre

Mindenki olyan öreg, amilyen az érrend­szere – tartja egy régi közmondás. Ettől függ, hogy milyen az egészségünk, a köz­érzetünk, a szellemi frissességünk általában az életkilátásaink meghatározója. Elérhetjük, hogy idős korunkban is fiatal legyen az érrendszerünk, ennek érdekében elsősorban a táplálkozási szokásain­kon kell változtatnunk. Hosszú folyamat Az erek elmeszesedése nem egyik pilla­natról a másikra következik be. […]

Olvass tovább

Tíz tipp az erős immunrendszerért

Az időjárás egyre kiszámíthatatlanabb, egyre kevesebb friss zöldséghez és gyümölcshöz – ezáltal vitaminhoz – jutunk hozzá, valamint sokkal több betegségnek vagyunk kitéve. Fontos, hogy a nyirkos időben a szervezetünk megfelelően tudjon védekezni. Így ahhoz, hogy a betegségeket elkerülhessük, szervezetünket is fel kell készítenünk a téli időszakra.  Nagy Judit belgyógyász szakorvos szerint nagyon fontos, hogy megfelelően […]

Olvass tovább

Méreg a festéklemosóban, avagy a nyitott pohár veszélye

Mivel soha életemben még nem voltam diszkóban, vagy egyéb, rám nézve hasonlóan kockázatos  helyeken.  – lévén egész életemben antialkoholista, –  ezért nem tudom megítélni, hogy a tudósítás mennyire hiteles, vagy csak egyike a kamu netes közléseknek. Azonban, ha belegondolok, hogy bárhol, ahol inni lehet, – nem feltétlenül alkoholos italokról legyen szó – ez a jelenség […]

Olvass tovább

Miért szenvedünk a frontoktól?

 Hideget, meleget Az, hogy az időjárás befolyásolja a közérzetünket, ma már csak a szerencsés kevesek nem érzik. A különböző frontok ugyanakkor nem csak ingerlékenységet, fejfájást okozhatnak, hanem például a meginduló szülések száma, de a szívet és az ereket érintő zavarok is kapcsolatba hozhatók az időjárási változásokkal. Az időjárás elsősorban a vegetatív idegrendszeren keresztül fejti ki […]

Olvass tovább

Világszerte súlyos probléma

Egymilliárd elhízott ember A Föld minden országa, gaz­dagok és szegények egyaránt világméretű elhízás járvány előtt állnak, és ennek ko­moly egészségügyi követ­kezményei vannak, de még inkább lesznek. A legaggasztóbb a helyzet az Egyesült Államokban, a nyugat-euró­pai országokban és Kelet-Eu­rópában: itt a középkorú nők fele túlsúlyos. A súlyosbodó tendencia a fejlődő világban is jelen van. Egymilliárdra tehető […]

Olvass tovább

Milyen tüneteket okozhat a cink hiánya?

Az, hogy a szervezetnek vitaminokra és nyomelemekre van szüksége a kiegyensúlyozott működéshez, valószínűleg senkinek nem jelent új információt. Ám az, hogy bizonyos fémek nélkül rosszabbul működünk, már kevésbé ismert terület. A cinket például – ötvözetek formájában – az ókorban is ismerték, de arra még sokáig senki nem gondolt, hogy hiánya testi zavarokat okozhat. Arra ugyan […]

Olvass tovább

A vérvétel és az ultrahang együtt jobban kimutatja a petefészekrákot

Vérvétel és ultrahang együttes alkalmazásával a lehető legkorábbi és kezelhető stádiumban kimutatható a halálos petefészekrák egy szerdán közzétett brit tanulmány szerint. Egy nagyszabású kutatás során 200 ezer 50-70 év közötti nőt vontak be 2001 és 2005 között Nagy-Britanniában. A vizsgálatban ötvenezer nő esetében csak ultrahangot alkalmaztak, a másik ötvenezer esetében a CA125 tumormarkert vizsgáló vérvételt […]

Olvass tovább

Koplalás és elhízás: hogyan üt vissza?

Kockázatos táplálkozás Étkezési szokásaink az elmúlt évtizedekben igencsak megváltoztak. A magas cukor-és zsírtartalmú ételek táplálkozásunk szerves részévé vált, ezzel párhuzamosan pedig folyamatosan nő az elhízással összefüggő betegségek száma is – hívja fel a figyelmet az egészségügyi világszervezet (WHO). Becslések szerint 2010-re a világ lakosságának több mint fele túlsúlyos lesz, ugyanakkor az éhezés is tömeges méreteket […]

Olvass tovább

Nem penészedik a McDonald’s hamburgere

A Daily Mail cikke szerint a hat hónapos Happy Meal pont ugyanúgy néz ki, mint egy frissen vásárolt. Sally Davies, egy manhattani fotóművész a vásárlástól kezdve hat hónapon át minden áldott nap lefényképezte a Happy Meal menüt. Nyoma sem volt penésznek, sem más, a nagymértékű rothadást mutató jelnek. A szóban forgó menü a szokásos összetevőkből […]

Olvass tovább

Minden, amit a tojásról tudni kell

 A tojás világnapján ennek a tökéletes élelmiszernek az egészséges táplálkozásban betöltött szerepére hívjuk fel a figyelmet. A tojás szinte minden tápanyagot tartalmaz, amely szükséges egy új élet kezdetéhez, számunkra is tökéletes élelmiszernek tekinthető. Egy héjától megtisztított 40 grammos tojás 24 g fehérje és 16 g sárgája részből tevődik össze. Egy ekkora tojás 5,4 gramm teljes […]

Olvass tovább

A tojás szerkezete

A tojás belseje egy óriási petesejt, míg maga a teljes tojás nem más, mint fajtájának speciális védőtokba zárt lehetséges utóda, így szerkezete és anyagai – megfelelő körülmények esetén – ennek a lehetőségnek tökéletes megvalósulását képesek szolgálni. Ebből következően tartalmazza mindazokat az anyagokat, melyek az utód kialakulásához és táplálásához szükségesek és mindazokat a szerkezeteket, melyek védelmet […]

Olvass tovább

A “halálos négyes”; gyakran halálos.

Ha valakinek hasi elhízása van, magas a vérnyomása, kórosak a vérzsír értékei és cukorbeteg, annál kétszer nagyobb a koszorúér-betegség kockázata ahhoz képest, akinek nincs ez a tünetegyüttese. A nemzetközi szakirodalom áttekintése alapján levont következtetések ismét aláhúzzák az egyes betegségek megelőzésének fontosságát. Az orvosok az utóbbi ötven évben ismételten leírták, hogy bizonyos betegségek, kóros állapotok gyakorta […]

Olvass tovább

Az E vitamin

Már valószínűleg hallottunk arról, hogy egészségünk szempontjából a rendszeres E-vitamin jelenlétnek nagy a jelentősége. Különösen fontos a szívbetegségek megelőzésében. Mind több kutatócsoport foglalkozik az E-vitaminnal, és kutatásuk eredménye számos adattal járul hozzá jelentő­ségének bizonyításához. A következőkben az E-vitamin már régóta ismert értékein kívül, az újabb vizsgálatok eredményét ismertetjük. Palesztin kislány az aznapi gabonát őrli. A […]

Olvass tovább

A SÓHIÁNYTÓL A SÓÁRTALOMIG

Az utóbbi években kevesebb sót használunk, mert tudjuk, hogy a túlsózott ételek a magas vérnyomás – betegség kifejlődéséhez vezethetnek. A magas vérnyomás feltétlenül összefügg a túlzott sófelvétellel és a sónak a szervezetben való visszatartásával, habár ez a kérdéskör ma még nincs maradéktalanul tisztázva. A SÓHIÁNY Az emberiséget fejlődése folyamán leginkább a vadállatok, az elemi csapások, […]

Olvass tovább

Vérnyomáscsökkentő, zsírégető kapszaicin

A PAPRIKA CSÍPŐS ízét adó kapszaicin nemcsak a szánkat, nyálkahár­tyánkat marja, szemünket csípi stb., hanem a zsír­szövetet is fokozottan ége­ti. Ezenkívül kutatók azt is kimutatták, a magas vérnyomás is csökkenthe­tő’ a paprikaevéssel, így mértékletesen fogyasztva mindenképp egészséges. Persze azoknak, akiknek bírja a gyomra a csípőset.

Olvass tovább