Minden, amit a tojásról tudni kell

 A tojás világnapján ennek a tökéletes élelmiszernek az egészséges táplálkozásban betöltött szerepére hívjuk fel a figyelmet.

A tojás szinte minden tápanyagot tartalmaz, amely szükséges egy új élet kezdetéhez, számunkra is tökéletes élelmiszernek tekinthető. Egy héjától megtisztított 40 grammos tojás 24 g fehérje és 16 g sárgája részből tevődik össze. Egy ekkora tojás 5,4 gramm teljes értékű fehérjét, 5 gramm – élettani szempontból optimális összetételű – zsírt és elenyésző, mindössze 0,3 gramm szénhidrátot tartalmaz, 68 kcal energiával látja el a szervezetet.

Fontos tudni, hogy zsírt csak a tojás sárgája tartalmaz, így a jelentős koleszterintartalma (180 mg/db) is a sárgájában található. Gazdag A-, D-, E-, B2-, B12-vitaminban, folsavban és pantoténsavban. Az ásványi anyagok közül számottevő a foszfor, a vas, a réz és a cink mennyisége. Egyéb értékes anyagai, mint például a lecitin, a kolin, a lutein, a zeaxantin, egyrészt az idegrendszert, másrészt az érzékszervek megfelelő működését támogatják.

A tojás és a koleszterin
A szív- és érrendszeri betegségek kialakulásában, az erek elmeszesedésében alapvető szerepet játszik a vér emelkedett koleszterinszintje. Ezért azoknak, akiknél a laboratóriumi eredmények kimutatják ezt az eltérést, csökkenteniük kell a nagy koleszterintartalmú élelmiszerek fogyasztását. Végeztek azonban egy érdekes vizsgálatot, amely a tojásfogyasztás és a vérszérum koleszterinszintje közötti összefüggésre irányult. Az eredmények szerint a tojás nem vagy csak igen csekély mértékben befolyásolja a vér koleszterinszintjét: a tojást nem fogyasztók csoportjában a tojás megvonásának hatására lecsökkent koleszterinszint az endogén – a saját szervezetünk által termelt – koleszterin hatására visszaállt az eredeti értékre. A tudomány mai állása szerint a szív- és érrendszeri betegségek megelőzése szempontjából nincs szükség a tojás radikális korlátozására.

Egészségeseknek kiegyensúlyozott, rostdús és zsírszegény táplálkozás – vagyis elegendő mennyiségű zöldség, gyümölcs és teljes kiőrlésű gabonatermékek, valamint zsírszegény tej és tejtermékek, sovány hús fogyasztása – mellett hetente 6, magas koleszterinértékkel rendelkezőknek 3 darab tojás ajánlott, zsírszegényen elkészítve. Ebbe az önálló étkezésként elfogyasztott tojás és az ételek elkészítésekor, például tésztákhoz, süteményekhez, panírozáshoz, vagdaltakhoz, töltelékekhez felhasznált mennyiség is beleszámít. Az egyszeri mennyiség ne legyen több 2-3 darabnál, és arra is ügyeljünk, hogy ne egymást követő napokon együnk tojást

Az Okos Tojás
Rohanó napjainkban feltétlenkedvencek 053ül említést kell tennünk a funkcionális élelmiszerekről, melyek egyik példája az Okos Tojás. Tény, hogy a takarmányozással befolyásolható a tojás vitamin- és ásványianyag-tartalma, de még a zsírsavösszetétele is javítható. Természetes, de speciális ómega-3 zsírsavban gazdag takarmányokkal, E-vitaminnal megakadályozzák a többszörösen telítetlen zsírsavak oxidációját, biztosítják az emésztőrendszer hasznos baktériumai számára az optimális körülményeket, így elérhető, hogy az így táplált baromfi húsa és tojása valamennyi eredeti jó tulajdonsága mellett, tartalmazza az emberi szervezet számára nélkülözhetetlen ómega-3 zsírsavmennyiséget és az antioxidáns hatású E-vitamint. 2004 decemberében az Okos Tojás szívbarát védjegyet kapott.
A tojás teljes értékű tápanyagtartalma és kis energiatartalma következtében akár fogyókúra alapja is lehetne.

Ebből az elgondolásból indulhattak ki a híres tojásdiéta megalkotói. Ám azt a tényt sokan figyelmen kívül hagyják, hogy ez az igen egyoldalú diéta (napi 9 kemény vagy lágy tojás) a második, harmadik napon unalmassá válik, így az eredeti elgondolás – miszerint kétszer egy héten keresztül kell folytatni a diétát egy hét szünettel – igen nehezen megvalósítható, s a kúra megszakításával egy újabb kudarcélménnyel, az alacsony energia tartalom miatt a jól ismert jojó-hatással „jutalmazza” a próbálkozót.

A tojás biztonságos felhasználása
A tojás belsejét a kemény héja és az alatta találhkedvencek 060ató igen vékony vízhatlan burok, a kutikula védi a fertőzést okozó mikroorganizmusok ellen. Igen fontos, hogy csak ép tojásokat használjunk fel, a szemmel látható szennyeződések letisztítása és felhasználás előtti alapos mosása után. A tojás héja pórusos, ezzel biztosítva a benne fejlődő kiscsibe számára szükséges oxigén-ellátást.

Ennek következtében Szalmonellával fertőzött lehet a nyers tojás, még akkor is, ha gondosan letisztították. Fontos tehát, hogy megbízható helyről származó és kellően hőkezelt tojásokat fogyasszunk, különösen igaz ez a kisgyermekekre és a várandósokra. A tojás frissességéről igen egyszerűen meggyőződhetünk magunk is. A héjon belül található kettős burok külső része erősen a héjhoz tapad, a belső réteg a fehérjéhez, a két réteg pedig egymáshoz, addig, amíg a tyúk ki nem tojja. Ezután a tojás lehűl, és a pórusokon át a tompább végén levegő kerül a két hártya közé. Így alakul ki egy levegőréteg, a légkamra, amely a tárolás során egyre nagyobb lesz. Amikor a tojásokat egy vízzel teli edénybe helyezzük, a friss tojások az edény alján maradnak, a régebbiek lebegnek, míg a régiek feljönnek a felszínre.

Mit takarnak a jelölések
2004. május 1-jétől kötelező a tojásokat egy jelöléssel ellátni. De mit is jelentenek ezek a számok és betűk? A biotojást 0, a szabadtartásost 1, az istállózott, de nem ketreces tartást 2, a ketreces tartást pedig 3 számmal jelölik. A szám utáni betűk mutatják a származási országot – a hazai tojás HU jelzést kap. Majd a tojást termő telephely azonosítószáma következik, és a csomagolásra és a fogyaszthatóságra vonatkozó regisztrációs szám zárja a sort.

kedvencek 068Allergén anyagok
Ez az élelmiszer sajnos nem mindenki számára fogyasztható. A tojásallergia a második leggyakoribb táplálékallergia, elsősorban a két-hároméves kisgyermekekre jellemző, de előfordul felnőttkorban is.

Az allergia kialakulásának megelőzése érdekében a tojás sárgáját 9 hónapos korban, a tojás fehérjét 12 hónapos korban vezetjük be a kisgyermekek étrendjébe. A tojás közel negyven féle fehérjéje közül leginkább a hőstabil fehérjefrakciók váltanak ki allergiás reakciókat, de a betegséget okozhatja a tojás sárgájában lévő szikhártya is. A tojásallergia kezelésének alapja a tojás teljes elhagyása az étrendből: sem a tojás fehérje, sem a sárgája nem fogyasztható. Tilos továbbá a tojásból készült termékek, a rejtett formában tojást tartalmazó élelmiszeripari termékek fogyasztása is. Érdemes tudni, hogy tojás vagy valamely fehérjefrakciója előfordulhat egyes kozmetikumokban, szemcseppekben, valamint oltóanyagokban, ezért ezek alkalmazása előtt figyelmesen el kell olvasni a tájékoztatót, illetve ki kell kérni az orvos tanácsát.
A diéta során az allergén anyagok kiiktatása mellett – helyes nyersanyag-válogatással és ételkészítési technológiával – biztosítani kell a tápláltsági állapotnak és az életkornak megfelelő tápanyagbevitelt, hogy ne alakuljon ki tápanyaghiányos állapot. Az étrend szakszerű összeállításában dietetikus szakember tud segítséget nyújtani.

TEST&LÉLEK   |    Forrás Medizona.hu

Dánielné Rózsa Ágnes, dietetikus

Mondja el a véleményét!

Vélemény, hozzászólás?