Elbuktak az éttermek: fekáliabaktérium a mosogatórongyban

Az éttermekben és az elvitelre rendelhető menzákon használt mosogatórongyok gusztustalan és veszélyes baktériumoknak adnak otthont – állítja a brit egészségvédelmi hivatal (HPA).

A brit egészségvédelmi hivatal (HPA) 120 konyhában végzett ellenőrzéseket Nagy-Britannia északkeleti részén. A kutatók szerint a megvizsgált mosogatórongyok 56 százaléka elfogadhatatlan volt, tele fekáliabaktériumokkal, vagy egyes esetekben olyan veszélyes kórokozókkal, mint a listéria baktérium. Egy közegészségügyi szakértő szerint csak a szerencse kímélt meg több vendéget a megbetegedéstől – írja a BBC hírportálja.

Noha a mosogatórongy használatával az ételmaradványok eltávolíthatók a tányérokról, evőeszközökről, ugyanakkor elkerülhetetlenül hozzátapadnak a tisztítandó felületekhez még akkor is, ha leöblítik őket. Ideális tenyészhellyé válnak többféle baktérium számára, amelyek pedig átterjednek más felületekre is a következő használatnál.

Ínycsiklandó falatok. De hogyan mosogattak?
Fotó: Stiller Ákos
Általános jó tanács az éttermeknek, hogy használjanak eldobható rongyokat, rendszeresen cseréljék őket, valamint használjanak külön rongyot azokon a felületeken, amely nyers hússal érintkezik. A HPA csapata által megvizsgált 133 rongyból 86 tartalmazott fekáliabaktériumot, 21 coli baktériumot, míg 6 Staphylococcus aureus-nak, és 5 darab listeriának adott otthont. A S.aureus és a listéria baktérium kétségkívül az ártalmas kategóriába sorolhatók, kiváltképpen veszélyesek lehetnek a sebezhetőbb emberi szervezet számára.
A megvizsgált éttermek közül emellett sok nem felelt meg az alapvető higiéniai követelményeknek, 24 esetben azonos rongyot használtak a nyers hús és a kész ételek előkészítésére kialakított területen.

A megvizsgált üzemegységek harmadában használnak csak eldobható rongyot – a többiben „újrahasznosíthatót” míg 15 százalékban azt sem tudták, milyen gyakran cserélik ezeket.
John Pigott, az ellenőrzést végző HPA Leeds-i laboratóriumának szakembere éves konferenciájukon a kutatás bemutatása során elmondta, hogy a megvizsgált létesítményeket felvilágosították a helyes mosogatórongy használatról, és újabb vizsgálatokat is kilátásba helyeztek, hogy ellenőrizzék az oktatás hatékonyságát. Ahogy a szakember fogalmazott : „noha sokan fertőtlenítették a rongyokat, az áztatás nem távolítja el az ételt, amelyben a baktériumok tenyésznek.” Paul Cosford, szintén a HPA-tól, még hozzátette: a vizsgálat eredményei igen gyenge higiéniai viszonyokra utalnak. „Ezek a baktériumok ételmérgezést okozhatnak, ami igen kellemetlen lehet, sőt, terhes nőknél vagy idősebb embereknél komoly következményekkel is járhat.”

Az egészségügyi szakemberek szerint sok étterem és étkezde sikeresen eleget tesz a „sokkal összetettebb” higiéniai előírásoknak, mégis majdnem mind elbukott egy olyan apróságon, mint a mosogatórongy. Kisebb csoda, hogy eddig még nem történt komolyabb baj – mondják.
HVG.HU EGÉSZSÉG

Mondja el a véleményét!

Vélemény, hozzászólás?