NaCl Miért árthat a só?

 Letenni a cigarettát, rendszeresen mozogni, ritkán bort kortyolni, zsír- és sószegény étrenden élni vagy bekapni egy-két tablettát. Ön melyik lehetőséget választaná, ha a hipertóniáját kellene kordában tartania? A költői kérdésre egyértelműnek tűnik a válasz: sokkal egyszerűbb bevenni a napi gyógyszeradagot, mint változtatni az évtizedek óta megszokott életmódon. És persze az is igaz, hogy a vérnyomás jól […]

Olvass tovább

Mérgező gyümölcsök

„Magyarországon évente mintegy 20 ezer tonna növényvédő szert használnak fel, azaz egy lakosra két kiló vegyszer jut” – hangzott el a Levegő Munkacsoport sajtótájékoztatóján. Ennek egy része elkerülhetetlenül bekerül a fogyasztók szervezetébe, a mérgek némelyike ugyanis nem lemosható. A legnagyobb, 90 százalékos arányban a déligyümölcsök tartalmaznak növényvédőszer-maradványokat, nagyobbrészt a héjukban. A zöldségeknél a nagy felületű […]

Olvass tovább

Környezetszennyező húsfogyasztás

Egy kilogramm marhahús elfogyasztása több üvegházhatású gáz kibocsátásáért és több energiafogyasztásért felelős, mintha három órát autóznánk, és közben valamennyi lámpát égve hagynánk otthon – áll egy újonnan kiadott japán tanulmányban, mely azt vizsgálta, hogy az állattartás és -feldolgozás milyen hatással van a környezetre. A legnagyobb szennyezést az állatok által az emésztés során kibocsátott metángáz okozza. […]

Olvass tovább

Vészesen terjed a kövérség

 Tíz éven belül a kövérség válhat „normális” állapottá, ha az emberek továbbra is a napjainkban tapasztalható ütemben híznak. Az Egyesült Államokban már ma is a gyerekek egynegyede, a felnőttek kétharmada túlsúlyos, tíz év múlva akár háromnegyedük szenvedhet majd súlyfeleslegtől. Magyarországon minden második felnőtt küzd súlyproblémával, míg minden negyedik középkorú felnőtt kifejezetten elhízottnak mondható. A húszas-harmincas […]

Olvass tovább

Csökkenti az infarktus esélyét az OMEGA-3 is

AZ OMEGA-3 zsírsavakat szervezetünk magától nem képes előállítani. Érdemes ezért kapszulában szedni, mivel az általuk termelt sejthormonok hígítják a vért, csökkentik a trigliceridszintet, védenek a szív­infarktus kialakulása ellen. Ha ez nem volna szimpatikus, úgy jó tudni, hogy a halak zsiradéka a legkiválóbb Omega – 3 forrás. Sajnos a magyar étkezésben kevés a halétel. A hagyományosan […]

Olvass tovább

Erősítsük az immunrendszert, megelőzhető az övsömör

Az övsömör első tünete a kiter­jedt bőrérzékenység, bizsergés vagy égő érzés ott, ahol később a kiütések megjelennek. A terü­let gyakran fáj. Jelentkezhet láz, fejfájás és nyirokmirigy-duzza­nat. Néhány nappal később öv-vagy foltszerű kiütések jelent­keznek a törzs oldalán vagy az arcon. A kiütés folyadékkal teli hólyaggá alakul, amely később kisebb fekélyekké esik össze. Ezek kiszáradnak és hegesedéssel […]

Olvass tovább

Cickafark, a női bajok gyógyítója

A borogatástól kezdve az ülőfürdőig sok mindenre használható A közönséges cickafark széles körű ismertsége nemcsak sokoldalú gyógyhatását bizonyítja, de azt is, hogy a talaj szempontjából sem válogatós. Nem csak kerté­szeti, gyógyászati célokra alkal­mazható, a konyhában is hasz­nát vehetjük, s számos kozmeti­kum összetevői között szerepel. A népi gyógyászat ajánlja töb­bek között emésztési problé­mákra: epe-, májrendellenességekre, étvágyjavítónak, […]

Olvass tovább

Sok a vashiányos gyerek

ÉTREND Figyeljünk oda, mit adunk a kicsinek – Hosszú távú rizikó A vashiányos táplálkozás következtében gyakran fellép a vérszegénység, és komoly tanulási, viselkedési zavarok léphetnek fel a gyerekeknél Mennyi vasra van szükségünk? Hat hónapos korig napi 6 mg Hat hónapos-hároméves kor között napi 8 mg Négy-hatéves kor között napi 10-15 mg FORRÁS MAGYAR GYERMEKORVOSOK TANÁCSA […]

Olvass tovább

Szakemberek nem javasolják az aszpirin napi szedését

Történetem egy sok stresszel terhelt időszak kellős közepén kezdődött. Az orvosunk beutalt a klinikára, ahol egy egész napot töltöttem a szívpanaszaimmal. Mint kiderült az egyik billentyűm nem zár tökéletesen, így a nagyobb terheléseknél légszomjam van. Egyszóval az orvosunk aszpirin plusz tablettát írt föl, amit NAPONTA  kellett szednem. Nem telt el EGY ÉV NAPONKÉNTI ASZPIRIN szedéssel.Miközben […]

Olvass tovább

Az emberi szervezet is állít elő aszpirint?

Nemcsak a fűzfakéreg tartalmazza, hanem a legújabb vizsgálatok szerint az emberi szervezet is képes előállítani a szalicilsavat, amely az aszpirin gyulladásgátló, fájdalomcsillapító hatásának alapja. Angol kutatók eredményeit a Journal of Agricultural and Food Chemistry szakfolyóirat közölte. A fűzfakéreg gyógyító hatásáról azóta olvashatunk, amióta írásos emlékeink vannak a gyógyításról. Orvoslás céljára a sumérok és az asszírok […]

Olvass tovább

Az aszpirin újabb hatására derült fény

Azok a mellrákjukból egyszer már sikeresen felgyógyult nők, akik aszpirint szedtek, kisebb valószínűséggel estek vissza vagy haltak meg – közölték amerikai kutatók kedden a Journal of Clinical Oncology című szaklapban megjelent tanulmányukban. Egy 4 ezernél több ápolónő részvételével lefolytatott tanulmány szerint azoknál, akik – általában szívbetegség megelőzésére – aszpirint szedtek, átlagosan 50 százalékkal kisebb volt […]

Olvass tovább

Mikor késő ?

Az évek múlásával egészségünkért is többet teszünk: idősebb korban, 60 év felett már jobban odafigyelünk önmagunkra, főleg a táplálkozásunkra. A GfK LHS HealthCare gyógyszerszedésről rendelkezésre álló adatai is alátámasztják, hogy a magyar lakosság jelentős része későn kezd el foglalkozni az egészségével, hiszen 60 éves kor felett ugrásszerűen megnő a gyógyszerszedők száma. A különböző szűrésekre járás […]

Olvass tovább

Az első bizonyíték: a növényvédőszerek rombolják a magzat idegrendszerét

Újabb vizsgálat bizonyítja, hogy a zöldségek és gyümölcsök termesztésében használt szerves foszfátok károsíthatják az idegrendszert, főként annak fejlődésekor. A kutatók tanácsa az alapos mosás, a miénk a helyi termelők felfedezése, a hazai zöldségek és gyümölcsök tisztaságáról pedig éppen vita zajlik a Magyar Agrárkamara és a Levegő Munkacsoport között. Azok a gyerekek, akik még az anyaméhben […]

Olvass tovább

Újra felfedezett kultúrnövényünk – a hajdina

ÉLELMISZERENCIKLOPÉDIA   (Szűcs Zsuzsanna dietetikus ) A hajdina (Fagopyrum esculentum Moench), Ázsia mérsékelt égövi részéről származó érté­kes kultúrnövény. HazánkbaAusztria közvetí­tésével került a XVII. sz. -ban. A Fagopyrum genusz név görög eredetű” phagos = bükk, pyros = búzaszem). Az elnevezés valószínűleg arra utal, hogy a hajdina termése a bükkéhez hasonló. Hántolt magját korábban szívesen fogyasztották, majd fokozatosan […]

Olvass tovább

EZÉKIEL kenyere (Bionatura blogol)

„…Végy gabonát, árpát, babot, lencsét, kölest és tönkölyt, tedd egy edénybe, és csinálj belőlük kenyeret. ….”  (Ezékiel 4:9)Mint azt fentebb is olvashatjátok már Ezékiel próféta is iránymutatást adott a fehérje komplettálásról egy étkezésen belül. Bár gyanítom Ezékiel célja nem az volt, hogy egészségtudatos kinyilatkoztatást tegyen – mert maga ez a mondat egy más történeten belül […]

Olvass tovább

Hogyan öregednek a férfiak?

Annak valószínűsége, hogy egy magyar férfi túléli a 65. életévét, csupán 59 százalék. A középkorú magyar férfiak rossz egészségi állapotát és korai, magas halálozási arányát főként a tartós stressz, a depresszió, a munkahelyi és társadalmi elvárások okozzák. Mindezek alapján felmerül a kérdés, kell-e félteni a férfiakat, illetve mit tehetnek az érintettek annak érdekében, hogy ledolgozzák […]

Olvass tovább

Miért lesz egyre több ember allergiás? I. rész

Némi túlzással a történelmet is befolyásolta az a betegség, ami napjainkra az egyik legelterjedtebb kórrá vált. Hogy példákat is mondjunk: az allergia egyik ritka, de annál félelmetesebb formája okozta Ménész fáraó hirtelen halálát, aki nem élt túl egy darázscsípés okozta anafilaxiás rohamot. Néró sem lehetett volna császár, ha trónra szánt mostohatestvére nem szenved lószőrallergiában: tüsszögve […]

Olvass tovább

Az agy táplálékai

Ahhoz, hogy testünk tökéletes állapotban legyen, ugyanúgy jó minőségű „üzemanyaggal” kell ellátni, mintha egy luxusautót kényeztetnénk. Ám nem csak a test igényel vitaminokat és ásványi anyagokat, hanem az agy is. Cicero, a csavaros eszű szónok szobra Az agy betegségei mindenképpen kapcsolatba hozhatók az idegek és a keringés állapotváltozásaival. Ezért rehabilitációs és megelőzési céllal elsősorban a […]

Olvass tovább