Tíz tipp az erős immunrendszerért

Az időjárás egyre kiszámíthatatlanabb, egyre kevesebb friss zöldséghez és gyümölcshöz – ezáltal vitaminhoz – jutunk hozzá, valamint sokkal több betegségnek vagyunk kitéve. Fontos, hogy a nyirkos időben a szervezetünk megfelelően tudjon védekezni. Így ahhoz, hogy a betegségeket elkerülhessük, szervezetünket is fel kell készítenünk a téli időszakra. 

Nagy Judit belgyógyász szakorvos szerint nagyon fontos, hogy megfelelően felkészüljünk a hűvös, csapadékos téli hónapokra, amikor a szervezetnek fokozottabban kell megküzdenie a vírusokkal és a kórokozókkal. Nem elég, ha csak multivitaminokat szedünk egész nap: immunrendszerünknek ennél sokkal több törődésre van szüksége.
Ha immunrendszerünket nem készítjük fel a téli időszakra, akkor az enyhe megfázástól egészen a komoly tüdőgyulladásig bármit elkaphatunk. Idült alapbetegségben szenvedők – különösen légúti megbetegedések esetén – a védőoltásokkal kapcsolatban kérjék kezelőorvosuk tanácsát. A védőoltáshoz hasonló mechanizmussal legyengített kórokozókat tartalmazó készítmények is elérhetők, amelyek ugyancsak a fertőzésre való felkészülést segítik. A komolyabb szövődmények elkerülése végett még a legenyhébb tünetek esetén is érdemes orvosi szakvéleményt kikérni – tette hozzá a doktornő.
Íme tíz jó tanács, amivel erősíthetjük az immunrendszerünket.Immunrendszer
Elegendő folyadék. A víz elősegíti az anyagcsere-forgalmat, a méreganyagok kiürülését a szervezetből, ezért elengedhetetlen a napi 1,5-2 liter folyadék elfogyasztása. Igyekezzünk elsősorban ásványvizet és zöld teát inni, és kerüljük a cukros üdítőket.

Kiegyensúlyozott táplálkozás. A táplálkozás során oda kell figyelni arra, hogy változatos étrenddel biztosítsuk szervezetünk számára a napi vitamin-, ásványi anyag, fehérje-, szénhidrát- és zsírszükségletet.

Mesterséges adalékok mellőzése. A táplálkozásunk során igyekezzünk minél kevesebb mesterséges adalékanyagot tartalmazó élelmiszert fogyasztani.

Természetes alapanyagú készítmények fogyasztása. Ha betegek vagyunk, kérjük kezelőorvosunk tanácsát, aki csak a szükséges gyógyszer mennyiséget írja elő. Így ugyanis nem eshetünk abba a csapdába, hogy több recept nélkül kapható gyógyszert azonos támaP1040153dásponttal szedünk, feleslegesen.

Mozgás. Nagyon fontos a rendszeres testmozgás, mert ez mind a testünkre, mind a szellemi teljesítőképességre jó hatással van, az immunrendszerről nem is beszélve.

Kell a levegő. Tartózkodjunk minél több időt a szabadban, ezzel is biztosítva a szervezetünk számára szüFáradt gyermekkséges friss levegőt és napfényt.

Stresszhelyzetek kerülése, oldása. Igyekezzünk a stresszhelyzeteket elkerülni, illetve amennyiben ezt nem tudjuk megoldani, keressünk olyan módszert, amivel könnyen oldhatjuk a mindennapi stresszt.

Aludjuk ki magunkat. Törekedjünk a minőségi és mennyiségi alvásra, mert a szervezet ekkor regenerálódik a leggyorsabban.

Higiénia. A bőrünk a legnagyobb „érzékszervünk”, ezért a megfelelő higiénia szempontjából elengedhetetlen a napi többszöri kézmosás, illetve neutrális szappanok és samponok használata a szervezet egyensúlyának megőrzése miatt.

Időszakos méregtelenítés. Bizonyos időközönként érdemes diétázni, illetve méregtelenítő kúrákat végezni – kizárólag szakember felügyelete mellett –, hiszen a méreganyagok kiűzésével a leterhelt szervezet egy kicsit fellélegezhet.
Tíz tipp az erős immunrendszerért

2010. október 28.,  • Szerző: hvg.hu

Mondja el a véleményét!

Vélemény, hozzászólás?