A vérvétel és az ultrahang együtt jobban kimutatja a petefészekrákot

Vérvétel és ultrahang együttes alkalmazásával a lehető legkorábbi és kezelhető stádiumban kimutatható a halálos petefészekrák egy szerdán közzétett brit tanulmány szerint.

Egy nagyszabású kutatás során 200 ezer 50-70 év közötti nőt vontak be 2001 és 2005 között Nagy-Britanniában. A vizsgálatban ötvenezer nő esetében csak ultrahangot alkalmaztak, a másik ötvenezer esetében a CA125 tumormarkert vizsgáló vérvételt végeztek, és ha az rendellenességet mutatott ki, ultrahanggal is vizsgálták a pácienst. Százezer ember nem vett részt semmilyen szűrésen.

A csak ultrahangos vizsgálatok esetében mintegy 75 százalékos volt a betegség kimutatása, s amikor a kettős módszert alkalmazták, ez 89 százalékra emelkedett. A megbetegedések több mint felét a korai első vagy második szakaszban észlelték, amikor a rák még nem terjedt el nagyon és bizonyos esetekben gyógyítható volt.

Mivel jelenleg nem létezik jó módszer a petefészekrák kimutatására, egy megbízható szűrési teszt sokak életét mentheti meg – írták a tanulmányt jegyző University College London munkatársai, Ian Jacobs és Usha Menon a Lancet Oncology szaklapban.

Jacobs és Menon rámutatott arra, hogy mind a vérvizsgálat, mind pedig a hüvelyen keresztüli ultrahangvizsgálat sokat korszerűsödött az elmúlt években, és manapság sokkal hasznosabb információkat nyújt az orvosoknak.

Mivel a petefészekrák alig jár tünetekkel, gyakran csak akkor diagnosztizálják, amikor túl késő, ezáltal csekély a túlélési arány. A betegség évente mintegy 100 ezer halálos áldozatot szed, ám ha időben diagnosztizálják, a betegek 90 százaléka megmenthető.

HVG.HU EGÉSZSÉG  Szerző: MTI

Mondja el a véleményét!

Vélemény, hozzászólás?