Energiaital és alkohol. Érdekes kapcsolat.

Olyan emberek szokásait vizsgálták kutatók, akik alkoholt és energiaitalokat is fogyasztanak. A következtetés: az utóbbiak használata jelentősen növelte a szeszfogyasztás intenzitását. Sean Barrett pszichológiaprofesszor hetven olyan diákkal készített interjút, akik mindkét italtípust rendszeresen fogyasztották. „Azt tapasztaltuk, hogy az energiaitalok kétszeresére növelték az elfogyasztott alkohol mennyiségét. Ez azt jelenti, hogy aki négy adag alkoholos italt iszik […]

Olvass tovább

Hogyan? A nátriumszegény diéta megnöveli a végzetes szívroham kockázatát?

Az orvosok és a közegészségügyi tisztviselők évek óta mondogatják nekünk, hogy a sok nátrium fogyasztása megnövelheti a szívroham vagy stroke kockázatát azáltal, hogy nem biztonságos szintre növeli meg a vérnyomást. Hogyan magyarázzák most ezt az új tanulmányt, ami azt sugallja, hogy az alacsony nátriumbevitel megnöveli az ilyen okból megtörténő halálesetek kockázatát? A tanulmány, ami 3681 […]

Olvass tovább

Veszélyesek lehetnek a kálciumot tartalmazó étrendkiegészítők

A csontok egészsége érdekében már az emberi élet kezdetétől fontos a megfelelő mennyiségű kalciumbevitel. Ám új-zélandi kutatók szerint a kalciumot tartalmazó táplálék-kiegészítők fokozzák a szívinfarktus veszélyét. Szeretném megjegyezni, hogy a magas kálcium-tartalmu, növényi alapú étrendben még nem olvastam, vagy hallottam sohasem efféle hírt. Az infarktus amúgy egy ránk, magyarokra nagyon jellemző halálozási forma. Jelenlegi pályámat […]

Olvass tovább

Szívrohamot okozhat a kalcium szedése

Egyáltalán nem mindegy, hogy a mindennapi élethez szükséges betevő falatunkban minémü összetételben, milyen közegben van jelen a fennmaradásunkhoz szükséges ásványi anyag és a felszívódásukhoz szükséges vitamin. Amikor még boltos bácsi voltam rendszeresen jöttek vevők, akiket egy széleskörű természetes életmódhoz (tehát nem csak a gyógyszerekhez) értő, a (gyógy)növényvilágról  összeszedett ismeretekkel rendelkező helyi orvos küldött a NATURA […]

Olvass tovább

Édes életünk veszélyei I.

Az édesítőanyagok technológiai és humán-egészségügyi vonatkozásai http://www.italipar.hu/node/14 1. rész Tarnavölgyi Gábor Összefoglalás Az édesítőanyagok az élelmiszerekhez hozzáadott anyagok egyik legvitatottabb egészségügyi megítélésű csoportja. A cikksorozat az édesítőanyagok technológiai és humánegészségügyi jellemzőit tekinti át. Az első rész az édesítőanyagok általános ismertetése mellett a cukrokat és a cukorhelyettesítőket tekinti át. A cukrok szerteágazó változásokat indukálnak a szervezet anyagcsere-folyamataiban, […]

Olvass tovább

Így készíti ki szervezetünket a parlagfű. Mit tehetünk?

Nem kell ahhoz kimozdulnunk a fővárosból, hogy parlagfüves területet lássunk, a növény pollenjére érzékenyek pedig anélkül is érzékelik a szezon kezdetét, hogy vizuális élményük lett volna. És nincsenek kevesen, becsült adatok szerint legalább 2 millió ember szervezete lázad a parlagfű ellen. Noha a hűvös idő és a sok eső késleltette a parlagfű virágzását, aligha fogják […]

Olvass tovább

Bíborvörös csoda: cékla minden mennyiségben

Ősz végén érkezik el a cékla sze­zonja. Legtöbben savanyítják, de egyre többen ismerik fel: ennél sokoldalúbban is felhasználha­tó. Földes, édeskés zamata igen izgalmas, ráadásul gyönyörű szine minden tányért feldob. Az oroszok régóta tudják, hogy a céklából páratlan ízű le­ves lesz: ez a borscs, amelyben a cékla, a savanyú káposzta, a marhahús és a hagymák nagysze­rűen […]

Olvass tovább

Az antioxidánsok az egészség őrei!

Antioxidánsok szerepe, avagy miért fogyasztok NAPONTA LEGALÁBB 1000 (EZER) milligramm ASZKORBINSAVAT ? (Dénes Ottó) Az antioxidáns egy olyan anyag, amely megvédi szervezetünket és más dolgokat attól a folyamattól, amelyet oxidációnak hívunk. A legjobb példa erre a folyamatra, amikor a vas rozsdásodik, vagy a vaj megavasodik. Az oxigén, amely alapvetően szükséges az élethez, egy nagyon reaktív […]

Olvass tovább

Okkultizmus, Ébredő erő, Star Wars és társaik

Annak az ördögi erőnek, aki mindent megtesz, hogy az embert, Isten elleni lázadásának együttműködő eszközévé aljasítsa le, és végül az örök kárhozatba juttassa, ma már a modern technika minden eszköze és a céljaihoz szükséges hatalmas pénzösszegek is rendelkezésre állnak. Az eredményességhez szükséges, hogy a legfiatalabb generáció figyelmét és érdeklődését is megnyerje. Az animációkkal és a […]

Olvass tovább

Gyerekeink egészsége, ami rajtunk múlik!

Jamie Oliver nem orvos, hanem séf, mégis azt állítja, hogy gyermekeinket tudatosan mérgezzük. Mi áll e súlyos kijelentés mögött? „Ma egy szörnyű, szörnyű valóságban élünk. Amerika, Ti vagytok a csúcson. Ez a világ egyik legegészségtelenebb országa.” – kezdi el beszédét a sztárszakács. Gyermekeink ma a legrövidebb életet élik, rövidebbet, mint szüleik, hisz olyan életet teremtettünk […]

Olvass tovább

Almaecetről ismét

Előrebocsátom, hogy a felsorolt lehetőségeket, amit az almaecetről alább olvashatunk, mind valamennyit személyesen nem próbáltam ki. Nálam mindössze már kb 3 éve folyamatosan  az almaecet – méz – víz italkombinációja van jelen, mint naponta fogyasztott italom.  Dénes Ottó Almaecet …mint altató A kinek problémát okoz az elalvás, azon segíthet az almaecet. A recept pofonegyszerű: 3 […]

Olvass tovább

A kígyóméregtől a B12 vitaminig

Az sem lényegtelen, amit egy adventista gyógyszerész (Ősz F. Ernő) előadásában hallottam, hogy az emberi szervezet az eltelt több évezred – elsősorban az utóbbi két, erősen iparosodott évszázad alatt – alaposan tönkrement. Ennek egyik következménye, hogy az emésztőrendszer különféle fontos baktériumokat már nem képes előállítani. A kígyóméregtől a B 12-vitaminig Egy tudós a mérges kígyókat […]

Olvass tovább

Sertéshús és egészség

Dr. Hans-Heinrick Reckeweg tanulmánya a sertéshúsról A tanulmány a Gesunde Medicin c. folyóirat 1978/3. számában jelent meg. Évek óta kértek már, hogy írjak egy közérthető cikket a sertéshús ártalmasságáról, azaz a szutoxinokról, a sertéshúsban lévő méreganyagokról.Mindenekelőtt  a nagy kultúrák alapítóit kell megemlíteni, akik az európai kultúrát alapjaiban befolyásolták, így Mózest és a prófétákat, valamint Mohamedet. […]

Olvass tovább

Miért is jó nekünk a rostdús étrend?

Számos fórumon hallhatunk a rostdús ételek fogyasztásának jelentőségéről, és arról, hogy ideje áttérni a rostban gazdag étrendre. Ugyanakkor tudjuk-e pontosan, hogy ilyenkor miről is van szó? Csak egy újabb gasztrotrend, amit épp az egészséges életmód egyik divatirányzata, amit hamarosan felvált egy másik? – Nem feltétlenül, sőt. Nagyon kevés rostot fogyasztunk naponta, – írja a Webbeteg […]

Olvass tovább

És ön mennyi vizet evett meg ma?

Jóval több víz felhasználása szükséges a húsfogyasztás igényeinek kielégítéséhez, mint a növényi alapú ételek előteremtéséhez. Ezt már régóta tudjuk, de néhány összehasonlító kép viszonylag megdöbbentően hat. A Guardian által idézett számsort a litván Eglė Plytnikaitė öntötte grafikákba. 1 kg csokoládé előállításához 17 ezer liter vízre van szükség – ez megtöltene egy nagyobb házi medencét Fotó: […]

Olvass tovább

Életmód

Életmód és élettartam

149 tudományos dolgozat jelent meg harminc év alatt az adventista életmódról. E kiadványok egyike, egy 1967-ben közölt táblázat, alaposan meglepte a hosszabb élet titkának kutatóit. A vizsgálatok ugyanis azt igazolták, hogy a kaliforniai adventisták tovább élnek, mint nem adventista kortársaik. Egy 35 éves adventista férfi akár 6,2 évvel is túlélheti nem adventista barátait. Kezdetben ezt […]

Olvass tovább

Gerson diéta

A GERSON típusú „rákdiétám” leírása

A legkönnyebben megvalósítható a hagyományos zöldségleveshez hasonló, de jelentősen gazdagabb HIPPOKRATESZ -leves. Eredeti receptje szerint tartalmaz: 1 közepes nagyságú zellergumó – ha nincs akkor 3-4 zellerszár 1 közepes nagyságú petrezselyemgyökér 2 szál kisebb, vagy egy nagyobb póréhagyma (ha nincs, 2 kisebb vöröshagyma) 2 közepes nagyságú vöröshagyma fokhagyma – ízlés szerint,főzés helyett nyersen kipréselve is betehetjük […]

Olvass tovább

Kevesebb húsevés előnyei

Kevesebb húsevés előnyei

Kevesebb hús, több gyümölcs és zöldség fogyasztásával emberek millióinak idő előtti halálát lehetne megelőzni évente a század közepéig. Fotó: Profimedia Kutatók szerint még a felmelegedésben szerepet játszó károsanyag-kibocsátás is kevesebb lenne, és évente több milliárd dollárral csökkennének az egészségügyi és a klímaváltozás okozta károk enyhítését célzó kiadások. Az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) közölt tanulmány […]

Olvass tovább