A címképhez egy-két információ. Alap: gabonapehely-keverék mazsolával, napraforgómaggal, szezám és lenmag pehellyel. A gyümölcsöket elsősorban a szezonálisan kapható friss gyümölcsök képezik. Itt pl a szőlő, meg aprított körte.A lilás színű folyadékpép összetétele: gyorsfagyasztott meggy, szamóca, fekete ribiszke,szeder,málna,piros ribiszke.(Bioflavonoidok!) A gyorsfagyasztott gyümölcskeverék szobahőmérsékleten felenged, majd turmixolom és némi céklalét, almalét adok hozzá. Mivel ez az adag […]
Kategória: Ételreformer
Ez a lelki háttere, amiért vagyonokat költünk sikertelen fogyókúrákra
Mielőtt belevágna egy újabb diétába, jó, ha tudja, hogy ilyenkor krízisállapotba kerül, és extrém módon befolyásolható. Az evési gondokkal küzdők általában azt kívánják, hogy egy szaktekintély írja elő, miből mennyit egyenek. Aki elvárja, hogy pontosan előírják neki, mit tegyen, az nem a saját igényei, szükségletei alapján választ ételt, mozgásprogramot. Az egyénre szabott életmódprogram hiányában azonban […]
Amerika kövérségének oka: cukor vagy zsír?
Három megvásárolt kutató felel egész Amerika elhízásáért Néhány tízezer dollár befektetésével évtizedekre megvásárolta magának a menlevelet a cukoripar, minden egészségügyi felelősséget a telített zsírokra hárítva. John Hickson cukoripari csúcsmenedzser 1964-ben azt javasolta kollégáinak, hogy az akkoriban egyre erősödő cukorellenes közvélekedést kutatások támogatásával fordítsák meg, és a kormányzati politikát is próbálják befolyásolni. Hickson javaslatára a cukoripari szövetség három harvardi […]
Egy hentes levele
Anno 1988-89 és utána, boldog időkben, amikor még NATURA boltos voltam, nálam is jártak rendszeres vásárlók, akik a húsiparban dolgoztak. Történeteikben az alábbi levélhez megszólalásig hasonló helyzeteket/elriasztó történeteket meséltek. Nem a véletlen műve volt, hogy eszük ágában sem volt a „saját” gyártmányaik fogyasztása. A mai HVG.hu postával is érkezett egy LISTERIA téma, aminek áldozata a […]
Tiszta (kóser), vagy “hagyományos” hús?
Nagy a különbség a “hagyományos” húsfeldolgozás és az állatok bibliai alapállású kivégzése között. A végtermék minőségét – elsősorban a fogyasztó életére és egészségére nézve – döntően meghatározza az a pillanat, amikor az állat élete véget ér. Miért ez a megkülönböztetett hűhó, a bonyolult tálalás egy rutinműveletnél, amit az emberiség történetének minden fázisában skrupulusok és lelkizés […]
A széttépett és elhullott állatok elfogyasztása (avagy az Ezékieli probléma)
CSAK FELNŐTTEKNEK ! Mi a gond az elhullott, vagy széttépett állatokkal ? Miért “reklamált” a próféta, mintegy magát mentegetve, az ilyen állatok megevésének puszta gondolatától is irtózva ? Elegendőnek látom, ha utalok a vágóhídi tapasztalatomra. Ami ott egy állat “lelkében” lejátszódik, azt csak sejthetjük, de soha meg nem értjük.Megkockáztatom, hogy a melegvérű emlősökben az alapvető […]
A legősibb kenyér, a hamuban sült pogácsa I. rész
Az elkövetkező időben a kenyérről fogok bejegyzéseket írni. A téma a történelem előző évezredeibe visszanyúló érdekes és ma is használható történeteket tartalmaz. Természetesen a fő vonalat a bibliában olvasható szövegek adják. Mostani képeinket egy hittestvérem – Ripszám János – készítette és, hogy ezt is beágyazzuk a régmúltba, előbb egy ószövetségi históriát olvassunk el, amiben a […]
A hamuban sült pogácsa II. rész.
Avagy: Descartestől a sziklára épített házig A táplálkozással foglalkozó tudományos, és annak látszó közlemények, híradások csapdája az, hogy a segítségnyújtás helyett inkább bonyolulttá teszik az érdeklődők számára a döntést. A magam részéről már régen eldöntöttem, hogy csakis a leghitelesebb közleményeket fogadom el és építem be az életembe. De hol van az a mérce, ami a […]
A modern húsfeldolgozás – személyes élményeim alapján
Mi ebben az érdekes, vagy fontos? Emlékezni csak úgy a nosztalgia kedvéért ? Egy műkedvelő vegetáriánus emlékei a húsevés hátteréről. Akár ez is lehetne cím. Kezdhetnénk a kőbaltás és lándzsás mamutvadászokkal. Az élelem utáni kötelező hajsza és az e téren bekövetkezett fejlődés mit „hozott a konyhára”? Vágjunk bele!A „megtermelt” állat sorsa amikor már egyéb célra […]
A “hamuban sült pogácsa” VII. rész. Ezékiel vitája Istennel a húsételekről
Először idézzük Ezékiel könyvéből a már egyszer említett szöveget. 4. rész 14.verse. Erre így szóltam: „Uram, Isten, még sosem szennyeztem be magam. Gyermekkorom óta egészen mostanáig nem ettem elhullott vagy széttépett állatot, és semmiféle tisztátalan állatot, és semmiféle tisztátalan húst nem vettem a számba.” Mi lehetett az a komoly gond, ami a mélyen hívő prófétát […]
A hamuban sült pogácsa VI. rész. A malom és a húsételek
Ma a malommal és a húsételek Ezékieli szempontjaival foglalkozunk.Valószínű, hogy a téma egyszerre nem fog kiteljesedni. Az alapanyagok elkészítése a legősibb őrlési módon:kézi malommal történt. Az egyik „legöregebb” eszköz, amivel az emberiség előállította a lisztet. Ez a „Mózesi törvényekben” körültekintő módon le volt tisztázva, mivelhogy a mindennapi étel már akkor – kb mintegy 1200 évvel […]
A hamuban sült pogácsa: V. rész
A „hamuban sült pogácsa” V. rész Az Ezékieli tüzelő, a kenyér botja A szegény embereknek a tüzelő beszerzése élethossziglan tartó, rendszeres programot jelentett. Ha a környéken volt erdő, mint például Pécsen a Mecsek, az a lehullott gallyakat, ágakat szedegető és hazacipelő emberek látványától volt gyerekkoromban – főleg nyáron – ismeretes, azon a környéken – a […]
A hamuban sült pogácsa IV. rész. Ezékiel étele és itala
Az EZÉKIEL lepénykenyér hazai születésnapja 2000, 04,05. A HATÁROZAT Ha Ha tényleg igaz lenne, hogy az ókori zsidóknak a biokémiai, biofizikai és anatómiai ismeretei a „modern” ember nagyképűségével nézve messze alattunk voltak, (lásd antiszemitizmus és az ebből kifejlesztett elméletek), akkor mivel lehet megmagyarázni, hogy a napi ételmennyiséget és a folyadékbevitelnek az Ezékiel próféta által leírt […]
A hamuban sült pogácsa III. rész EZÉKIEL lepénykenyere
Először is olvassuk el a történetet. EZÉKIEL könyve 4. rész 9-16. verséig: 9 Azután végy búzát, árpát, babot, lencsét, kölest és tönkölyt; tedd azokat egy edénybe, és készíts magadnak belőlük kenyeret! Ahány napig fekszel az oldaladon, azt edd: háromszázkilencven napig! 10 Húsz sekel súlyú ennivalót ehetsz naponként, mindig ugyanabban az időben egyed. 11 Vizet is […]
Vegyszer a zöldségeken
Vegyszermaradék a zöldségeken Egészségre káros, korábban betiltott vegyszert tartalmazó paradicsomra és uborkára bukkantak a Levegő Munkacsoport szakemberei budapesti áruházláncokban. A Levegő Munkacsoport szakemberei uborkát, paradicsomot és epret vásároltak öt áruházlánc egy-egy budapesti üzletében, majd ezeket egy holland laboratóriumban megvizsgáltatták. Az egyik boltban epret nem lehetett vásárolni. A 14 vizsgált minta közül háromban, egy uborkában, egy […]
A mediterrán diéta csökkenti a rák kockázatot
A mediterrán diéta néhány elemét adoptálva 12%-kal csökkenthető a rák kockázata – mondják a tudósok. Egy 26,000 görög emberen végzett tanulmány szerint már egyszerűen az, hogy több olíva olaj használata, akár egymagában is 9%-kal csökkenti a kockázatot. Az étrend – jelenti a British Journal of Cancer (Brit Rák Magazin), nagyobb mennyiségben tartalmaz gyümölcsöt, zöldséget, gabonaféléket […]
Az elbutulás első jelei
Azt a képességünket, hogy tudjuk, a zebra csíkos állat, illetve azt, hogy a zsiráfnak négy lába van, szemantikus emlékezetnek nevezzük. Ez teszi lehetővé, hogy a szavaknak jelentést tulajdonítsunk, segít az általános ismeretek előhívásában és a fogalomtársításokban. Alzheimer-kórnál romlanak ezen képességeink. Francia ideggyógyászok és neuropszihológusok egy csoportja azonosította a szemantikus emlékezet azon elemeit, amelyek először károsodnak. […]
Energiaital és alkohol. Érdekes kapcsolat.
Olyan emberek szokásait vizsgálták kutatók, akik alkoholt és energiaitalokat is fogyasztanak. A következtetés: az utóbbiak használata jelentősen növelte a szeszfogyasztás intenzitását. Sean Barrett pszichológiaprofesszor hetven olyan diákkal készített interjút, akik mindkét italtípust rendszeresen fogyasztották. „Azt tapasztaltuk, hogy az energiaitalok kétszeresére növelték az elfogyasztott alkohol mennyiségét. Ez azt jelenti, hogy aki négy adag alkoholos italt iszik […]
Hogyan? A nátriumszegény diéta megnöveli a végzetes szívroham kockázatát?
Az orvosok és a közegészségügyi tisztviselők évek óta mondogatják nekünk, hogy a sok nátrium fogyasztása megnövelheti a szívroham vagy stroke kockázatát azáltal, hogy nem biztonságos szintre növeli meg a vérnyomást. Hogyan magyarázzák most ezt az új tanulmányt, ami azt sugallja, hogy az alacsony nátriumbevitel megnöveli az ilyen okból megtörténő halálesetek kockázatát? A tanulmány, ami 3681 […]
Veszélyesek lehetnek a kálciumot tartalmazó étrendkiegészítők
A csontok egészsége érdekében már az emberi élet kezdetétől fontos a megfelelő mennyiségű kalciumbevitel. Ám új-zélandi kutatók szerint a kalciumot tartalmazó táplálék-kiegészítők fokozzák a szívinfarktus veszélyét. Szeretném megjegyezni, hogy a magas kálcium-tartalmu, növényi alapú étrendben még nem olvastam, vagy hallottam sohasem efféle hírt. Az infarktus amúgy egy ránk, magyarokra nagyon jellemző halálozási forma. Jelenlegi pályámat […]