Nem lesz több „diétás” termék az EU-ban

Brüsszel-Az élelmiszer-vállalatok nem használhatnák tovább a „diétás” megjelölést a termékeiken az Európai Bizottság tervezete szerint.Az Európai Bizottság koncepciója szerint el kell törölni a diétás élelmiszereket, hogy ezzel is betömjék az uniós jogalkotási hézagokat, és hogy korlátozzák a vállalatok versenyelőnyhöz jutási lehetőségeit – állította a legújabb javaslataiban a Bizottság. Az európai fogyasztói szervezet, a BEUC egyetért […]

Olvass tovább

Mediterrán hét: Marinált padlizsán – hétfő

A mediterrán diéta nem feltétlenül diétázás, hiszen a diéta szó eredetileg táplálékot jelent, nem étkezési megszorítást. Viszont a zöldség és gyümölcsalapon – a Földközi-tenger környékére – szerveződő asztali szokások kifejezetten egészségesek és követendők.  A „diéta” bázisát természetesen a sok zöldség és gyümölcs képezi – a lehető legkevésbé feldolgozott formában –, valamint a sovány hús és […]

Olvass tovább

Két kilós hamburgerek

Döntött a kormány a népegészségügyi termékadóról, közismert nevén a hamburgeradóról, amelyet szeptembertől vethetnek ki az egészségtelen élelmiszerekre. Megjegyzésem: Ezek szerint – bár megkésve, de törve nem – megtörtént a megvilágosodás. A hamburger nem tartozik azok közé az élelmiszernek nevezett termékek közé, amik egészségesek! Ez ugyan nagyon régi ismeret lehetett volna, de nem biztos, hogy Eric […]

Olvass tovább

Újabb konteó elmélet? Most az E-coli az ellenség?

Forrás: NaturalNews Miközben Németországban és Európa több országában egyre több embert fertőz meg az E-coli baktérium, elfelejtik feltenni a kérdést, hogy vajon mi módon vált az E-coli baktérium hirtelen rezisztensé nyolc különböző típusú antibiotikum családdal szemben majd jelent meg az élelmiszerláncban. A mostani megbetegedéseket az E. coli O104:H4 csoportba tartozó baktérium okozza, ami általában nem […]

Olvass tovább

Teherbeesés. Meglepő dolog derült ki a kávéról

A fokozott koffeinfogyasztás negatívan befolyásolhatja a várva várt gyermekáldást. Az élénkítő hatásáról ismert anyag ugyanis a petevezetékekben fékezi az izmok összehúzódását, ezáltal akadályozhatja a petesejt petefészekből méhbe vezető útját – derítették ki amerikai kutatók egereken végzett kísérletek segítségével. Az új ismeretek magyarázattal szolgálhatnak arra, hogy a sok koffeint fogyasztó nőknek olykor miért kell több idő […]

Olvass tovább

A joghurtfagyi és az amerikai életstílus.

Szerző: Mike Adams, a NaturalNews weboldal szerkesztője Nem is tudtam, hogy az emberek véleménye szerint a joghurtos fagylalt „egészséges étel” amíg nem töltöttem el egy kis időt az Egyesült Államokban. Ott az emberek kígyózó sorokban állnak a joghurtos fagylaltot árusító helyek előtt, és megvesznek egy értéktelen ételt, amiről meg vannak győződve, hogy hasznukra válik. De […]

Olvass tovább

Ezékiel kenyere, amúgy kismamásan (a babaszoba mellett).

Annak idején még kellett az élelmiszer-ellenőrző hatóságnak előzetesen engedélyezni egy új élelmiszert. Az Ezékiel lepényliszt-keverék engedély száma: ÁÉEÁ 01-167/2000 A lisztkeverék karrierje azóta is töretlen. Újabb és újabb blog posztok, levelek és a különböző konkurensek „saját” termékei mutatják, hogy nagyon igaz  a szállóige: „Minden eredeti ötlet, egy még le nem leplezett plágium”. Nos csak nyugodtan […]

Olvass tovább

Pofonegyszerűen is megelőzhető a prosztatarák

A heti legalább három óra intenzív gyaloglás felére csökkentheti a frissen felfedezett prosztatarák növekedésének és átterjedésének kockázatát, ám a sétának nincs ilyen hatása – idézte amerikai kutatók megállapítását a BBC hírportálja. A Kalifornia Egyetem kutatói 1455, lokalizált prosztatarákkal diagnosztizált férfi egészségi állapotát követték nyomon. A vizsgálatba bevont páciensek többsége a hatvanas éveiben járt. A követés […]

Olvass tovább

Szakértők az energiaitalok veszélyeire figyelmeztetnek

Míg az eladás növekszik, a szakértők az energiaitalok veszélyeire figyelmeztetnek (Reuters Health) – Eddig soha nem látott mértékben fogyasztják az amerikaiak az energiaitalokat, a félelem pedig egyre növekszik az orvosok között, hogy az összetevők kockázatot jelenthetnek néhány fogyasztóra. Az italok koffein, cukor, étrend-kiegészítők, mint például vitaminok és növényi kivonatok keverékéből állnak, amiknek a hatása nem […]

Olvass tovább

Az étkezés ártalmasságáról

(Cédulák egy előadásból. -hoz.) PARTI NAGY LAJOS Az étkezés ártalmasságáról (Cédulák egy előadásból. -hoz.)* Igen tisztelt Hölgyeim és, hogy úgy mondjam, igen tisztelt Uraim! A kedves élettársamat felszólították, tartson itt velem előadást a magyarság táplálkozásáról, beleértve a nemmagyarságot is bizonyos fokig, de az én Ilikém nem érkezett meg. Illetve fölkapta a kis vizét, és elrohant […]

Olvass tovább

A diófogyasztás csökkenti a koleszterint

A diófogyasztás segíthet csökkenteni a koleszterinszintet – tanácsolja az Egyesült Államokbeli kutatás. A közel 600 ember részvételével készített 25 tanulmány összegzése bemutatja, hogy átlagosan 67g (egy kis csomag) dióféle elfogyasztása naponta, 7,4 %-kal csökkentette a koleszterinszintet. Az USA-beli Loma Linda Egyetem kutatócsoportja hiszi, hogy a diófélék segíthetnek csökkenteni a koleszterin felszívódását. Brit szakértők kijelentették, hogy […]

Olvass tovább

A dió a legegészségesebb dióféle, állítják a tudósok

A dió a legegészségesebb az összes dióféle közül, és az egészséges táplálkozás részeként többször kellene fogyasztani – állítják az Egyesült Államokbeli tudósok. Pennsylvania állambeli tudósok tájékoztatták az American Chemical Society-t (Amerikai Kémiai Társaságot), hogy a dió tartalmazza a legtöbb antioxidánst más diófélékkel összehasonlítva. Az antioxidánsok segítenek megvédeni a szervezetünket a betegségekkel szemben. A papa reggelije: […]

Olvass tovább

A lisztérzékenység világnapja: Május 19.Lemondás egy életen át.

Csak a drága és egy életen át tartó diéta segíthet azokon, akiknél lisztérzékenységet diagnosztizálnak. És az még a szerencsés esetek közé tartozik, ha egyáltalán kiderül a betegség: tízből csak két betegnél állítják fel a diagnózist. Az állapotnak nincsenek jellemző tünetei, ez nehezíti leginkább a felismerést. Május 19. a lisztérzékenység világnapja volt. Az elmúlt ötven év […]

Olvass tovább

Az elhízott tizenévesek körében gyakori a D-vitamin alacsony szintje –

Az elhízott tizenévesek körében gyakori a D-vitamin alacsony szintje – állapították meg tanulmányukban amerikai kutatók. A kis létszámú vizsgálatban 68 elhízott kamasz vérében mérték a D-vitamin szintjét. A lányok 72 százalékánál volt hiányos, 28 százalékánál elégtelen a D-vitaminnal való ellátottság, míg a fiúk esetében rendre 69, illetve 22 százalék volt ugyanez az arány. Bár a […]

Olvass tovább

A mikroorganizmusok megkülönböztetése

Robert Koch volt a következő jelentős kutató azok sorában, akik egyengették a penicillin felfedezéséhez vezető utat. Kifejlesztett egy táptalajt agar-agarból, amely egy vörös-algából kivont tartós anyag, és amelyen a mikroorganizmusok bámulatos sebességgel szaporodnak, és így tulajdonságaik könnyen megfigyelhetők. Koch szorgalmas kísérleteinek köszönhető, hogy a baktériumokat sikerült egymástól megkülönböztetni és rendszerezni. Ennek segítségével lehetővé vált a szövetekben, […]

Olvass tovább

Ennyi mindenre jó az alma

HVG.HU EGÉSZSÉG A legtöbb ember számára köztudott, milyen egészséges naponta elfogyasztani egy almát, Penny Stanway új könyve azonban talán még az ő számukra is szolgál újdonsággal. Az alábbiakban azokat a gyakori betegségeket soroljuk fel, amelyek – a szerző szerint – almafogyasztással könnyen elkerülhetőek. A végtagokba beálló görcsöt leggyakrabban kalcium-, magnézium, vagy káliumhiány, továbbá a B […]

Olvass tovább

HVG-Labor: milyen ma a kenyér és a zsömle?

Kezdhetném azzal is, hogy miért eszek zabkenyeret? Hát esetleg ezért is! Nem talált igazán finom kenyeret a HVG szúrópróbája, és ebben része lehet a sütödék technológiai trükkjeinek. Az is kiderült: nagyobb a gombafertőzés kockázata, mint gondolni lehetne, és a vásárlók, ha akarnák, sem tudhatnák meg, milyen adalékanyagok kerülnek a kenyérbe. A drasztikusan emelkedő kenyérárakat nem […]

Olvass tovább

Az egészséges sejtek is harcolnak a rák ellen

A Lawrence Berkeley Laboratórium munkatársai kimutatták, hogy az egészséges hámsejtek is szerepet játszanak a daganatsejtek pusztításában: az emlő sejtjei interleuki-25 (IL25) nevű molekulát választanak ki, amely aktiválja az immunrendszer gyulladásos válaszát, ezáltal hozzájárulva az emlőráksejtek elpusztításához. Ismert, hogy a szervezet immunrendszere képes felismerni és elpusztítani a kórokozókat és a daganatos sejteket egyaránt. Azonban Mina Bissell […]

Olvass tovább

Újabb ok, amiért érdemes almát enni

 Létezik az angolban egy mondás, amely szerint napi egy alma megóvja egészségünket – egy új vizsgálat szerint valóban egészen különleges gyümölcs az alma. A Bahram Arjmandi, a Floridai Állami Egyetem kutatója vezette csapat egy szakmai kongresszuson ismertette munkája eredményeit. Ezek szerint a szárított alma fogyasztásával csökkenthető a testsúly és a koleszterinszint egyaránt – írja a […]

Olvass tovább

Elárulta egy matuzsálem a hosszú élet titkát

Naponta csak kétszer étkezett, és mindig éhesen állt fel az asztaltól – saját elmondása szerint ez volt a titka a 114 éves korában elhunyt Walter Brueningnak, aki a világ legidősebb férfijaként halt meg a napokban. „Az ember hozzászokik ahhoz, hogy este semmit sem eszik, és megállapítja, mennyire jól érzi magát. Bárcsak meg tudnám értetni az […]

Olvass tovább