Ennyi mindenre jó az alma

Főoldal

HVG.HU EGÉSZSÉG

A legtöbb ember számára köztudott, milyen egészséges naponta elfogyasztani egy almát, Penny Stanway új könyve azonban talán még az ő számukra is szolgál újdonsággal. Az alábbiakban azokat a gyakori betegségeket soroljuk fel, amelyek – a szerző szerint – almafogyasztással könnyen elkerülhetőek.

ROSTOS ÉTELEK — ÉS AZ EMLŐDAGANAT_2A végtagokba beálló görcsöt leggyakrabban kalcium-, magnézium, vagy káliumhiány, továbbá a B és C vitaminok hiánya okozza, melyek mind megtalálhatóak az almában. Az asztma veszélye is harmadával csökkenthető az alma rendszeres fogyasztásával, sőt, ha a kismamák terhességük során sok almát esznek, gyermekük számára is védelmet biztosítanak az első öt életévük során. Ennek oka a gyümölcsben található antioxidánsokban keresendő.
Csípések ellen az almaborecet javasolt, mely enyhít a fájdalmat. Ha magas vérnyomással küzdünk, szintén segítségünkre lehet ez a jótékony gyümölcs, vagy annak ecetszármazéka, mely segít a fogyásban és lassítja a vércukorszint emelkedését étkezések után. Az almában található csersav segít megelőzni a fogászati megbetegedéseket, maga a rágás pedig egészségesen tartja az ínyt. Az alma bármely más gyümölcsnél több pektint tartalmaz, ami a bélben védőréteget képez, így hasmenés idején is érdemes elrágni minél többet ebből a gyümölcsből. Csuklás ellen is nagyon hasznos az almaborecet, mivel helyreállítja a savegyensúlyt a gyomorban, ezáltal segít leküzdeni a csuklás ingerét.
A csontritkulás általában az idősödéssel, a menopauzával, a túl sok vagy túl kevés mozgással jár együtt, de az is előfordulhat, hogy a testben jelentkező gyulladás okozza, melyet az almában található különféle összetevők szintén képesek csökkenteni. Emellett a növényi hormonok, és a bór – melyek szintén jelen vannak az almában – az ösztrogénszintet is helyre tudják állítani.
Az alma héja – főleg a pirosé – kvercetint tartalmaz, amely antihisztaminként funkcionál, az almaborecet pedig allergia vagy szénanátha ellen is hatékony. Ha gyenge az immunrendszerünk, azon is segít az alma a C-vitamin tartalma révén, a benne található pektin pedig antitesteket termel, és ellenállóbbá teszi szervezetünket a vírusokkal szemben. Végül, de nem utolsó sorban, a nőknek ajánlott, hogy azokon a bizonyos nehéz napokon is lelkesen fogyasszák az almát, mivel olyan növényi ösztrogént tartalmaz, amely kiegyensúlyozza a szervezet ösztrogéntartalmát, ezáltal megelőzhetőek a túl magas ösztrogénszinttel járó problémák a menstruáció idején.

2011. április 28

Mondja el a véleményét!

Vélemény, hozzászólás?