HVG-Labor: milyen ma a kenyér és a zsömle?

Kezdhetném azzal is, hogy miért eszek zabkenyeret? Hát esetleg ezért is!

Nem talált igazán finom kenyeret a HVG szúrópróbája, és ebben része lehet a sütödék technológiai trükkjeinek. Az is kiderült: nagyobb a gombafertőzés kockázata, mint gondolni lehetne, és a vásárlók, ha akarnák, sem tudhatnák meg, milyen adalékanyagok kerülnek a kenyérbe.

A drasztikusan emelkedő kenyérárakat nem követi a minőség – derült ki a HVG által felkért szakemberek érzékszervi bírálaton alapuló véleményéből. És ezzel nem állnak egyedül. A mindennapi kenyerek általános silánysága láttán az utóbbi időben a szakma ernyőszervezetének számító Magyar Pékszövetség is ösztönzi tagjait a hagyományos, kovásszal készült kenyerek készítésére. Már ha van miből. A tavalyi csapadékos és hűvös időjárás miatt ugyanis az átlagosnál 15-20 százalékkal kevesebb búza termett. Ez is felverte a liszt és ezzel együtt a péktermékek árát is (a lisztet – minőségtől függően – a kész kenyér árának feléért-harmadáért szerzik be a pékek). A gabona- és malomipari lobbi spekulációi – árkartellek, terményvisszatartás – tovább srófolták a költségeket. Ráadásul a kiváló étkezési búza és liszt jó részét külföldön értékesítik – a tavaly megtermett 3,7 millió tonna harmada került ki az országból –, a gyengébb minőségű nyersanyag marad itthon.
Az egészségügyi kockázatok is növekedtek. A kenyérgabonákat tavaly a szokásosnál is erősebben fertőzte a fuzárium, a hűvös-nedves nyarakon a gabonafélék magjának burkán és olykor a magban megtelepedő gombacsalád. Mérgező bomlástermékei, a mikotoxinok túlélik az őrlést, a kelesztést, de még a sütést is. A közvélekedéssel ellentétben nem csupán a búzamag héját, azaz a korpát tartalmazó, teljes kiőrlésű alapmatériából készített termékek lehetnek szennyezettek, hanem – a Gfk Hungária Piackutató cég felmérése szerint a magyar piacon a legkelendőbb – fehér vagy félbarna pékáruk is.
Az összeállítás a HVG Labor rovatában olvasható.

Mondja el a véleményét!

Vélemény, hozzászólás?