Ezékiel kenyere, amúgy kismamásan (a babaszoba mellett).

Annak idején még kellett az élelmiszer-ellenőrző hatóságnak előzetesen engedélyezni egy új élelmiszert. Az Ezékiel lepényliszt-keverék engedély száma: ÁÉEÁ 01-167/2000

A lisztkeverék karrierje azóta is töretlen. Újabb és újabb blog posztok, levelek és a különböző konkurensek „saját” termékei mutatják, hogy nagyon igaz  a szállóige: „Minden eredeti ötlet, egy még le nem leplezett plágium”. Nos csak nyugodtan plagizálják ezt az ősi receptet, amit maga a Teremtő Isten adott egy prófétának. Lásd Ezékiel könyve: 4,9 verse.

Nem csak a “fimages (10)eltaláló”- (jobban mondva a MEGTALÁLÓ) – beszél belőlem, amikor közzéteszem a babaszoba anyukájának nekem küldött levelét. Ha mélyebben érdekelne valakit, nosza kattanjon rá az EZÉKIEL linkjeire és nyomban megérti, hogy ez egy Isteni eredetű recept, amit – tűzhelytől, ideológiától függetlenül – az idők végezetéig sikerrel fogyaszthat az európai kultúrkörben nevelkedett ember, éppúgy, mint a beduin tevehajcsár.Legfeljebb a tűzhely különbsége ad némi bukét és élményt.A végeredmény az egész világon ugyanaz. Egy amerikai hölgy is rákérdezett a beszerzési helyre, mire megírtam neki a MAGYAR reformboltok címeit, nem tudva a lakóhelyét. Azután, amikor tudatta a városa nevét, leírtam a teljes értékű kenyér eredeti bibliai összetevőit, receptjét.

Az ötletet a pékipimages (8)ar is lenyúlta, látva a fantáziát benne, de semmiben sem hasonlít, mert össze-vissza adnak hozzá mindent, mákot, stb.. aminek nyoma sincsen az eredeti receptben. (Dénes Ottó)

Frissen sült kenyér illatára ébredni egy napfényes májusi reggelen. Ez vonatkozik imádott családomra, akik egyébként ezt már észre sem veszik, annyira megszokták.

Frissen sült kenyér illatában terveket szőni, dolgozni, nagy levegőt venni és nyújtózkodni a napsütésben, ez vonatkozik rám.

Felkelni jó korán, már négykor, hogy mindenre jusson idő, például a kenyérsütésre is. Na, ez nem valami nagy időráfordítás, bőven megéri az eredmény. Mindössze tíz perc: fogom a zacskót, beleszórom a lisztet egy tálba, teszek bele egy teáskanál sót, háromféle fűszert, egy zacskó szárított élesztőt és annyi meleg vizet, hogy galuska sűrűségű legyen a tészta, és fakanállal kikeverem. Aztán hagyom kelni. Két órával később, úgy hat felé beizzítom a sütőt, vizes kézzel kis kupacokat dobálok a sütőpapíros tepsibe, ellapítom, aztán tolom is a sütőbe. Így készül az Ezekiel kenyér.

A Bibliában is szereplő (Ezekiel könyve, 4. rész, 9. vers) ősi lepénykenyér, ahogy a sorokat értelmezem, valami vezeklésféle lehetett, persze abból a fajtából, amely azért lélekben is megerősítve biztosította a túlélést. (A kisütés módjáról szóló részt inkább átugrottam és moletöltés (2)dernizáltam a témát, de aki elolvassa, biztosan nem fog megkövezni ezért.) Egy hazai reformélelmiszer-gyártó készített egy teljes kiőrlésű lisztkeveréket, amely pontosan azokból az összetevőkből áll, amelyeket Ezekiel próféta előír: búza, árpa, köles, bab, lencse – vagyis magas rost- és növényi fehérje tartalmú keverékről van szó. Nos, én kipróbáltam, és jelenthetem, hogy rászoktunk. No nem azért, mert a vezeklés a vérünkben van (ahhoz talán túlságosan könnyelmű a családunk), hanem azért, mert mindenkinél átütő sikert ért el. Ez, számításba véve a családtagjaim poénos, de nem mindig elismerő reakcióit az egészséges ételkreációimra, nagy szó.

Matyi például a minap kijelentette, hogy az Ezekiel kenyér éjszaka, amikor bulizásból jöttek haza, az életüket mentette meg. Kell ennél több?

2011.05.19

Mondja el a véleményét!

Vélemény, hozzászólás?