Egyházi iskola? Isten ments!

Valamiféle korrekt  kiegyensúlyozottság kellene, ahhoz, hogy a különféle (esetleg a ma “divatos” – “keresztény…..” politikai) ideológiákat NEM  valló honfitársaink is élhetőnek és valódi hazájának érezzék a Kárpát-medence eme tájait.
Ha így megy tovább, bizony kérdőjelek merülnek fel tudatom horizontján, vajon mi vár(hat) a nagy világegyházak mellett élni akaró kis szektákra, illetve a kisegyházakra, vagy a nem keresztényekre? Vagy a  “hitetlenekre”?
Az elbizakodott és nagyon bátor “hazafiak”, akik most azt hiszik, hogy  mindent megtehetnek, gondoltak a jövőre? Rövid és gyorsan lefutott életem során több –  egymástól erősen különböző kormányok – regnáltak, ideig-óráig. Egyik sem kapott garanciát, hogy örökös lesz “uralma”!  (Dénes Ottó)
Észak Online: leszedte a falról, és összetépte Kertész Imre képét egy kövesdi tanár

Leszedte az iskolai tanterem faláról és összetépte Kertész Imre Nobel-díjas magyar író portréját a mezőkövesdi Széchenyi István Szakképző Intézet egyik oktatója a közelmúltban – állítja Nyeste László, az intézmény nemrégiben elbocsátott történelem szakos tanára az Észak Online cikkében.
Leszedte az iskolai tanterem faláról és összetépte Kertész Imre Nobel-díjas magyar író portréját a mezőkövesdi Széchenyi István Szakképző Intézet egyik oktatója, mindezt úgy, hogy az igazgató, Csirmaz István ezt végig is nézte, s nem akadályozta meg – állítja Nyeste László, az intézmény nemrégiben elbocsátott történelem szakos tanára az Észak Online cikke szerint.

A pedagógus – aki az MSZP helyi elnöke és szocialista önkormányzati képviselő is – szerdai blogbejegyzésében arról is beszámol, hogy nemcsak Kertész Imre portréja járt pórul az intézményben: ugyanaz az oktató Elie Wiesel, szintén Nobel-díjas író képét is leszedte a falról, annak további sorsáról viszont nem tudni.

„A válasz az igazgató részéről mindössze egy cinikus mosoly volt. Tragikusnak tartom, hogy a szélsőséges politikai indíttatású cselekedetek következmények nélkül megjelenhettek az iskolánkban. A széttépett Kertész Imre-fotót azóta is őrzöm” – írja blogjában Nyeste László.
Az iskola volt tanára arról is ír, hogy Csirmaz István igazgató néhány évvel korábban a tanórán bántalmazott egy diákot: kitépte a fülbevalóját, és belerúgott egyet a kiszolgáltatott fiatalemberbe. Bejegyzésében kitér saját kirúgásnak ügyére is. „Az igazgató valójában már rég nem ura a döntéseinek, a gyűlölet és a felettesei vezérlik cselekedeteit. Feltételezem, a helyi Fidesz magas rangú prominensei által adott instrukciók szerint cselekszik. Mezőkövesden, a konzervatív oldalon, egyetlen fontos döntés sem születhet meg Tállai András nélkül, aki a jó gazda gondosságával irányítja a helyi jobboldalt. Gondolom, az eltávolításomban is szerepet játszott, hiszen egyik ellenfelét próbálja ezzel a módszerrel ellehetetleníteni.

A Fidesz kelléktárában ez nem szokatlan eszköz, megtették ezt már mással is, miért pont velem tettek volna kivételt?” – teszi fel a kérdést.
Az ÉszakOnline kedden arról számolt be, hogy annak ellenére bocsátottak el júliusban két pedagógust az iskolából, hogy az augusztus 31-i hatállyal egyházi fenntartásba adott, ugyanezen dátummal pedig jogutód nélkül megszűnő önkormányzati intézmény összes dolgozójának átvételére garanciát vállalt az új fenntartó, a Magyar Katolikus Egyház Egri Főegyházmegyéje. Mindkét elbocsátott tanár kötődik valamilyen módon az MSZP-hez – írta a lap. Nyeste László a helyi szervezet elnöke, a megyei szocialisták alelnöke, mezőkövesdi önkormányzati képviselő, míg a 17 éve az iskolában tanító angoltanárnő édesapja tagja az MSZP-nek.

2012. július 18.,Szerző: hvg.hu

Mondja el a véleményét!