Egyházi iskola–kontra állami iskola (és a pénz!)

Az Ateista Büszkeség Napja

Van Magyarországon egy jelentős kisebbség (sőt, talán inkább csendes, relatív többség), amely identitása okán semmiféle költségvetési támogatásban nem részesül. Mi több, nemhogy kapna bármit is, inkább hátrányt szenved el. Az ateisták, agnosztikusok, kétkedők, a vallástól idegenkedők, vallásilag közömbösek így együtt sok százezres, de inkább milliós táboráról van szó. Az ajkai iskolaügy ismét demonstrálta a diszkriminációt. Miszerint egy egyházi létesítmény majdnem a dupláját kapja az üzemeltetési-fenntartási normatívának iskolafronton.

Országos jelenségről van szó: nemcsak a Hit Gyülekezete, de szinte mindegyik nagyobb felekezet kapott már ajánlatot közoktatási objektumok átvételére. S nyilvánvalóan nem tömeges megtérésről van szó, hanem nyers egzisztenciális-anyagi tényezőtől. A helyi fenntartó nem bírja kigazdálkodni annyiból, amennyi neki jut, átpasszolja hát a nagyobb „fejpénzt”, illetve köztámogatást kapó egyháznak. A dolog több szempontból is érthetetlen, botrányos és vállalhatatlan. A finanszírozási kettős mérce, ha az átvételi hullám folytatódik, állami többletköltséget generál, hisz egyre több iskolát kell az emelt összeggel támogatni. Másfelől (s ez a lényegesebb), ha egy kistérségben csak egyházi közoktatás lesz, akkor de facto megszűnik a szabad iskolaválasztás. Ahogy a világi, világnézetileg semleges oktatás is.

Az érintett felekezetek persze nyugtatgatnak, hogy nem lesz itten semmiféle rámenős térítés a kényszerből odaterelt gyerekek irányába. Járhatnak hittanra, ha akarnak, de nem erőszak a disznótor. Tegyük fel, hogy ez tényleg így lesz. A papok nem élnek vissza a „hitetlen” szülök gyerekeinek kiszolgáltatott helyzetével. De akkor meg mi értelme az egésznek? Egyházi oktatás vallás nélkül? Hát egyháziba pont az íratja a gyereket, aki ilyenben akarja részesíteni, nem? Nem lenne akkor tisztességesebb minden iskolának ugyanannyit adni, aztán döntsön az egyén? Egy normális helyen, ahol a józan ész a rendezőelv, valószínűleg így is lenne. De nálunk meghonosodott egy olyan torz klíma, amelyben úgy általában az egyházakkal, a vallásos ideológiával senki nem mer rosszban lenni, de még azokat hathatósan kritizálni se nagyon. Na jó: alig valaki. A jobboldal ugyebár szimbiózisban a történelmi keresztény egyházakkal most építi ki az oktatásban a bebetonozni szándékozott eszmei lőállásait. Az MSZP meg – egyház-és vallásüldöző „elődpárti” jellege miatt túlkompenzálva – nagyon is igyekezett pragmatikusan haverkodni az egyházakkal. Reménykedve, hogy esetleg leszakadnak a „nemzeti oldalról.” Hát zsinórban tette nekik a gesztusokat, konkrétan pénzügyileg. Az SZDSZ se vállalta fel egyenesen, hogy ő legyen az „istentelenek” vagy a „hitetlenek” pártja, a Hit Gyülekezete révén neki is lett egy baráti egyháza, meg részben amúgy is a kisegyházak protektoraként tett szert bázisra. Az, hogy Magyarországon a pár száz fős vallási kisközösségek mellett talán a hinni nem akarók százezres-milliós tábora is megérdemelné az általános deklarációkon túli, hangsúlyos és célzott odafigyelést, az már nem fért bele nekik.

Így aztán hazánkban számos, az általános emberi jogegyenlőség alapján természetellenes dolog természetessé vált. Elfogadott lett, hogy a vallásos ember, felekezetén keresztül adópénzt kap pusztán azért, mert hisz, az ateista meg nem kap semmit. Se egyénileg, se szervezeten át. Most is csak abból van botrány, hogy az egyházügyi rendelkezések folyományaként egyes vallásosak esetleg nem kapnak, mások meg még többet szakítanak. Kialakult egy olyan légkör, amelyben egyszerűen „nem illik” büszke, öntudatos ateistának lenni.

A keményvonalas hívők többnyire úgy vannak hitükkel, mint a szalonbalosok a kommunizmussal.  Azt még talán el lehet dünnyögni nekik, hogy a vallás egy szép eszme, csak azok a hülye főpapok, a buta egyházukkal rosszul alkalmazták. De próbálja csak valaki az egész vallást tévesnek, hülyeségnek, illúziónak vagy mítosznak nevezni, rögtön lebarangózzák. A hitetlen emberek többsége konfliktuskerülő lett, nem mer és már nem is igen akar ilyenről vitatkozni. Ez pedig logikusan vezet az iskola-einstandhoz. Hát, talán itt az ideje előbújni a lyukból, meghirdetni az Ateista Büszkeség Napját. Az Ateista és Agnosztikus Klub (ilyen is van) pedig talán belekezdhetne egy olyan provokatív aláírásgyűjtésbe, hogy őket is jegyezzék be az egyházival azonos státuszba, ők is kapjanak taglétszám-arányos normatív fejkvótát. Hátha begurul a megkülönböztetéstől pár tízezer sorstársunk. A vallásos hit természetesen nem bűn. De nem is érdem.

S főként: szabad országban nem jogosít semmiféle privilégiumra.

2012.05.22.,

Hozzászólások (97) , melyek közül a legfrissebbek:

Marton Tamás 2012. 05 23., 19:39

Az egyházakat tartsák el a híveik, ne az állam.
Majd akkor finanszírozza mások hobbiját az állam, ha majd minden más hobbit is az állam finanszíroz.
Ez néhány európai országban így van. Itt is ez kéne. Ez lenne korrekt, ez lenne becsületes, ez lenne igazságos. Jó, tudom. Magyarország politikája nem ezekről az erényekről híres…. Még a néhai Magyar Köztársaságé sem erről volt….
Ja, hogy akkor csődbe mennének?
Nem hiszem (bár néhány egészen biztosan). Az tuti rettentően megcsappanna a bevételük, de ez legyen az ő problémájuk.
Jelenleg ebben az országban a lakosság nagy részének semmilyen szolgáltatást nem nyújt egyik egyházi rangban lévő szekta sem, mivel még a hívőknek is csak töredéke jár templomokba, misézni, gyülekezetekbe, csak egy kis százalékuk járatja önként a gyerekét egyházi iskolába/óvodába, csak kevesen tartanak egyházi esküvőt, stb. Tehát a lakosság nagy részének semmi haszna, vagy előnye nincs az egyházak létezéséből, és bankszámláinak állami tömködéséből, abból a pénzből, amit olyan dolgokra lehetne pazarolni, mint az oktatás és az egészségügy fejlesztése, munkahely teremtés, stb. Mégis a teljes lakosságtól kapják a nem kevés lóvét.
Tavaly állam bácsi több 10 milliárd (közelíti a 100 milliárdot, egyesek szerint bőven meg is haladta) forintot dobott a kukába (egyházaknak).
Ebből mit látott a nép?
Promóciós céllal kapott egy-két városban néhány ezer hajléktalan tőlük napi egyszer kaját (már amelyik egyház hajlandó volt erre)?
Néhány 10 milliót az iskolákba és óvodákba invesztáltak (már amelyiknek van)?
A többi hol van? A hasztalan templomokat építgetik és renoválják, és egy kis részét szét osztják a papjaik közt, hogy ne pusztuljanak éhen a nagy népbutítás közepette.
De a többi? Hol a tavaly kapott sok-sok milliárd forintocska?
És amit idén kaptak?
Leredukálták az egyházak létszámát előbb 14-re majd ezt emelték még néhánnyal (még a közveszélyes Jehova tanúi szektát is hozzá csapták az elit listához). Most mégsem kapnak kevesebbet. Pedig most 300 valahánnyal kevesebb egyház van, mint tavaly.
Ugyanannyit szórnak szét, csak kevesebb keselyű között….
Állam bácsi ezt a rohadt sok pénzt úgy dobja oda nekik, hogy:
1. nem kell számot adniuk az egyházaknak, hogy mit csinálnak a pénzzel
2. Szó szerint azt tesznek vele amit akarnak, ha akarják hasznosítják a nép javára, ha akarják zsebre vágják.
Az egyházak állami támogatását szigorúan le kéne redukálni a felajánlott 1%-okra (azt a híveiktől kaják). Továbbá ugyanúgy adóztatni kéne őket, mint bármelyik másik üzleti vállalkozást. Mert mindegyik az.
És végül, a papoknak ugyanúgy fizetniük kellene maguk után a tb-t, mint bármelyik másik magyar állampolgárnak. Ugyanis ezt sem nekik fizetni. Bezzeg orvoshoz azért járnak, mert az isten nem gyógyítja meg őket, hiába imádkoznak (már amelyik tényleg elhiszi ezt az istenkés-jézuskás maszlagot és imádkozik, szerintem a többségük legalább annyira ateista, mint én).
Szóval.
Fizesse mindenki a saját hobbiját, ne mindenki mással is fizettesse. Nekem sem ad az állam pénzt baromi drága számítógépekre, hogy élvezhessem a 3D grafikázós hobbimat.
Hirolvaso.en 2012. 05 23., 19:07
Miért legyek büszke arra hogy ateista vagyok? Annak sem kell szégyenkezni aki nem az! Szégyenkezzen a cikk által is emlegetett összes kormányzat amiért lehetséges, hogy majd dupla (köz)pénzt fizetünk egy egyháznak azonos szolgáltatásért.
Az egész egyház cirkusz egy vicc! Milyen alapon gyűjthetnek ők újabb 1%-ot? Mit adnak többet mint bármely más közhasznú egyesület? Miért kapnak azon felül pénzt? Ki merészeli törvényben leírni mi egyház és mi nem?

Mondja el a véleményét!