A vadrózsa pozitív hatásai az egészségre

A vadrózsa pozitív hatásai az egészségre A vadrózsa kivonata csökkenti a koleszterint, a vérnyomást és a szív-és keringési betegségek kialakulásának veszélyét. A svédországi Lund egyetem kutatóinak jelent meg erről egy cikkük az European Journal of Clinical Nutritionban. A vadrózsa piros bogyói (csipkebogyó, más néven hecsedli) arról ismertek, hogy rendkívül sok bennük a C-vitamin: 500-szor annyi […]

Olvass tovább

A bélrendszer és a lélek kapcsolata

Ki ne ismerné a gyomorremegés, gyomorliftezés érzését egy nyilvános szereplés előtt? Az agy és az utóbbi időben már második agynak nevezett bélidegrendszer közötti kapcsolatot már számos betegség esetében igazolták: az agyban és az emésztőrendszerben is vannak tünetei például a szorongásnak, a depressziónak, a gyomorfekélynek, sőt a Parkinson-kórnak is. Egyre több kutatás bizonyítja, hogy a bélrendszer […]

Olvass tovább

Élelmiszerek hőkezelése

Egy kalászos – de ez kismértékben érvényes egyéb élelmiszerekre is – addig komplett és teljes értékű, amíg abban az állapotban található, amiben a Teremtő Isten megalkotta. Tehát például a dió, mandula, gabonák…stb ahogyan megteremnek egy jól becsomagolt „konzervnek” foghatók fel. Egy igen jó példa a tönkölybúza, aminek kivételesen tökéletes a „csomagolása”, mert a többi gabonákhoz […]

Olvass tovább

Hamburgerről kisé bővebben

Híres hamburgerek Megihletett a cikk, amiben a Junk Food –hoz képest magasabb szintet képviselő hamburgerimádók kasztja – is – megszólalhatott. Ha van valami, ami alaposan ki van “vesézve” az amerikai gyorsétterem-ipar alul-háttér-stb nézetből. Indító irodalmi termék a cikkben is említett Eric Schlosser könyv: a Megetetett társadalom. Megjelenése után hamarosan át-meg átolvastam, kijegyzeteltem, felháborodtam és lecsillapodtam. […]

Olvass tovább

A hirtelen szívhalál megelőzhető!

„Hazánkban minden fél órában meghal valaki hirtelen szívhalál következtében.” Ilyen és ehhez hasonló elrettentő címsorokat olvashatunk több hazai napilapban és internetes oldalon. Pánik helyett most ismerjük meg azokat a módszereket, amelyekkel megelőzhetjük a tragédiát. Zavar a működésben A szív feladata, hogy a szervezet többi részébe eljuttassa a vért, ezzel biztosítva a sejtek működéséhez szükséges tápanyagokat […]

Olvass tovább

Szívünk egészsége: ezek a tünetek igazán veszélyesek

Évente érdemes ellenőriztetni a szívműködésünket Szívünkben a szívizomrostok a jobb pitvarban elhelyezkedő, ún. szinusz csomóban keletkező, onnan továbbított elektromos ingerek hatására percenként 60–90 alkalommal összehúzódnak – ezért dobog a szívünk. A korral e rendszer sérülékenyebbé válik, ami ritmuszavarhoz vezethet. Szaporábban verhet a szív láz, vérszegénység, az idegrendszer eseti (pl. ijedtség), vagy tartós (pl. szorongás) megterhelésekor. […]

Olvass tovább

A fekete csoki csodálatos hatása a szívre

A fekete csokoládé rendkívüli mértékben növeli a szívelégtelenség miatt kezelt betegek ereinek rugalmasságát – mutatták ki amerikai kutatók, akik tanulmányukat az European Heart Journal című szaklapban tették közzé. A szívelégtelenség gyógyszeres javítására több hatásos gyógyszert sikerült kifejleszteni, de a kezelés eredményének további javítására még mindig szükség volna. Andreas Flammer professzor és munkacsoportja arra gondolt, hogy […]

Olvass tovább

A hal, ami nem hal

A hal, ami nem hal Talán egy éve is lehet annak, hogy utoljára Pangasiust, azaz vietnami cápaharcsát vettem. Fagyasztott halfilét, persze. Ha jól emlékszem, rántva készítettem el, mert a gyerekek legjobban úgy szeretik; én is ettem belőle, és olyan rosszul lettem utána, hogy ünnepélyes fogadalmat tettem, Pangasiust soha többé nem veszek. Forrás Így is lett. […]

Olvass tovább

Lehetnénk sokkal okosabbak is?

Miért ködös az agyunk-avagy lehetnénk sokkal okosabbak is? Mindenkivel előfordult már (ritkán, gyakran, állandóan), hogy ébredés után csak ült, üveges szemekkel nézve maga elé és a második kávéig képtelen volt bármilyen értelmes cselekvésre, gondolatra. Persze van aki a kávék után is így marad, és ez az állapot gyakorlatilag állandósul, “normálissá” válik. Nehezére esik nem csak […]

Olvass tovább

Állat eheti, ember nem

Mialatt a földön közel 1 milliárd ember éhezik, világszerte nagyon nagy a pazarlás – a háztartásokban és az üzletekben egyaránt. Már a kidobott élelmiszerek fele elegendő lenne az éhezés megszüntetésére. 2010-ben az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) bejelentette, hogy hosszú évek óta először csökkent az éhezők száma, mégpedig 925 millióra. Ez még mindig több […]

Olvass tovább

Az irodai munkások elhízása

Átlagosan 5 óra 41 percet ücsörögnek munkanaponta az irodai alkalmazottak – állítják egy brit tanulmány szerzői. Ezer főre kiterjedő felmérésük során jutottak az eredményre, továbbá arra, hogy aki hajlamos a munkahelyén a folyamatos ülésre, és még pár méterre ülő kollégáinak is inkább emailt küld, semmint feláll és odamegy hozzájuk, az otthon is többet ücsörög, ebből […]

Olvass tovább

Leszokna a cigiről?…..

Leszokna a cigiről? Így ne tegye, nem éri meg! Nem javítja hosszabb távon a cigarettáról való leszokás eredményességét a nikotint adagoló rágógumi, tapasz és orrspray – állapították meg tanulmányukban amerikai kutatók. A Harvard Egyetem közegészségügyi karának munkatársai 787, a dohányzásról frissen leszokott embert követtek nyomon, és úgy találták, hogy a nikotinpótlást alkalmazók nagyjából ugyanolyan arányban […]

Olvass tovább

A glutén teljesen új megvilágításban

Ha a gluténérzékenység genetikailag meghatározott, vajon miért nem haltak már régen ki a gluténérzékenyek? És vajon létezik olyan gluténérzékenység, ami nem mutatható ki, mégis tüneteket okoz?  A gluténérzékenység egyre növekvő probléma. A legtöbb orvos a gluténérzékenységre úgy tekint, mint a népesség jelentéktelen hányadát érintő autoimmun problémára. Jelentéktelennek még akkor sem nevezhetnénk, ha csak a súlyos […]

Olvass tovább

Energiagyógyászat a sejtben

A mitochondriális medicina, vagyis sejtszintű energiagyógyászat mára egyre több betegség gyógyításának középpontjába került. A betegségek többségének oka a sejtek energiatermelő központjában, a mitochondriumokban az energianyerő folyamat kisiklása – ennek okairól, megelőzéséről, csökkentéséről, akár a daganatos betegségek kivédéséről szól cikkünk… A mitochondriális medicina, vagyis sejtszintű energiagyógyászat mára egyre több betegség gyógyításának középpontjába került. A betegségek többségének […]

Olvass tovább

A Nagy Sós Tó rejtélye

Az észak amerikai indiánok már évszázadokkal ezelőtt, világszerte közismertek voltak a csatákban tanúsított hősiességükről, és arról, hogy a  vadonban “irgalmatlan körülmények” között is képesek voltak életben maradni. Legtöbben a Nagy Sós Tó 2000 km-es körzetében éltek, és mélyen hittek a tó vizének gyógyító erejében. Ha az indiánok megsérültek, vagy megbetegedtek hatalmas távolságokat voltak képesek megtenni […]

Olvass tovább

A szelénhiány következménye: influenza, vírusfertőzések, …

Nyakunkon az influenza szezon! Sokakban merül fel ilyentájt a kérdés, hogy az agyonreklámozott, de nem bizonyított hatékonyságú, esetleg súlyos oltási szövődményeket okozó védőoltások helyett milyen veszélytelen természetes módszerek állnak rendelkezésre. El nem tudom képzelni, hogy például a szelénium vírusellenes hatékonysága miért nem lett közismert mindenki számára. (pontosabban el tudom képzelni:) A szelénium egy nyomelem, mely […]

Olvass tovább

Hizlal-e a Candida?

A candida sokkal elterjedtebb és veszélyesebb annál, hogy legyintsünk rá egyet, esetleg vakaródzunk kicsit, vagy bekenjük valami orvos által rendelt vacakkal amitől majd látszólag elmúlik. Rendkívül gyakori a népesség körében és súlyos betegségek egész sorát okozza. Ki gondolna arra, hogy túlszaporodtak benne a gombák, amikor “csak” allergiás, pattanásos, vagy éppen székrekedésben szenved. A candida egyik […]

Olvass tovább

Az élelmiszerek tápanyagtartalmának csökkenése az USA-ban

Az élelmiszerek tápanyagtartalmának csökkenése az USA-ban 1940 és 1991 között, avagy mitől híztunk ilyen szép kövérre? A magyar termőföld romlásáról már többször közöltem adatokat. Most álljon itt néhány érdekes és egyben rémisztő adat az amerikai élelmiszerek tápanyag tartalmának csökkenéséről egy 1940 és 1991 között elvégzett vizsgálatsorozat eredményei alapján. A legnagyobb mértékű ásványi anyag csökkenést elszenvedett […]

Olvass tovább

Influenza, H1N1 és társai

Idézet dr. Kálmán Eszter leveléből: Kedves Ismerőseim! Az elmúlt napokban sokan kérdezték tőlem, mi a véleményem a világszerte terjedő influenzavírussal, és az ellene adandó oltással kapcsolatban. Számos véleményt volt alkalmam olvasni, olyanokat, amelyek az oltás mellett, illetve ellene szóltak. Megpróbálom összefoglalni a magam gondolatait minderről. A H1N1 vírus erősen fertőző kórokozó, így nagy valószínűséggel mindenki találkozni […]

Olvass tovább