Ne károgj vészmadár! Nincs klímaváltozás.

Döbbenetes történelmi előkép jutott eszembe ezt a cikket olvasva.

Izrael királya i.e 605-ben egy üzenetet kapott Jeremiás prófétától. Az üzenet vészt jósló volt.  A király azonban – amikor az üzenetet felolvasták előtte – ahelyett, hogy értelmes módon, higgadtan intézkedett volna, az iratot szétvagdosta és tűzbe vetette.

A dráma ettől még nem múlt el. Az ország lakóit a Babiloni uralkodó  70 évre fogságba vitte. (Forrás: Jeremiás 26: 4-32)

A vak és süket királyok világa ismétlődik? Csakhogy most már globális méretekben. (Dénes Ottó)

Tehetünk még valamit, vagy már késő? Katasztrofális tengerszint-emelkedést jósolnak. 

A klímaváltozás visszafogása érdekében a nemzetközi tervekben megfogalmazott legmérsékeltebb hőmérséklet-emelkedés is visszafordíthatatlan károkat okoz a jégsapkában szakértők szerint.
A 2015-ben 195 ország által aláírt párizsi klímaegyezmény célul tűzte ki, hogy a globális felmelegedést lehetőség szerint az iparosodás előtti időkhöz képest 1,5 Celsius-fokon, vagy legalábbis „jóval” 2 Celsius-fok alatt kell tartani.

A tudósok számára évtizedek óta ismert tény, hogy Grönland és az Antarktisz jégtakarója zsugorodik, de úgy vélték, viszonylag érintetlenül túlélne 1,5-2 Celsius-fokos hőmérséklet-emelkedést. A  Nature Climate Change című szaklapban bemutatott új elemzés szerint azonban még a legvisszafogottabb felmelegedés is visszafordíthatatlan károkat okoz a sarkvidéki jégben, ami katasztrofális mértékű tengerszint-emelkedéshez vezet. (Nemrég mutattunk egy térképet:

 itt megnézheti, melyik országok (nem) élik majd túl a globális felmelegedést.)

„A 1,5-2 Celsius-fok közel van ahhoz a határhoz, ahol drámaibb folyamatok következnek be a jégtakaróban”

mondta Frank Pattyn, a Brüsszeli Szabadegyetem kutatója, a tanulmány vezető szerzője. Kutatócsoportja megvizsgálta az éves hőmérséklet-emelkedés, a jégtakaróval borított felszín és az ismert olvadási szint adatait és arra a következtetésre jutottak, hogy 2 Celsius-foknál a grönlandi és az antarktiszi jégtakaró is „fordulópontra” jut. „A fordulópont, azt jelenti, hogy a jégtakarók változása valószínűleg visszafordíthatatlan, tehát az iparosodás előtti klímára való visszatérés nem stabilizálja a jégtakarót, ha már túljutott a fordulóponton” – mondta Pattyn.

Grönlandi jégtakaró változása két év alatt  © NASA

Grönland és az Antarktisz jege elegendő fagyott vizet tartalmaz ahhoz, hogy több méterrel megemelje a globális vízszintet. Csak a grönlandi jégtakaró 0,7 milliméterrel emeli meg a tengerszintet minden évben az 1990-es évek közepe óta. A Föld ráadásul a sarkoknál melegszik a leggyorsabban: ezen időszakhoz képest Grönland télen 5 Celsius-fokkal, nyáron 2 Celsius-fokkal lett melegebb.

Bár a tudósok szerint még nagy hőmérséklet-emelkedés esetén is több száz évbe telik, amíg teljesen elolvadnak a sarki jegek, a hétfőn bemutatott tanulmány újabb okot ad az aggodalomra az emberiségnek.

A 1,5-2 Celsius-fokos forgatókönyv számos modellje is kimutatja a küszöb rövid időn belüli átlépését, ami több fokkal megemelheti a bolygó hőmérsékletét, még mielőtt a szén-dioxid-leválasztási és más technológiák visszafoghatnánk a folyamatot.

Az emberi tevékenység környezetpusztító hatása egyre drámaibb. A WWF természetvédelmi szervezet kedden megjelent friss Élő Bolygó Jelentése szerint 

mostantól 2020 végéig történelmi időket élünk, és ha most nem lépünk, abból nagy baj lehet.

Az ENSZ szakértőinek nemrég közreadott jelentése szerint az emberiségnek alig 10 éve maradt, arra, hogy csökkentse a légkörben a szén-dioxid mennyiségét, különben vége az eddig ismert formájában a Földnek.

2018. november. 15.  TECH szerző:MTI / hvg.hu

 

Mondja el a véleményét!