Klímaváltozás vs idegbaj

Már csak ez hiányzott: szó szerint beleőrülhetünk a klímaváltozásba

Amerikai kutatók legújabb eredményei a globális felmelegedés egy olyan következményére hívják fel a figyelmet, amiről eddig nem sokat hallottunk.
Állatfajok, növényfajok kipusztulása, kártevők elszaporodása, az ivóvízkészlet megcsappanása, pusztító természeti katasztrófák – íme néhány az immár vitathatatlan globális felmelegedés hatásai közül. Mindezek mellett egy olyan következménye is lehet az éghajlatváltozásnak, amivel korábban nem számoltak: egyre gyakoribbak lesznek a mentális (pszichés) betegségek.

A Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT) és a Harvard Egyetem új kutatása szerint nem véletlen, hogy az Egyesült Államokban sokkal több  a mentális megbetegedés, mint korábban: a szakemberek ezt is a globális felmelegedés számlájára írják. Egy forró napon sokkal többen fordulnak orvoshoz, és nemcsak a legnyilvánvalóbb panaszok (hőguta, kiszáradás) miatt, hanem pszichoszociális okok miatt is – írja a DailyMail.

Év elején a Stanford Egyetem kutatói (az Egyesült Államokat és Mexikót vizsgálva) feltárták, hogy egyetlen Celsius foknyi hőmérséklet-emelkedés hatására megnő a depresszióval kapcsolatos tünetek száma, és többen lesznek öngyilkosok. A mostani amerikai kutatás több mint kétmillió emberrel kapcsolatos, tíz éven keresztül gyűjtött adatok felhasználásával vizsgálta a mentális egészségügyi problémák jelentkezését a hőmérséklet-változás függvényében. A legdrámaibb mentális egészségkárosodásokat természetesen a legkeményebb időjárási katasztrófák (például a 2005-ös Katrina hurrikán idején) jegyzeték fel, de az is kiderült, hogy mindegy, mennyi ideig tart egy-egy extrém magas hőmérséklet, mindig előfordultak ezzel kapcsolatos mentálhigiéniás problémák.

[Nagyobb a baj, mint hittük: kongatják a vészharangot, egy jó évtizedünk lehet már csak hátra]

Azokban a hónapokban, amikor az átlaghőmérséklet meghaladta a 30 fokot, egy százalékkal több mentális gonddal találkoztak a szakemberek. Az eső még inkább rossz irányba terelte a dolgokat: amikor egy hónapban több mint 25 napig esett az eső, két százalékkal nőtt a mentális betegek száma. Az öt év során bekövetkezett változásokat elemezve a kutatók azt találták, hogy a havi átlaghőmérséklet elmozdulása 25-ről 30 fokra, kétszázalékos növekedést eredményezett a mentális betegségekben.

Egyelőre nem világos, hogy a természeti katasztrófák és a változó hőmérséklet miért vannak ennyire káros hatással a mentális egészségre, mindenesetre a kutatók azt jósolják, hogy minden egy Celsius fok növekedés a hőmérsékletben 88 ezer amerikainál lesz felelős az említett problémák kialakulásáért. És sajnos nincs okunk azt hinni, hogy máshol jobb lenne/jobb lesz a helyzet.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának tudományos témákkal is foglalkozó Facebook-oldalát.

https://hvg.hu/tudomany/20181014_globalis_felmelegedes_klimavaltozas_mentalis_betegek_szama#utm_source=hvg_top&utm_medium=email&utm_campaign=newsletter2018.10.16&utm_content=top4&type-id=HvgTopHvg&user-id=%7B@%28%22@%22%29sid%7D

szerző:hvg.hu
2018. október. 14. 21:03 TECH

 

Mondja el a véleményét!