Az interneten nincs magánélet

Az online portálok, a közösségi oldalak és a keresők egyre több adatot tárolnak rólunk. Az ingyenes tartalomért a privát szféra feladásával fizetünk.
„A Wall Street Journal átfogó tanulmányából kiderül, hogy az internetes felhasználók megfigyelése sokkal általánosabb és alaposabb, mint hinnénk” – foglalja össze Julia Angwin internetguru a New York-i napilap felmérését.
A Wall Street Journal az 50 leglátogatottabb amerikai portált vizsgálta. Kiderült, hogy a félszáz oldal összesen 3180 különböző fájlt (többnyire ’sütit’, cookie-t) helyezett el a felhasználók számítógépén. Az ötven vezető portál közül kizárólag a Wikipedia nem használt információgyűjtő programokat.
A kis információcsomagok rögzítik a felhasználó által látogatott oldalak címét, a kereséseket, sőt, a fejlettebbek azt is, hogy egy adott oldalon hogyan mozgatja az egeret, és mire kattint. Az internetes olvasási és vásárlási szokásokból könnyen következtetni lehet a felhasználó anyagi helyzetére, hobbijára, ízlésére, sőt gyakran még egészségi állapotára is. A Google még a Gmailen küldött e-mailek szövegét is átfésüli a felhasználóra vonatkozó információkra vadászva.
 Metazin 

Mondja el a véleményét!