Parlagfűlekvár, tea… és veszélyeik

Ne dőljön be a parlagfűlekvárnak, tönkre mehet az egészsége!

Vese- és agykárosodást is okozhatnak azok a parlagfűből készült tabletták, teák, lekvárok, kivonatok, melyeket parlagfű-allergia gyógyítására ajánlanak az interneten.
Az Országos Közegészségügyi Intézet külön tájékoztatót készített, mert a tapasztalataik szerint egyre többen fordulnak olyan készítményekhez az allergiás tünetek csökkentése céljából, amelyek nagyon károsak az egészségre. Sokan nem fordulnak orvoshoz, hanem inkább internetes fórumokon keresnek maguknak tanácsokat, megoldást, így jutnak el sokan a veszélyes parlagfű-készítményekig is.

Ezek a neten árult termékek lehetnek parlagfűlekvárok, kapszulák, kivonatok, cseppek, egyes fórumokon pedig az RTL Híradó riportja szerint az allergiásoknak azt tanácsolják, hogy parlagfűvel etetett kecske tejét igyák.

Szigeti Tamás osztályvezető szerint „többen akár még a parlagfű levelét is elfogyasztják”, csakhogy ez rendkívül veszélyes, mert a parlagfű levele „bizonytottan vesekárosító, illetve agykárosító hatással bír”.

Magyarországon 7-800 ezer ember szenved parlagfű-allergiában, és ha valaki allergiásként megpróbálja magát parlagfűvel kúrálni, akkor azzal csak rosszabbat tesz. Hasmenése lesz, vagy bedagad a torka, ha parlagfűkivonattal öblöget.

http://hvg.hu/elet/20180908_Ne_doljon_be_a_parlagfulekvarnak_tonkre_mehet_az_egeszsege

2018. szeptember. 08. 21:27 ÉLET+STÍLUS

szerző:
hvg.hu

Mondja el a véleményét!