Orwell

Valós hírek, álhírek, tömegmédia és a “cirkuszi állatok”

Előzetes kommentem. Hol a határa a tömegeket manipuláló média-uralomnak? Amikor a kiskorúnak nézett tömeg az előre megrágott hírfalatokra van szocializálva, és ettől érzi magát jó lelki kondícióban, van-e értelme az önálló gondolkodásra való nevelésnek? Lesz-e a jövőnek olyanféle aspektusa, mint Orwell (1984) fantázia-világa?

Illetve Aldous Huxley Szép új világa, és a szerző  ebből kiinduló másik kötetének (Visszatérés a szép új világhoz) elemző-feltáró, nyíltan leleplező műveinek? Megannyi izgalmas probléma! Ki és mikor fog választ adni ezekre az utódainknak már jelenné manifesztálódott kérdésekre? (Dénes Ottó)

Udo Ulfkotte. Kiadója külföldön nyomtatja ki új könyvét.

a az európai politikusok és a tömegmédia továbbra is eltitkolja a valóságot az emberek elől, például a menekültek által elkövetett erőszakos bűncselekményekről, előbb-utóbb polgárháborús helyzet alakulhat ki – állítja Udo Ulfkotte német publicista, akinek Megvásárolt újságírók és a Menekültipar című könyve magyarul is megjelent. Ulfkottéval még a berlini karácsonyi vásáron történt terrortámadás előtt beszélgettünk.

Újabb könyvet ír a médiáról, Volkspädagogen (Néptanítók) címmel. Mire utal a cím?

 A média úgy tekinti a polgárokat, mint a cirkuszi állatokat, akiket idomítani kell, vagy ha finomabban akarok fogalmazni, akkor csecsemőkként bánik velük, akiknek pontosan adagolni kell azt, hogy mit fogyaszthatnak. Azt állítják, hogy ha elkezdenének a saját fejük után, önállóan gondolkodni, akkor ezzel csak veszélybe sodorhatnák magukat. Azért is írtam meg ezt a könyvet, mert so­kaknak elegük van ebből, amit én „irányított gondolkodásnak” nevezek.

Kim Dzsongun
Kim Dzsongun

Egykor szabad polgárok voltunk, önálló véleménnyel, de ez mára megváltozott. Ha a menekültek példáját vesszük, a média megmondja nekünk, mit kell gondolnunk róluk, de ugyanígy van a klímaváltozás vagy az euró fenntartása kapcsán is. Ha pedig nem követed azt, amit a politikusok és a tömegmédia diktálnak, azonnal megkapod a címkét, hogy szélsőjobboldali, idegengyűlölő, összeesküvés-elméletekben hívő, oroszbérenc, illetve tébolyult, zavaros gondolkodású ember vagy.

Miért is? Csupán azért, mert nem hiszed el, hogy a menekültek jó, építő tagjai a német társadalomnak, amint azt kedves vezetőnk, Angela Merkel állítja. Sajnos, ha az esti híradóinkat nézzük, egyre inkább úgy érezhetjük magunkat, mintha Észak-Koreában lennénk. Nekünk is egyet kell értenünk azzal, amit a kedves vezetőnk, Merkel asszony mond.

Lát arra lehetőséget, hogy az amerikai elnökválasztásban nagyon sikeresen szereplő alternatív médiumok – mint például a Breitbart News – mintájára megjelenjenek Európában is nagy befolyású, független híroldalak?

– Pontosan ettől tart a német kormány, hogy az alternatív média egyre nagyobb befolyásra tesz szert az emberek gondolkodásának alakításában. Hadd mondjak egy példát. Idén júniusban írtam egy cikket arról, hogyan befolyásolta Németországban a bűnözési statisztikák alakulását a tömeges bevándorlás. Bebizonyítottam, hogy napi átlagban az országban mintegy 770, új bevándorlók által elkövetett bűncselekmény – lopások, gyújtogatások, erőszakos cselekmények – történik. Ezt követően az ügyvédem kapott az ügyészségtől egy levelet, amelyben azt „tanácsolták”, hogy ne írjak a menekültek által nők és gyerekek sérelmére elkövetett nemi erőszakokról. Feltettem magamnak a kérdést, hogy milyen országban is élek? Természetesen tovább írtam erről is, így másodszor már azzal fenyegettek, hogy vádat emelnek ellenem, mert uszítok a menekültek ellen. Ezért úgy éreztem, hogy ha ezt ennyire el akarják titkolni, akkor nekem kötelességem megírni a tényeket….

Folytatás a HETEK hetilapban, vagy az alábbi linken: http://www.hetek.hu/

Mondja el a véleményét!