A hamuban sült pogácsa III. rész EZÉKIEL lepénykenyere

Először is olvassuk el a történetet.

EZÉKIEL könyve 4. rész 9-16. verséig:
9 Azután végy búzát, árpát, babot, lencsét, kölest és tönkölyt; tedd azokat egy edénybe, és készíts magadnak belőlük kenyeret! Ahány napig fekszel az oldaladon, azt edd: háromszázkilencven napig! 10 Húsz sekel súlyú ennivalót ehetsz naponként, mindig ugyanabban az időben egyed. 11 Vizet is mérték szerint igyál: egyhatod hínt, mindig ugyanabban az időben igyad! 12 Mint az árpakenyeret, úgy egyed, de emberi ganéjon süsd meg a szemük láttára! 13 Ezt mondja az ÚR: Így eszik majd Izráel fiai tisztátalan kenyerüket a népek között, amelyek közé elűzöm őket. 14 De én ezt mondtam: Jaj, Uram, URam! Én még nem tettem magamat tisztátalanná ifjúkoromtól fogva mostanáig sohasem azzal, hogy elhullott vagy széttépett állatot ettem volna, és nem vettem a számba tisztátalan húst. 15 Ő így válaszolt nekem: Nézd, megengedem neked, hogy emberi ganéj helyett marhaganéjon süsd meg a kenyeredet. 16 Azután ezt mondta nekem: Emberfia, én összetöröm a kenyér botját Jeruzsálemben. Kenyeret mértékkel és aggódva esznek, vizet is kimérve és borzadva isznak, …

Az EZÉKIEL lisztkeverék termékcímkéje.

Ha a kiemelt, vagy aláhúzott részeket összeszámolom, legalább 9 különböző téma ajánlkozik megtárgyalásra.
Ezeket sorra vesszük.
Mind-mind érdekes és akár néprajzi, akár művelődéstörténeti szempontból beszéljük át, élvezetes és hasznos lesz.

Az ugyanis a helyzet, hogy annak idején, még minden egyes újonnan konstruált receptemet, és az abból készült terméket az Állategészségügyi és Élelmiszer-ellenőrző Állomás előzetesen engedélyezte, mielőtt az a közforgalomba kikerült.

Az Ezékiel lepénykenyér tehát Magyarországon ELSŐKÉNT a mi cégünktől ment ki és terjedt el.
Azóta eltelt 16 év, ami alatt az interneten is karriert futott be ez a lisztkeverék.
Sőt egy külföldi cég is étvágyat kapva szörnyű magyarsággal írja le.

Bibliakenyér – ŐSI – új recept alapján

„A Nagy Banyaba Andana Pan termel Biblia kenyér mióta november vége és az ügyfelek nagyon elégedett vannak…”
Mi a csuda lehet az a Nagy Banya ??(Dénes Ottó)  Az erről megjelent honlapoknak se szeri-se száma. Én csak három lapozásig mentem el, de volt még egy csomó, amit a türelmes olvasóra hagyok.

Ennyiből kiderült, hogy már csak azért is van értelme a bibliát olvasgatni, hiszen remek receptek, életmód tippek – is –  vannak benne.

Vegyük szemügyre részletesen  a témát!
Afgán paraszt a lisztsegélyből készített lepénnyel

A recept három gabonát és három hüvelyest tartalmaz,( ha a kölest is idevesszük ), erősen megalkudva a minémüségét illetően.

Ki tudta akkor, hogy létezik egy fogalom: a KOMPLETTÁLÁS, amivel a növényi koszton élők biztosították maguknak a fehérje garnitúra teljességét. Ma, amikor laboratóriumok és kémiai elemzések segítik a jó tájékoztatást, könnyen kimondjuk: ez egyáltalán nem nagy dolog, csak… meg kell mutatni és kész!P1000357
Ó gyarló emberi észjárás, a Kolumbusz tojása is a „… hát ezt én is tudtam…” kategóriába tartozik. Akkoriban a természetes életmód efféle összetevőkből állt.

A “megmutatom” ez esetben nagyon könnyű, mert olyan kiváló elme, mint például Ránky Edit, a hazai reforméletmód alapos ismerője, adott  a KOMPLETTÁLÁSRÓL  a mellékelt képen látható ismertetőt. A közlés forrása az említett szerző CSÍRAZÖLDSÉG biofüzete.

Az ókorban tehát mindenki nagyjából az Ezékieléhez hasonló ételeket fogyasztott, de EZT A RECEPTET viszont csakis az tudta, aki az embert teremtette.

Ő adta át tudásának morzsáit, azért, hogy a próféta kibírja azt az embert próbáló hosszú időt, (390 nap), amire a megbízatása szólt.
Egy másik bibliafordításban 190 nap van írva, ez is rettenetesen sok.

Ha elolvassuk a feladatot, elborzadunk. Ez idő alatt – leszámítva az emberi alapszükségletekhez kellő időmennyiséget, egy oldalon feküdni !? – hát bizony a mai emberek nem hiszem, hogy kibírták volna.
Az egyik oldalon fekvés, majd a másik oldalra fordulás nem látszik nagy dolognak! Próbáljuk csak ki!
Következik: Ezékiel ételének és italának mennyisége.

Mondja el a véleményét!

Vélemény, hozzászólás?