Így lehet villámgyorsan tönkretenni egy gazdaságot

Egy kis “Szocializmus” amit egy (vagy több?) ország bánna meg hamarosan. (D.O.)

Részlet a HVG cikkéből. 

……A pénzügyi befektetők egyelőre várakozó állásponton vannak, ám nem tudni, hogy a gazdasági káoszt milyen mértékig tolerálják majd. Ha Venezuela fizet hitelei után, akkor a kockázatért járó magasabb prémiumot beseperhetik a befektetők, és továbbra is finanszírozhatják az országot, ám ez pengeélen táncoló politika. Igaz, az ország mindeközben Kínával egyre szorosabb kapcsolatokat épít ki, az ország a hatalmas ázsiai állam egyik fontos olajszállítója is, Maduro pedig kínai hitelekkel igyekszik megtámogatni országa gazdaságát, ha már máshonnan nem tudnak pénzhez jutni.

Mindent összevetve, a venezuelai helyzetből az kerekedik ki, hogy Nicolás Maduro az elődje által kijelölt irányvonal foglya – ahogy erre az Economist brit hetilap is rámutatott. Ha nem követi a radikálisabb irányvonalat, akkor reformista árulónak bélyegezhetik, ha viszont továbbra is az egyre inkább szürreális gazdasági intézkedések irányába mozdul, akkor az végképp taccsra vághatja az országot.

Analógia Magyarországgal?

Az utóbbi hónapokban több szakmai blog, úgymint a Guruló Hordó és az Alapblog is többször állította egymás mellé a venezuelai és a magyarországi államosítási törekvéseket, esetleg vont párhuzamot a két ország kormányzati intézkedései között. A párhuzam erős lehet, ám van benne némi ráció is. Ha mesterségesen alacsonyra szabjuk ugyanis bármilyen termék árát, akkor abból az következik, hogy nem lesz belőle elég – fejti ki Zsiday Viktor, a Concorde elemzője. A venezuelai és más, a lakosságnak kedvezni akaró kormányok komolyan élnek ezzel az eszközzel, amiből viszont például az energiaipar területén az következik, hogy a cégek nem ruháznak be eleget, a hiányok, áramszünetek állandósulnak. Abból a szempontból – Zsiday Viktor szerint – lehet párhuzamról beszélni, hogy ha nálunk is rendkívül alacsonyra viszik le a megtérülést, akkor itt sem lesznek beruházások az energiaszektorban, ezzel pedig akár megbízhatatlanná is válhat a szolgáltatás. Ez viszont a Concorde elemzője szerint sok esztendő múlva következhet esetleg be, mivel az elmúlt 20 évben a szolgáltatók komoly összegeket áldoztak a rendszerek fejlesztésére, és több évnek is el kellene telnie ahhoz, hogy ezek leépüljenek.

A teljes cikket a link segítségével olvashatjuk.

htp://hvg.hu/gazdasag/20131205_Igy_lehet_rekordido_alatt_tonkre_tenni_eg

http://hvg.hu/itthon/20140303_Varatlanul_meghalt_az_uzletember_miutan_c

Mondja el a véleményét!