Különleges receptek ételmaradékokból

Life & Style
Ínyenc fogások készülhetnek a maradék ételből – hirdetik az élelmiszer szemétbe dobása ellen kampányt indított olasz sztárszakácsok. Az Itáliában vá208sárolt élelmiszer harminc százaléka a kukában végzi, emiatt komoly szemléletváltásra van szükség.
Száraz kenyérből nem csak bundás kenyeret süthetünk. A maradék ötletes felhasználásban mutatkozik meg az igazi szakácstehetség – állította a torinói Salone del Gusto élelmiszer-kiállításon és vásáron maradékból főző Davide Scabin, a világ ötven legjobb szakácsa között számon tartott olasz chef. Elsők között csatlakozott az „ételt ne dobj szemétbe, alkoss vele” címmel összefoglalható mozgalomhoz. Itália legnevesebb szakácsai alkotják, akik receptjeikkel most az egyszer nem csak főznek, nevelnek is.
„A konyhában az esztétika után elérkezett az etika korszaka” – hangsúlyozta a La Repubblica napilapban Massimo Buttura Olaszország legjobbjának tartott, két Michelin-csillagos szakács. Az olasz gasztronómia sztárjai a Coldiretti vészkiáltására léptek. A termelői szövetség adatai ugyanis azt mutatják, hogy Olaszországban naponta 4 millió tonna még fogyasztható élelmiszer kerül a szemétbe. Minden olasz évente 27 kilogramm ételt dob a kukába, fejenként több mint ötszáz euró értékben. Kihajítják a kenyér és tészta 15 százalékát, a210 hús 18 és a zöldség-gyümölcs 12 százalékát. A hűtőszekrény egyre gyakrabban csak közbenső állomásnak számít az élelmiszerüzlet és a hulladéktároló között.
A szakácsakció megtette hatását: az olasz rádió-televízió főzőműsorai megteltek maradékból készülő fogásokkal. A könyvesboltok polcain az ételmaradékból felhasználásáról szóló receptkönyvek sorakoznak. Az olasz konyha egyik fellegváraként ismert Bolognában mutatták be Andrea Segre, a város egyetemén tanító agrárprofesszor könyvét az élelmiszer-pazarlásról. Az olvasókkal való találkozón 500 főnek szolgáltak fel maradékból készített ebédet.


 

Mondja el a véleményét!

Vélemény, hozzászólás?