….így figyelnek meg mindenkit a mobilszolgáltatók!

FőoldalMár régi történet a NAGY TESTVÉR szép, új világa (Huxley…) + (Orwell..) de időnként azért található egy-más, hogy ne aludjunk el. (Dénes Ottó)

Látványos videó: így figyelnek meg mindenkit a mobilszolgáltatók

Azt sokan tudják, hogy a mobilszolgáltatók bizonyos adatokat őriznek rólunk. Azt viszont már jóval kevesebben, hogy mennyire részletesek ezek az akár két évig is megőrzött információk. Egy animált térképen mutatjuk meg, hogy gyakorlatilag minden másodpercünk le van követve, akár szeretnénk, akár nem.
Malte Spitz német zöldpárti képviselő szerint a rendszerváltás előtt a titkosszolgálat nem rendelkezett olyan ismeretekkel az emberekről, mint ma a mobilszolgáltatók. Az Átlátszó.hu által idézett politikus egy per során megkapta a mobilszolgáltatójától azokat az adatokat, amelyeket egyébként az összes szolgáltató ismer az összes előfizetőjéről. A politikus a kapott adatokat nyilvánossá tette a Zeit Online-on.

A lap aztán kombinálta ezeket a Spitzről az interneten bárki számára elérhető információkkal (például blog- és twitteres bejegyzések), eredményként pedig egy olyan térkép született, amelyen valószínűleg maguk a készítők is meglepődtek. A Zeit oldalán lévő látványos térkép alatti lejátszás gombra kattintva visszakövethető minden: mikor hol tartózkodott, mikor szállt vonatra vagy repülőre, hol dolgozott, hol aludt, mikor telefonált vagy sms-ezett.
Malte Spitz a TED konferencián tartott előadásában megmutatta a térképet, illetve azt is, hogy szerinte milyen veszélyekkel jár, hogy ezeket az adatokat a cégek az uniós szabályozás alapján 6-24 hónapig megőrzik rólunk. Az angol nyelvű, de magyar feliratos előadást alább megnézheti…….
(magát, de az ígért lejátszással csak nehezen boldogul. Mindenesetre a türelem – esetleg – linket terem. Próba szerencse!)

http://hvg.hu/Tudomany/20120803_mobilszolgaltatok_adatok_megfigyeles#utm_source=hvg_daily&utm_medium=email&utm_campaign=newsletter2012_08_03&utm_content=normal

Mondja el a véleményét!