Nyugdíj: már elkezdte a csökkentést a kormány

 Nyugdíj: már elkezdte a csökkentést a kormány

Valóban csökkenteni kell a nyugdíjakat, 70-72 évre kell emelni a nyugdíjkorhatárt és meg kell emelni a nyugdíjjárulékot. A nyugdíjcsökkentést egyébként a kormány már el is kezdte.

Le kell vinni a nyugdíjakat, nem feltétlenül azonnal és nem is brutálisan – írja legfrissebb blogbejegyzésében Zsiday Viktor befektetési szakértő. Ezzel kapcsolódik Heim Péter álláspontjához, aki a napokban újra kirobbantotta a nyugdíjvitát. A Századvég Gazdaságkutató Zrt. elnöke egy hétvégi televíziós műsorban ugyanis drasztikus nyugdíjcsökkentést javasolt, mivel szerinte egy elöregedő társadalomban nem lehet megtenni, hogy nem nyúlnak hozzá a nyugdíjkiadásokhoz. Heim ezzel beletalált a Fidesz nyugdíjas szavazóiba is, és a párt nyugdíjas tagozata tiltakozással reagált.
Zsiday Viktor szerint is matematikai képtelenség a nyugdíjakat a jelenlegi szinten tartani a drasztikusan romló eltartó/eltartott arány miatt. Magyarországon ma a lakosság 58 százaléka van 20 és 60 év között, míg a 60-on felüliek aránya kissé 21 százalék felett van. Ez 2050-re várhatóan 47 százalék és 35 százalék lesz, azaz a „munkaképes korúak”: „idősek” aránya 2,75-ről 1,34-re romlik, ami gigantikus változás – írja a befektetési szakértő és hozzáteszi: minden egyéb változatlansága mellett ez feleakkora nyugdíjakat jelent.
A jövőbeli helyzet megoldásához szerinte a munkaképes korúak minél nagyobb részének kell dolgozni, hogy növekedjen a befizetett járulék, 70-72 évre kell emelni a nyugdíjkorhatárt, le kell csökkenteni a nyugdíjak és a fizetések közötti arányt, és meg kell emelni a nyugdíjjárulékot. Különben nem lesz fenntartható a nyugdíjrendszer.
Zsiday szerint a kormány már tett is lépéseket ebbe az irányba. A „nyugdíjak reálértékének megőrzése” címszó alatt ugyanis rontotta a nyugdíjak értékét a bérekhez képest. Ugyanakkor a nyugdíjak csak az inflációval, a bérek viszont jellemzően a nominális GDP-vel emelkednek, ami leegyszerűsítve az infláció és a növekedés együttese. Ez 20 éven belül 48 százalékra csökkenti a nyugdíjak értékét a mai 70 százalékról a bérekhez képest.

http://hvg.hu/gazdasag/20120711_nyugdijcsokkentes_zsiday_komment

2012. július 11., Szerző: hvg.hu

Mondja el a véleményét!