Az önromboló generáció

Schmittné lerázta a gyerekpszichiátereket

Ismét egyre gyakoribbak a fiatalkori öngyilkosságokról szóló hírek. Középiskolás fiú magasfeszültségű villanyoszlopra mászott. Másik gyerek telefontoronyról ugrott le. Családi házukban akasztotta fel magát egy gimnazista. Két lány mérges gázokkal végzett magával egy autóban. A legutóbbi ombudsmani jelentés arra is felhívta a figyelmet: miközben egyre kritikusabb a gyerekek mentális állapota, nincs elegendő gyermekpszichiáter. Az elmúlt két évben csak tizennégy orvos szerezte meg ezt a szakképesítést. De több szakorvos inkább külföldre távozott.images (14)

SÁNDOR ZSUZSANNA írása.
Nemzetközi vizsgálatok is azt mutatják: kiemelkedően magas nálunk a fiatalkori öngyilkosságok aránya. Európában csak Litvániában rosszabb a helyzet. Azokban az országokban, ahol sok a szuicid eset, mindenhol – Magyarország kivételével – prevenciós nemzeti program van. Az állam felvilágosító kampányokat finanszíroz, és civil hálózatokat támogat.

Skóciában 60 ezer önkéntessel szervezték meg a Choose Life programot. Az aktivistákat szakemberek képezték ki. A hálózat fiatal tagjai szórakozóhelyeken segítik kortársaikat, meggyőzik őket arról, hogy szakemberhez menjenek.

Svédországban megalakult az Öngyilkosok Hátramaradt Hozzátartozóinak Szervezete is: az országos szerveződést a királynő is felkarolta. A svédeknél az öngyilkosságok száma harmadára csökkent.

Nálunk 2001-ben civil kezdeményezésre jött létre a Lélekben Otthon Alapítvány. Egyik legfőbb célja a szuicidumok megelőzése. Harmincöt önkéntesüket pszichiáterek, pszichológusok készítik föl. Ingyen. Az alapítványnál külön foglalkoznak az öngyilkos fiatalok hozzátartozóival. A honlapjukon fórumozók önsegítő körként is működnek. Egy ifjú lány itt jelentette be egyszer, hogy végez magával. Az internetes oldal néhány levelezője kinyomozta a lány címét, meglátogatták, s felkarolták.

Az alapítvány vezetője, Oriold Károly a 168 Órának elmondta: levélben kérték Habsburg Györgyöt, a Magyar Vöröskereszt elnökét és a köztársasági elnök feleségét, Schmittné Makray Katalint, hogy segítsék társadalmi mozgalmukat. A Vöröskereszt csatlakozott hozzájuk. Schmittné azt válaszolta: az öngyilkosság megelőzése a pszichiátria ügye.
Egyébként az alapítvány a szocialista kormányzat idején kapott állami juttatásokat is.
– A mostani egészségügyi államtitkárság közölte: nem kívánnak minket támogatni. Idén már egyetlen pályázaton sem nyertünk – jegyzi meg Oriold Károly.

Kritikus helyzet
A gyerekek pszichés gondozása csakis az egészségügyi, oktatási, szociális ágazatok együttműködésével valósulhatna meg. Ám a Fővárosi Önkormányzat által fenntartott középiskolákban idén hozzákezdtek az iskolapszichológusi rendszer felszámolásához. Ehelyett Budapesten oktatási „koordináló központok” alakulhatnak majd, pszichológus munkatársakkal is. Egy-egy szakemberre 5-10 tanintézet ellátása jutna. Ez eleve kizárja az érdemi terápiás munkát. Vidéken, a fideszes városokban már korábban megkezdődött az iskolapszichológusi rendszer „karcsúsítása”.images (15)

Pszichiátriai, pszichoterápiás ellátás eddig a nevelési tanácsadókban is folyhatott. Az intézmények az oktatási államtitkárság felügyelete alá tartoznak, amely idén úgy döntött: a nevelési tanácsadókat a gyógypedagógiai módszertani központok alá rendelik. Ami azt jelenti: a tanácsadók szellemi és anyagi önállósága megszűnik.

Csák Annamária, a Magyar Pszichiátriai Társaság Gyermek Pszichoterápiás Szekciójának vezetője szerint a szakma helyzete kritikus.

– Nem tudni, mikorra épül fel a Semmelweis tervben ígért pszichiátriai rendszer. De a meglévő iskolapszichológusi és nevelési tanácsadói struktúra lebontása már javában tart. Félő, a szakmánk két szék között a pad alá kerül. A gyermekpszichoterápia teljes háttérbe szorításától tartunk.

Mentális analfabéták
Bács-Kiskun megyében a fiatalkori öngyilkosságok száma az országos átlagnál is magasabb. Kalmár Sándor pszichiáter nemrég Kecskeméten és Kiskunhalason végzett felméréseket a középiskolások között. Kiderült, az öngyilkosság gondolata a fiúk 32 százalékát, a lányok több mint 40 százalékát foglalkoztatja. Önértékelési zavar a lányok 90 százalékát, a fiúk 79 százalékát jellemzi.
A professzor szerint „mentális analfabéták vagyunk”. Már az általános iskolában tanítani kellene a lelki egészségtant, s a gyerekeket felkészíteni a konfliktusok kezelésére, az érzelmi kommunikációra, másokkal való együttműködésre. A depresszió szűrésében kiemelt szerepük lehetne a háziorvosoknak, akik kérdőívekkel tesztelhetnék a betegek lelkiállapotát.

Máshol

Ausztriában a gyermek- és fiatalkorúak 15–20 százaléka küzd pszichés problémákkal. Ugyanakkor az osztrák egészségügy gyengéje a fiatal pszichiátriai betegek kezelése: az öngyilkosságra hajlamos, veszélyeztetett fiatalokat a kórházi helyhiány miatt gyakran csak felnőttosztályokon tudják elhelyezni. A társadalombiztosítás által térített ambuláns terápiára sokszor egy évet is várni kell. Szászi Júlia, a Szervuszausztria.hu szerkesztője arról is tájékoztat: Freud hazájában van elég képzett pszichológus, ám kevés az e korcsoportra szakosodott szakember.
Oroszországban a 25 millió gyermek- és serdülőkorú közül évente mintegy 3 ezren saját kezükkel vetnek véget életüknek, s legalább 10 ezren kísérelnek meg öngyilkosságot. Pogány Ira, az Oroszline.hu szerkesztője utánajárt annak is: egy 2007-es felmérés szerint egymillió gyerek és serdülő szenvedett magatartási zavarokban, depresszióban, pszichés betegségekben. Azóta csak emelkedett az érintettek száma, ami azzal is összefügg: kevés a gyermekpszichiáter, és szinte teljesen hiányoznak a gyermek-pszichoterapeuták. Általános a gyógyszeres kezelés, a problémás, a beteg gyerekek elhelyezése speciális iskolákban, bentlakásos intézményekben. Vagyis az orosz állami egészségügy szegregál.

Németországban
mintegy 1600 pszichiáter foglalkozik gyermekekkel és fiatalokkal. A költségeket a társadalombiztosítás viseli. Felmérések szerint a 12–17 évesek 3–10 százaléka szenved depresszióban. A fő okok: családi gondok (a szülők válása, szeretethiány), iskolai problémák. A 15 év alatti korosztályban 50-en, a 15–25 éves fiatalok közül 700–800-an (háromszor annyi fiú, mint lány) lesznek öngyilkosok egy évben, informál Heltai András, a Germania.hu szerkesztője.
Angliában a gyermekek, fiatalok 4 százaléka szenved depresszióban. Az öngyilkosság a harmadik halálok a 15–24 évesek körében. Míg az elmúlt évtizedben az orvosi egyetemet végzettek 15–20 százaléka szakosodott pszichiáternek, tavaly ez az arány visszaesett 6 százalékra. Segítségért első körben az NHS-hez (állami egészségügy) lehet fordulni, ahol pszichiáterek és konzultánsok állnak rendelkezésre. Az ő munkájukat számos privát pszichiátriai szervezet egészíti ki, tudjuk meg Markó Beátától, az Angolosan.hu szerkesztőjétől.
Ha nem lépünk időben.

Az önkezű gyerekhalál mindig a legszörnyűbb tragédia. Feloldhatatlan gyász a családtagoknak. Az önpusztító hajlamot azért is nehéz statisztikailag mérni, mert nálunk a „befejezett öngyilkosságoknak” sokszorosa, akár tízszerese is lehet a kísérletek száma. S mivel ezeket a egészségügyi intézményeknek nem kell jelenteniük, az esetek többsége titokban marad. Ami azért is baj, mert aki egyszer megkísérelte a „halálos próbát”, nagy valószínűséggel megismétli.
A KSH kimutatásai szerint 2008–2009-ben az öngyilkosságok aránya ugyan némileg csökkent a korábbi évekhez képest, ám a 20–24 évesek körében negyven százalékkal emelkedett. Szakértők szerint ez azt jelzi: a gazdasági-társadalmi válság a fiatalokat viseli meg legjobban. A szülők egzisztenciális félelmei, szorongásai hatványozottan csapódnak le a gyerekeiken.

Csák Annamária, a Magyar Pszichiátriai Társaság Gyermek Pszichoterápiás Szekciójának a vezetője szerint tévedés azt feltételezni, hogy a válság traumája főként a szegényebb rétegeket sújtja: a sokgyerekes nagycsalád, ha nincstelen is, komoly megtartó erőt jelenthet. Ott van a nagyobb veszély, ahol a középosztálybeli szülő retteg a lecsúszástól, s egyedül neveli gyerekét. Ha túlmunkát vállal, az otthoni dolgokra alig marad figyelme.images (6)

Pászthy Bea
A Semmelweis Egyetem I. Számú Gyermekgyógyászati Klinika Gyermek- és Ifjúságpszichiátriai Osztályának vezetője, Pászthy Bea úgy fogalmaz: a válságban a szeretetviszonyok ugyancsak válságba kerülhetnek.

– A fogyasztói társadalomban sajnos az érzelmekben is fogyasztói szemlélet dominál: ha „meghibásodik” a kapcsolat, eldobják, lecserélik. Ezer házasságból több mint ötszáz végződik válással. A megtartó közösségek – például család, de akár sportklubok, művészeti csoportok – nélkül, magányosan felnövő gyerekek napi 4-6 órát interneteznek, tévéznek. A showműsorokból azt tanulják: az érvényesüléshez nem kellenek belső értékek, fejlődés, tudás. Csak a pénz meg a külső számít. Ám a sikeresség efféle kritériumainak a többségük képtelen megfelelni: elkeserednek, és a megküzdési stratégiák hiányában önpusztításba kezdenek, vagy öngyilkosságba menekülnek.
A fiatalok biológiai és pszichológiai érése között egyre nagyobb a szakadék. Gyakori, hogy már tizennégy éves koruk előtt elkezdik a szexet, alkoholt, drogot fogyasztanak. De önértékelési zavaraik és céltalanságuk miatt nem tudnak leválni a szüleikről: húszéves koruk után sem képesek önálló életre, pár- és pályaválasztásra. A kapunyitási pánik növeli az önrombolás kockázatát.
A terápiás segítségnyújtásban a megelőzés lenne fontos. A legtöbb fiatal vészjelzéseket ad, mielőtt maga ellen fordulna. Romlik a tanulmányi eredménye, semminek nem örül, visszahúzódik, szomatikus panaszai lesznek. Sajnos sokszor csak utólag derül ki: a felnőttkörnyezetben senki nem akadt, aki észrevegye a bajt. Vagy ha érzékeli is a szülő, hogy „valami nem stimmel a gyerekkel”, a társadalmi stigmák miatt szégyell pszichiáterhez, pszichológushoz fordulni. Esetleg attól tart: ott majd róla is „kiderülnek dolgok”.

– Terápiáim során nem az a cél, hogy bűnösöket keressek, s vádoljam a szülőket. Hiszen ha nem jutnak túl az önvádon, nem tudnak segíteni a gyerekeiken. A szülőt gyógyító társammá emelem a terápiában – mondja Pászthy Bea.

Az iskolák főleg a magatartás-zavaros, agresszív, rossz tanulókat küldik a pszichiátriára vagy nevelési tanácsadókba.

A „túl jó”, csendes tanítványoknak inkább örülnek a pedagógusok, mert velük legalább nincs gond. Pedig éppen a visszahúzódó diákoknál nagyobb a szuicid hajlam.

Felmérések azt mutatják: idehaza 500-600 ezer ifjú szorulna pszichés kezelésre, de töredékük sem jut el szakemberhez. S nemcsak azért, mert kínosnak érzik felkeresni az orvost: ha akarnának, sem tudnának kihez fordulni. Itthon – becslések szerint – csupán 60-70 szakképzett gyermekpszichiáter dolgozik. Közülük többen csak félállásban vagy nyugdíjasként néhány órában. A hazai betegszám mellett így egy szakorvosra 15 ezer gyerek ellátása jutna.

S miközben a fiatalkori halálokok között nálunk vezet az öngyilkosság, pszichiátriai ellátási kötelezettségük nemhogy kórházaknak, de még megyéknek, régióknak sincs. Vannak olyan térségek, ahol száz kilométeres körzetben nincs szakrendelő. A fővárosi I. Számú Gyermekgyógyászati Klinika pszichiátriájára az ország legtávolabbi pontjairól is hoznak gyerekeket. Nemegyszer az osztálynak kell útiköltséggel is kisegítenie a szülőket. Budapesten még a Heim Pál és a Vadaskert Kórházban működik gyermek- és ifjúságpszichiátriai osztály. Vidéken csak Debrecenben, Gyulán és Szegeden. Az egész Dunántúlon és Észak-Magyarországon egyetlen gyermekpszichiátriai osztály sincs, holott utóbbi a legelmaradottabb, munkanélküliséggel, etnikai konfliktusokkal terhelt térség.

A szakemberhiánynak számos oka van. Ács Katalin, a Magyar Pszichiátriai Társaság Gyermek- és Ifjúságpszichiátriai Szekciójának vezetője azt mondja, ennek a pályának az orvosi szakmán belül sincs presztízse.

– Az orvostanhallgatók gyermekpszichiátriát alig tanulnak. Ilyen szakismeretet még azok se nagyon szereznek, akik gyerekgyógyászok vagy felnőttpszichiáterek lesznek. Mivel akkreditált képzés csak ott lehet, ahol működik gyermekpszichiátriai osztály, aki nem pesti, debreceni, szegedi vagy gyulai, annak a költözést vagy az állandó ingázást is vállalnia kell.

Nem kis áldozat ez, ha figyelembe vesszük: ötéves a szakképzés, és a kezdő gyermekpszichiáternek körülbelül 150 ezer forint bruttó a fizetése. Ennyiből nem lehet családot eltartani. Ez is oka annak, hogy a pálya elnőiesedett, elöregedett, és kevés az utánpótlás. Aki mégis jön, hamar távozik.
– Az elmúlt években körülbelül annyi gyermekpszichiáter ment külföldre, mint amennyit képeztünk. Most már a negyven-ötven éves kollégák is elhagyják az országot – jegyzi meg Pászthy Bea.images (12)
(Legtöbben a skandináv országokba mennek, ahol az itteni bérük sokszorosát kapják, s lényegesen jobb szakmai körülmények várják őket.)

Ács Katalin hozzáteszi: a gyermekpszichiátria költséges ágazat, leginkább azért, mert a gyógyító munka csak teamben – pszichológus, családsegítő, szociális munkás, gyógypedagógus, gyermekjóléti szolgálatok együttműködésével – hatékony. Ráadásul a lelki terápiák hónapokig, évekig is eltarthatnak. Erre a hazai egészségügyi rendszerben nincs sem idő, sem pénz. Így aztán a kórházak már nem is igénylik a saját gyermekpszichiátriai részleget. A gyerekek lelki problémáit leginkább úgy kezelik az intézmények, ahogy éppen tudják. Sokszor abszolút szakmaiatlanul.
Az egyik legégetőbb kérdés a krízisben lévő, öngyilkossággal próbálkozó fiatalok sürgősségi ellátása. Ha tizennyolc év alatti az illető, a legközelebbi gyermekkórházban fizikailag ellátják. Ha pszichoterápiára nincs mód, hazaküldik. De az is gyakori, hogy a gyereket felnőttpszichiátrián helyezik el Alzheimer-kórosok és skizofrének mellé. Netán a szorongó, zavart kamaszt beteszik a gyermek belosztályra.

Csák Annamária
– Ezek a „megoldások” tovább traumatizálják az amúgy is tragikus helyzetben lévő fiatalokat. Krízis utáni utógondozásra, ambuláns pszichoterápiára nagyon kevés a lehetőség. Holott erre lenne a legnagyobb szükség – állítja Ács Katalin.

A gyermekpszichiátria helyzetét már 2009-ben is vizsgálta Szabó Máté, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa. Nemrég újabb jelentésben számolt be arról: a helyzet semmit nem javult, egyre kritikusabb a gyermekek mentális állapota.

Ugyanakkor a kormányzati munkát segítő Egészségügyi Szakmai Kollégiumon belül – Pászthy Bea vezetésével – idén megalakulhatott a Gyermek- és Ifjúságpszichiátriai Tagozat és Tanács. Kiharcolták, hogy a gyermekpszichiátert hiányszakmának minősítsék, ami azt jelenti: az orvosok a bérükhöz kiemelt állami támogatást kaphatnának majd. (Állítólag havi 50 ezer forint kiegészítést.)
– Az egészségügyi kormányzat a Semmelweis tervben külön fejezetet szánt a fiatalok mentális egészségének megőrzésére. A szakmától koncepciót kértek, hogyan növelhető a szakemberek száma, s miként fejleszthető a gyermekpszichiátriai ellátóhálózat – említi Pászthy Bea.
A kormányzati tervek szerint az ország új egészségügyi ellátási régióiban kötelező lesz gyermekpszichiátriai szolgálatot is működtetni. Budapesten létrehoznák a bezárt OPNI utódját, az Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézetet, ahol külön serdülő-krízisosztály és -ambulancia is nyílna.

De vajon honnan lesz pénz minderre? Hiszen jövőre az egészségügyben komoly megszorítások várhatók. Kérdeztük erről a Nemzeti Erőforrás Minisztérium egészségügyi államtitkárságát. Válaszukban azt írták: „Az államtitkárság a rendelkezésre álló uniós források egy részét a gyermekpszichiátriai fejlesztések megvalósítására kívánja fordítani.”
Csakhogy már korábban döntés született, mire költik itthon 2013-ig az EU-s forrásokat. Ezekből biztosan nem lehet új gyermekpszichiátriai rendszert felépíteni. Mindenképpen plusz költségvetési fedezet kellene.

Tény: a fiatalok mentális egészségének védelme az egyik legsürgetőbb népegészségügyi feladat. Ráadásul elemzők a válság újabb elmélyülésére számítanak. Ha nem lépünk időben, a gazdasági, társadalmi krízist leginkább megint csak a gyerekek fogják megszenvedni. 2011. szeptember 3
Sándor Zsuzsanna írása

baElt3
2011-09-03 17:04:13   #10
Sajnos,a kormánynak nem fáj az, hogy a fiatalok körében egyre nő az elkeseredés, ami az öngyilkossághoz vezet. A fidesznek sikerült tönkre tenni az oktatást, az egészségügyet és sorolhatnám, hogy még mit. Ehhez még besegít a köztársasági elnök és felesége, akik a régi-, de a jelenlegi rendszer igazi dédelgetettjei voltak. Egyáltalán nem tapasztalható, hogy ők felvállaltak volna valaha is elesett gyerekek, vagy családok segítését. Az nem segítés, ha néha ellátogatnak egy neves iskolához, mert ők is támogatták sok iskola megszűnését, vagy összevonását. Az osztályok létszáma ma már olyan magas, hogy a túlterhelt pedagógusok küszködnek a gyerekek megismerésével. Schmittné Makray Kati nagyon téved, ha azt hiszi, hogy a pszichiátria ügye az öngyilkosság megelőzése. Neki volt miből biztosítani három gyermekének a jólétet, de a mai családoknak küszködni kell azért, hogy a mindennapi betevőt gyermekeik elé tudják tenni, különösen akkor, amikor az egyik szülő munkanélküli.

markus0628
2011-09-02 23:22:48   #9
Kezdem érteni, Ki volt Lady Di!

cirmos10
2011-09-02 19:30:21   #8
Felneveltem a saját gyerekeimet…Sosem voltam tanár,sem pedagógus, de az életem nagy részében emberekkel foglalkoztam. E mellett igyekeztem a körülöttem lévő dolgokat, embereket megfigyelni, s bizonyos tanulságokat levonni…
Ahhoz , hogy valaki eljusson , ahhoz, hogy öngyilkos legyen sok összetevőnek kell hiányozni, vagy túlsúlyban lenni egy ember életében.A kilátástalanság legyőzze az életösztönt önmagában már nagy baj.A saját tapasztalatom szerint , alapvető nevelési hiányosságok vannak e mögött.Nincs közösség mely esetenként segítene a bajban lévőnek, vagy esetenként a baj nélküli helyzetben.Azoknál az embereknél, gyerekeknél jóval kevesebb az öngyilkosság, akik fizikai munkát is végeznek, vagy csak azt.Akik egy megingáskor kezet találnak a környezetükben, stb.A jelenlegi társadalmi felépítés, a személytelen kapcsolatrendszerek, a folyamatos kihívások, , ezekre való fel nem készítése a gyereknek , felnőttnek mind veszélyt hordoznak azoknak, akik hajlamosak az öngyilkosságra.Ugyanakkor a tapasztalat az is, hogy , akiket megmentenek az elkövetés után nem tudnak megfelelni újból sem a környezetnek, az iskolának stb.Sokkal egészségesebbek lelkileg azok az emberek, akik gyermekkortól folyamatosan fizikai tevékenységre is rá vannak szorítva. Sport, házimunka , szülőknek, nagyszülőknek besegítés stb.A kisgyermek kortól ki kell alakítani a felelősség érzetet, de nem oly mértékben, hogy ez lelkileg elviselhetetlen legyen. Sajnos ma átlagosan szemlélünk, követelünk, pedig az ember a mellett , hogy genetikailag egyforma, egyedileg ennyire különböző. Ezért a születéstől fogva ezt figyelembe kellene venni a szülőnek,tanítónak stb. Az embert meg kell tanítani arra az ajándékra , amit kapunk … az élet…re. Annak tiszteletére, önmagának és másoknak egyaránt. S ezt a születéstől kell elkezdeni. Ezzel párhuzamosan arra is , s hogy a problémát megoldani miként lehet és kell…Ha akarjuk van rá idő…s kell rá idő…

bogaras
2011-09-02 18:35:09   #7
Kefe26
Gratulálok. Jó pedagógus vagy. De rossz következtetéseket vonsz le.
Azt gondolod, hogy az volt a baj, jöttek a társadalomból a „egészségügy, a jog, a társadalmi hierarchia, a gazdaság és a kontárság” és tönkretettek mindent. Nem az a kérdés, hogy jöttek-e vagy sem, és elérték, hogy a gyermek felakasztotta magát. Ez nem kérdés mert megtették. A baj az, hogy olyan kevés jó tanár van, hogy megtehették. Egy oktatási rendszerben, ahol jó tanárok vannak, sok-sok jó tanár van ott nem tehetik meg, mert ott az oktatás bizonyít, hogy annak van létjogosultsága a nevelésben, amit te csinálsz. De ott, ahol az lóg ki, amit te csinálsz, ott soha nem fogják elismerni, hogy jó az amit csinálsz, mert kilógsz a sorból, az átlagától eltérsz.
A világ lehet egy gyerek körül akármilyen,  ha jó az oktatás elviseli. Erre semmi más nem példa, mint amit te leírtál. Ha valaki azt a következtetést vonja le, hogy azért kötötte fel a gyerek magát amit te csináltál, annak nincs ki a négy kereke.
Olvasd el ezt, (reklámozom magam :)) és magadra fogsz ismerni abban a pedagógusban, akiről itt szó van, akikről itt szó van.
bogaras
2011. augusztus 18. csütörtök
18:26
http://nepszava.com/2011/08/magyarorszag/onellatasra-keszulnek-a-fajmagyarok.html#comments

kefe26
2011-09-02 17:35:26   #6
Már nem, nem döbbenek meg!Egykor nevelőotthonban tevékenykedtem, mert szociológusként érdekelt az otthonba kerülés ok és okozata.(ingyen)A gyerekek bizalmába kerülés okán videó stábot szerveztem. Kamerás ember,riporter, akik előtt a harmadik fél megnyilvánul- gondoltam én, és jól gondoltam. Mindenki elmesélte élete történetét apró részletekig. Így közel kerültem hozzájuk,tőlem senki nem szökött meg, ha sétára mentünk, ha kirándultunk a Dunára, stb. Tudtam ki drogozik, kinek miből él az anyja, ki szereti az állatokat, ki szeret faricskálni, vassal bánni, ki hogyan kezelhető. Egyszer az egyik gyereket tárgyalásra vitték Szegedre, ahol nadragulyát vett be, a rendőrök elkapták az utcán, mint drogost. A 12 éves gyerek mindent-mindent elmondott, egyebek között, hogy szalagon van az életútja az otthonban. Éjjel jött a rendőrség a lakásomra, becipeltek és elvitték az összes kazettát, melyből végül corpus delicti lett. Még azt a pillanatot is megátkoztam, amikor az egész eszembe jutott volt. A gyereket a rendőrök szüleihez kiengedték, ám senki nem figyelt rá. A padlásfeljáróban fölakasztotta magát.

Nem a gyerek kritikus személy,s a társadalom hibáját ne osszuk le! Viszont fejétől büdösödik a hal: ahol a felső osztálybéli kiveti nyakából a társadalom gondját, ott súlyos etikai, pszichológiai, mentális gondok rakódnak egymásra, mint a guanó! Itt nemcsak az oktatás áll csehül, hanem az egészségügy, a jog, a társadalmi hierarchia,a gazdaság, és egyre inkább a kontárság kerül előtérbe. (Lásd: az alaptörvény körüli őrültséget.)

bogaras
2011-09-02 15:39:04   #5
„Schmittné azt válaszolta: az öngyilkosság megelőzése a pszichiátria ügye.”
Megelőzése hogy lehetne a pszichiátria ügye? Ki az az öngyilkos jelölt, aki előtte pszichiátrián jelentkezek: „Kérem szépen én öngyilkos akarok lenni. Segítsenek.”

A megelőzés AZ OKTATÁS FELADATA VOLT, VAN ÉS LESZ. Csak az oktatás nem szar csak kaka.
http://bookline.hu/product/home.action?id=36435&type=22&_v=Horvath_Imre_Egy_ongyilkossag_
A lány a legnagyobb magyar szinkronúszó volt. 15 évesen európa bajnoki válogatott csapat tagja. Most nem keresem meg az emlékhonlapját, de Horváth Eszternek hívják.
A könyv a legjobb kórkép arról, hogy mekkora nagy szar az iskola és ebben a nagy szarban mennyire elhanyagoltak lesznek a gyerekek, akire aztán majd azt mondjuk, nem kaptál jó oktatást, ment a pszichiáterhez mielőtt öngyilkos lennél. Ez aztán a fasza hozzáállás.
Mikor jönnek már rá az emberek, hogy tragédia felé vezet az a világ, ahol az oktatás csak rosszabb és rosszabb lesz.

Nem tudom, hogy ma az egészségügy, vagy az oktatás dolgozik-e jobban és hatékonyabban a gyógyszeriparnak. Talán fej fej mellett haladnak.
Mindenesetre a könyv talán a világ legjobb kórképe arról, hogy az oktatás milyen szar. A lánynak van egy szobra magáról. Egy fej nélküli sellő. Az üzenete pedig ez: „senkit nem érdekeli, mi van a fejemben.”

Ha pedig ez van, akkor ne reklámozzuk már ezen az oldalon Orbán Viktor agyrémét, hogy gyerekpszichiátereket tömegével kell képezni a probléma megoldására.
Inkább olvassuk el a könyvet és látni fogjuk, hogy Esztert a kultúra egyetlen szele megmenthette volna, de az sajnos nem érkezett.
De ajánlom még Gerlóczy Márton könyvét az Igazolt hiányzást. Sőt a kettőt egymás után ajánlom elolvasni. Mintha ugyanaz az ember írta volna a kettőt. Csak az egyik Eszer meg akart felelni mindenki másnak, és meghalt a teher alatt, Marci pedig csak önmagának felelt meg. Mindketten fekete bárányok a pedagógus szemében, és sokszor sajnos a szülők szemében is.
Döbbenetes a két könyv. Szinte összecsengenek a sorok. CSak míg az egyik nem mer megtenni bizonyos dolgokat és belehal, addig a másik megteszi és túlél.

Egyébként ezt írja Gerlóczy a pedagógus pályáról:
„Ez az én pályám, a kihívások pályája, én, a pedagógus, a gyermeknevelő, a pszichiáter és délelőttökre kirendelt gyám egy személyben, akinek feladata, függetlenül a gyermek életét befolyásoló bármilyen súlyú problémától, egy és ugyanaz, elérni, hogy szabad legyen, értelmét lássa és érezze tetteinek, átlássa, hogy a tudás csak egy plusz, életét érzései és gondolatai vezérlik, egy olyan zenekar, aminek ő a karmestere és zenészei egy személyben. Tudatosítani bennük, hogy nem könyveken keresztül, harag vagy mosoly, szánalom vagy szeretet formájában, hanem egyszerűen és minden körülmények között veletek vagyok.”

Az az idézet mindazt magába foglalja, amitől egy gyerek egészséges lesz, s amit a magyar oktatásban még véletlenül sem kap meg. Tisztelet a kivétel számba menő pedagógusoknak.

gais
2011-09-02 15:02:30   #4
exLacus Brávó! Minden szava igaz. és helytálló!
Az Elnökné asszony pedig szégyelje magát. A régi rendszer és a jelenlegi redszer dédelgetettjei voltak. Nem igen volt módjuk szembesülni a valósággal. De azoknak az Elnöknéknek sem (itthon és külröldön), akik mégis felvállalták a z elesettek istápolását.
A gyerekek védelme pedig a felnőttek védelme nélkül szinte lehetetlen.
Egyébként volt már ilyen politikus asszonyunk akinek „szellemes” megjegyzése évekig szállóige volt („nem értek a focihoz”).

faguriga
2011-09-02 13:10:11   #3
Makrai elvtinő nem hazudtolta meg önmagát. Nem érez magában annyi kitartást és empátiát,hogy legalább megpróbálja megérteni a problémát.
Ami exLacus véleményét illeti,-egyet kell értenem vele. Ha a gyermeket nyugalom és biztonság veszi körül és van hova lehajtani a fejét és van kinek elmondani,hogy mi fáj,-akkor nem gondol az önsorsrontásra.
Ezt a nyugalmat és biztonságot pedig elsősorban munkahelyekkel,onnan kapott megfelelő bérezéssel,lakhatási feltételekkel stb. lehet biztosítani. A pszichiátria és pszichológia nem tudja a társadalmi gondokat felvállalni,-de a társadalmi gondokból adódóan kialakult mentális problémák miatt van rá szükségük. /nagyon leegyszerűsítve./

Cave
2011-09-02 10:44:27   #2
Hogy fér ennyi „empátia” egy három gyermekes családanyába????
Lehet, úgy gondolja, minden gyermeknek olyan lehetőségek adottak, mint az Ő gyermekeinek! Hiába, a Sándor palota távol és magasan fekszik BAZ megyéhez képest!

exLacus
2011-09-02 10:03:04   #1
Van egy francia mondás. A lényege az, hogy a gyerekek a mi kincsesládáink. Hát ami kincsünk, értékünk van arra kb igy vigyázunk.
A gyerekek valójában törz tükrei a mi tarsadalmunknak. Ha mi flusztráltak vagyunk ök sokkal jobban azok. Ha mi nyugodtak vagyunk, ök nagyon nyugodtak. Minden pici rezdülést, a kölykök Hullámá erösitenek.
Nem vagyok szakmabeli de szerintem egy pszihologus sokat nem tud ezen segiteni.
1Címkék: öngyilkosság depresszió pszichiáter

Mondja el a véleményét!