A műtét jobb megoldás a korai prosztatarák esetében

Apámnak a halálát 14 hónapos ágyban fekvés előzte meg. Csak jóval később mondta el élettársa, hogy a halálát a prosztata rák okozta. Azóta sokat gondolkoztam ezen a történeten/tragédián. 67 betöltött évéből vajon mikor derült ki, hogy vannak gondjai a jellegzetesen férfi kórral? Ma már ugyanis közhely, hogy a rákdiagnosztika hatalmasat fejlődött és elég korán felismerhető pl. az un. PSA szint  számszerű mennyiségével.

Már akinek van elég előrelátása ahhoz, hogy törődjön magával, és idejében vizsgáltassa meg ezt az ágenst.  A kulcskérdés tehát: mi az, hogy korai állapot?  Fiatal embereknél (40 éves kor után) csak akkor kezdenek bele egy efféle ellenőrzésbe, ha a családban volt már előzménye (mint mondjuk nálam), hogy az ősökben létezett a ráknak ez a sokáig rejtetten lappangó változata. Nálam 69 évesen tört ki elemi erővel.letöltés (1)

Nos ez már nem a KORAI  állapot. Mostanra (75 évesen) a negyedéves gyakoriságú ellenőrzéseknél a PSA szintje a kimutathatósági értéket nem éri el.Ha nagyon bánok valamit, az az, hogy nem vettem komolyan és csak tökmagolajjal, egyéb egyszerűnek tűnő, de, mint kiderült végül is hatástalan módszerekkel akartam kijátszani a kórt. Ahol van családi előzmény, nem lehet viccelni a halállal! (Dénes Ottó)

A műtét jobb kezelési mód a korai prosztatarák esetében, mint a megfigyelés és várakozás, különösen a viszonylag fiatalabb pácienseknél – közölték megállapításukat csütörtökön svéd kutatók.

A New England Journal of Medicine (NEJM) című orvosi folyóiratban közzétett tanulmány szerint a kutatócsoport 347 véletlenszerűen kiválasztott páciens sorsát követte nyomon, akik átestek a műtéti eljáráson, valamint 348 olyan páciensét, akiknél a megfigyelés és várakozás elvét választották.
A diagnózis idején a férfiak átlagéletkora 65 év volt, és a követés 15 évig tartott. A sebészi beavatkozáson átesett férfiak 48 százaléka halt meg ez alatt az idő alatt, míg a csupán megfigyelés alatt tartott csoportban ez az arány 58 százalék volt. A halál oka a műtéti csoportban 16 százalékban volt a prosztatarák, míg a megfigyelés alatt lévőknél 23 százalékban.
Azok körében, akik beleegyeztek a műtéti kezelésbe, 12 százalékkal kisebb volt a kockázata, hogy a daganat áttétet képezett. A tanulmányból az is kiderült, hogy a vizsgálatban szereplők közül a fiatalabb férfiak – a 65 év körüliek – esetében hozott nagyobb előnyt a sebészi beavatkozás, míg az idősebbek kevesebbet profitáltak a műtétből.

2011. május 06 Szerző: MTI

Mondja el a véleményét!