Jogállamfigyelő – Jelentés a júliusi hónapról

A mindenkori kormányoknak jócskán álltak –  és most is bőségesen állnak – rendelkezésre hírközlési fórumok, a média jelentős része. Ezért a KIEGYENSÚLYOZOTT  hírközlés alapvető szabályát szeretném ezúton közzétenni: AUDIETUR ET ALTERA PARS (Hallgattassék meg a másik fél is. Latin (köz)mondás ) .Számomra, (remélem ezzel nem vagyok egyedül!) különleges fontossággal bír a vélemény-nyilvánítás szabadsága, ezért síkraszállok, amíg egy sort is lehet közölni. (Dénes Ottó)

E hónapban véget ért az újonnan megalakult Országgyűlés munkájának első szakasza. A tavaszi rendes és a nyári rendkívüli ülésszak végén megállapítható, hogy a korábbiakhoz képest merőben új stílusúvá vált a törvényalkotás. Ez az időszak a jogalkotáson túl számos más területen is változást hozott a jogállamiság tartalmi követelményeinek érvényesülésében, amelyek rendkívül pesszimista értékelésre adnak alapot. Van olyan alkotmányjogász-közíró, aki szerint el kell búcsúznunk a jogállamtól.

A jogállamiság tartalmi követelményeinek immáron rendszeressé vált értékelését követően e havi jelentésünk a sajtó- és médiaszabályozás fejleményeivel foglalkozik kiemelten. A kiemelés oka, hogy e szabadság a jogállamiság alapvető feltétele. Nincs szabadság ott, ahol nem érvényesül a szólás, a sajtó és a média szabadsága.

I. A jogállami követelmények érvényesülése
1. Az alkotmányvédelem, ezen belül az alapjogvédelem elért szintje nem csökkenthető.
A kormánytöbbség affinitása az Alkotmány módosításához e hónapban sem hagyott alább. Az újabb alkotmánymódosítások következtében az alaptörvény továbbra sem képes betölteni azt a funkcióját, hogy keretet szabjon az állami cselekvésnek. A jogállami képlet így megfordulni látszik: a kormányzat nem saját politikáját hangolja az alkotmányi szabályokhoz, hanem az alkotmány rendelkezéseit igazítja politikai döntéseihez.
A teljes cikket ITT olvashatja.

2010. augusztus 06.,   Szerző: hvg.hu

Mondja el a véleményét!