Der Standard: rágalomkampány Paul Lendvai ellen

Paul Lendvainak a miniszterelnökkel szemben gyakorolt kritikájára vezette vissza az előző nap a Heti Válaszban az ausztriai publicistáról megjelent cikket a Der Standard című osztrák napilap pénteki kommentárja.

„Csak idő kérdése volt, mikor vág vissza neves kritikusai ellen a birodalom: a belpolitikai birodalom, amit Orbán Viktor magyar miniszterelnök épít” – írta a liberális napilap, amelyben Paul Lendvainak vendégkommentátorként heti rendszerességgel jelentkező rovata van.
A lap Magyarországgal rendszeresen foglalkozó munkatársa, Josef Kirchengast megfogalmazása szerint legutóbbi könyvével (Mein verspieltes Land – Eljátszott országom) Lendvai egyfajta felségsértést követett el. „Ilyet nem lehet büntetlenül tenni egy olyan ember ellen, aki már első miniszterelnöksége idején is feketelistát köröztetett állítólag Magyarország-ellenes újságírókról” – tette hozzá.

A kommentátor úgy látja, „Magyarország-ellenesnek” az számít, aki kritikus Orbán Viktorral szemben. A volt kommunista titkosszolgálattal való állítólagos együttműködés vádja Paul Lendvai ellen nem új, és Lendvai hihetően cáfolta azt. De ha Közép-Európa egyik legtekintélyesebb publicistája elszámoltatja a magyar politikai osztályt – nem csak Orbán táborát -, akkor ellene tenni kell valamit – írta.

Az eset – a médiába való „beavatkozással” és az alkotmánybíróság hatáskörének szűkítésével együtt – ízelítő abból, hogy merre halad „Orbán birodalma” – írta Kirchengast. „A történelem különösen fanyar iróniája, hogy ez a politikus, aki a kommunizmus vége után olyan sokat tett a magyar demokrácia felépítéséért, a jelek szerint most szisztematikusan aláássa azt” – zárta a cikket.
A lap budapesti tudósítást is közölt a Lendvai elleni vádakról. A tudósító úgy vélekedik, a Heti Válasz „rágalmazási hadjáratot” folytat a publicista ellen, és a magyar hetilapban közölt fakszimilék „nem bizonyítanak semmit”. Nem Paul Lendvai jelent bennük a rendszernek, hanem a bécsi magyar követség munkatársai a Lendvaival folytatott beszélgetésükről. Releváns információkat, amiket átadott volna, nem tartalmaznak ezek a feljegyzések – írta Gregor Mayer. Ehhez járul, hogy a magyar rendszer árnyalatnyival liberálisabb volt a többi egykori kommunista diktatúránál. Alkalmanként forgatni is engedték Lendvait  Magyarországon, de eközben szoros megfigyelés alatt tartotta a titkosszolgálat – írta.

Lendvaihoz hasonlóan úgy vélekedik, hogy a publicista legutóbbi könyve lehet a „rágalomhadjárat” oka. Lendvai a nemrég megjelent német nyelvű kiadványban „Közép-Európa beteg embereként” jellemzi Magyarországot, és ezért a baloldal csődje mellett az „Orbán megtestesítette jobboldali populizmust” tartja felelősnek – írta a Der Standard tudósítója a Rágalomkampány Paul Lendvai ellen című cikkben.
Der Standard: rágalomkampány Paul Lendvai ellen

© HVG Online Zrt. Minden jog fenntartva. 2010. november 19.,

Mondja el a véleményét!