Mindig legyen otthon vitamin?

A fürdőszobai zárható szekrényben lévő házi patikánk megfelelő helynek tűnik a vitaminok és étrend kiegészítők tárolására. A kutatások azonban mást mondanak.

Tanulmányok során a tudósok arra az eredményre jutottak, hogy a fürdőszobákban is megtalálható, meleg, páradús környezet idővel tönkreteszi a vitaminokat és kiegészítőszereket. A kutatók szerint a folyamat – nedvszívás folytán történő szétmállás – bizony csökkenti a B, és C vitaminok, illetve minden vízben oldódó táplálék-kiegészítő hatását – olykor teljesen használhatatlanná téve azokat. A légmentesen záró kupakok sem oldják meg a problémát szükségszerűen, ugyanis míg kinyitjuk és becsukjuk, a nedvesség és a pára könnyen bekerül az üveg belsejébe.

A Purdue Egyetem élelmiszer tudományi szakemberei által idén publikált tanulmány során a szakemberek különböző C-vitamin tartalmú étrendkiegészítők vitamin stabilitását vizsgálták különböző hőmérsékleteken és páratartalom mellett. Már 80 százalékos páratartalom során minőségromlást tapasztaltak, ez a szint pedig megfelel a fürdőszobai nedvességszintnek, mely egy meleg zuhanyt követően alakul ki a fürdőkben.

Tovább tanulmányok szerint ugyanez a helyzet a thiamin (B1-vitamin), B6-vitaminnal, és minden, vízben oldódó táplálkozási termékkel vizes környezetben.

Ez a nedvességszint azonban a konyhákban is megtalálható. A legjobb eredmény érdekében, igyekezzünk a romlandó készítményeket – mint a multivitaminok, gyermekvitaminok, vagy por alakú egészségügyi termékek – hűvös, száraz helyen, minimális páratartalom mellett tárolni, mint amilyen a hálószoba. Ha a vitaminkészítmények lágyabbak lesznek, vagy sötét foltok jelennek meg rajtuk, az egyet jelent a mállási folyamat megindulásával, azaz mehetnek a kukába.
Összegzésképpen: a vitaminok és táplálékkiegészítők nedves helyen történő tárolása nagyban csökkentik hatékonyságukat.

Medizona.hu

Mondja el a véleményét!

Vélemény, hozzászólás?