Egy orvos elmélkedései a biblia jelenlétében VIII.

15. Olyan Idősek vagyunk, amilyen Idősek az ütőereink

Az élet olyan, mint a vesszőfutás. Jobbról-balról különböző betegségek leselkednek, hogy földre terítsék a futót, annak ellenére, hogy a modern orvostu­domány vívmányai némi védettséget nyújtanak. A „futó” nyugodtan elhaladhat pl. a gyilkos „cukor­betegség” mellett, ha inzulint kap. A rákot csak a sebész kése teheti ártalmatlanná. A ma élő ember néhány milliós penicillinegységgel még a tüdőgyulla­dással szemben is védett. Ugyanebbe a kategóriába sorolhatjuk az érelmeszesedést is, pedig a szervezetre gyakorolt befolyása mintha évről-évre veszélyesebb lenne. Statisztikai adatok bizonyítják hogy — jelen­leg – a „futók” 54%-a esik áldozatául valamelyik ,,akadály”-nak.1 Ez a magas százalékarány onnan adódik, hogy az alant felsorolt, halálos kimenetelű betegségek az ütőerek elváltozására vezethetők vissza: agyvérzés, görcsös szívkoszorú-szűkület, angina pectoris / szívtáji szorító fájdalom /, alsótest- és csontüszkösödés, egyik-másik vesebántalom, stb.
96 erek_thumb[1]
Az erek összeszűkülnek, megakadhat bennük a vér átha­ladása, ugyanakkor az élő szövetrészek állandó vérá­tömlesztést igényelnek. Ennek elmaradása súlyos következményekkel jár. Amennyiben az életfontossá­gú szervek vérellátását biztosító ütőerek akcióképe­sek maradnának, akkor az idő előtt elhalt emberek fele életben maradna. Nem vitás tehát, hogy az ember olyan idős, amilyen idősek az ütőerei.

Az érelmeszesedést jogosan nevezik „mindenki betegségének”. Mit tehetünk e veszélyes kór mega­kadályozása érdekében? Az orvos irodalom igen nagy teret szentel olyan kísérletek ismertetésére, melyek arra utalnak, hogy csökkenteni kell az ember szerve­zetében a koleszterinnek nevezett, zsírszerű anyagot. Az érfalakon ugyanis koleszterintumorok képződnek s ezek akadályozzák, illetve fékezik az artériák tágulá­sát. Az említett tumorokat kásadaganatnak /atheroma/ nevezik, innen ered az „arteriosclerosis” / érel­meszesedés / megjelölés.

Újabban gyakran beszélnek atherosclerosis-ről. /Az artériafal megkeményedésével járó érelmeszesedés/.
A magas fokú koleszterin- képződmények, illetve az atherosclerosis között szoros összefüggést látunk. Az újabban végzett kísérletek kimutatták, hogy a kolesz­terin mennyiségének emelkedését az állati zsírok fogyasztása, a súlytöbblet, a dohányzás, érzelmi vilá­gunk gyakori hullámzása és a stressz idézi elő. Az orvostudomány alig egy-két évtizede fedezte fel, hogy az állati zsírok fogyasztása érelmeszesedést okoz. Ez a zsiradékfajta, ugyanis előhívja a kis koleszterin-kép­ződményeket s azok elreteszelik az ütőeret. Az összes hírközlő eszközök: a napilapok, a folyóiratok, a rádió, a televízió stb., ismertetik e legújabb felfedezést, vagyis a „mindenki betegsége” megfékezhető, ha az állati zsírok fogyasztását a minimumra csökkentjük. A tudomány eme felfedezésének mindnyájan szívből örülünk.

Mondja el a véleményét!