Három ok, amiért nem sikerül lefogynunk

    Sokan gondosan odafigyelnek arra, mit esznek, hetente négyszer izzadnak az edzőterembe, de a mérleg nyelve csak nem akar lefelé mozdulni. Mi lehet a baj? Leslie Bonci dietetikus szerint mindenki ugyanabba a három csapdába esik bele újra és újra. „Elrontottam, már úgyis mindegy!” A fogyókúrázó meggyőzi magát, hogy rendesen kell viselkednie, és helyesen táplálkoznia. […]

Olvass tovább

Édes életünk veszélyei II.

Egyéb cukorfélék és cukoralapú édesítőanyagok Az élelmiszeripar a szacharózon kívül számos egyéb mono- és diszacharidot, illetve azok keverékét használja édesítőanyagként. A szőlőcukor (glükóz, dextróz) az egyszerű cukrok (monoszacharidok) közé tartozik. A glükóz a szervezet közvetlen energiaforrása, a leggyorsabban hasznosítható energiaadó vegyület, ennek megfelelően glikémiás indexe a legmagasabb az összes szénhidrát közül. A glükóz erős szellemi […]

Olvass tovább

Pusztuló agysejtek negyven alatt: mi áll a háttérben?

Egy gén mutációja akadályozza meg, hogy a Parkinson-kórban szenvedő páciensek agysejtjei hatékonyan távolítsák el a degeneratív betegségben kulcsszerepet játszó fehérjét – ez a legfrissebb kutatási eredmény a betegséggel kapcsolatban, amely ugyanakkor nagy előrelépés. Jelenleg ez világszerte a második leggyakoribb degeneratív idegrendszeri betegség, s noha inkább az idősebb korosztályt érinti, fiatal korban – a negyvenedik életév […]

Olvass tovább

Az időben felismert COPD-betegség gyógyítható

Tisztelt Denes Otto! A segitseget, tanacsat szeretnem kerni. Menyem edesanyjarol most derult ki, hogy COPD-s beteg, 59 eves, dohanyos. Jomagam a fuben-faban orvossag hive vagyok, azert fordulok Onhoz. Mit javasol, ami segitene az eletminoseget nemikepp javitani? Varom valaszat. Koszonettel … Amikor ezt a kérést megkaptam e-mailon, azonnal a már történelmi időtávlatok (1987-90) jutottak eszembe. Ekkor […]

Olvass tovább

A nevetés és a zene csökkentheti a vérnyomást

A nevetés és a zene nem csak a kedélyállapoton javítanak, de csökkentik a középkorú felnőttek vérnyomását is. Japán kutatók a 40-74 éves korosztály tagjai közül 79 felnőttet osztottak 3 csoportba. Az egyik csoport kéthetente egy órás zenei foglalkozáson vett részt, egy másik csoport nevetésterápián, a többiek esetében pedig nem történt semmilyen beavatkozás. A foglalkozások után […]

Olvass tovább

Természetes antibiotikumok

Előszó Az antibiotikumok az egész világon a leggyakrabban felírt gyógyszerek közé tartoznak. Ugyanúgy, ahogy a rák kezelésében a kemoterápiának, a reuma enyhítésében a fájdalomcsillapítók alkalmazásának, vagy éppen a különböző védőoltások használatának – az antibiotikumok alkalmazásának is vannak pártolói és ellenzői. Vannak, akik joggal hangsúlyozzák e gyógyszercsoport jótékony hatását a korábban halált okozó súlyos fertőzések leküzdésében, […]

Olvass tovább

Nem előzi meg a rákot a a multivitaminok szedése

Több mint 180 ezer ember adatainak elemzése alapján állapították meg amerikai kutatók, hogy a multivitaminokat szedők és azokat nem szedők körében ugyanolyan arányban fordul elő a rák, illetve a szívroham miatti halálozás. A sütőtök jelentős bioflavonoid forrás, télen a valódi “multivitamin” szerepét tölti be, hasonló színes zöldségekkel, gyümölcsökkel együtt. „Az embereknek meg kell érteniük, hogy […]

Olvass tovább

Sós rémhírek terjednek

Káliummal és halállal ijesztgetik a fogyasztókat Az interneten terjedő hírek hatására megugrott a pati­kákban az orvosi só, a nagytisztaságú nátrium­klorid (NaCI) iránti keres­let. A különböző fórumokon megjelent írások szerint a boltokban kapható csökken­tett nátrium- (Na) és meg­növelt kálium- (K) tartalmú sók nem szabványosak, halálos veszedelmet jelen­tenek mind a beteg, mind az egészséges fogyasztókra. Az Országos […]

Olvass tovább

A sok fehérje árthat a bélrendszernek

Egy kis méretű tanulmányban úgy találták brit kutatók, hogy a fehérjében dús, szénhidrátban szegény étrend mellett olyan változások jelentkeznek a bélrendszerben, melyek hosszú távon hozzájárulhatnak a bélrák nagyobb kockázatához.  Hippokratesz leves (sokféle zöldséggel gazdagon ellátva) A vizsgálatba 17 elhízott férfit vontak be, akik három különböző diétát folytattak néhány hétig. Az American Journal of Clinical Nutrition […]

Olvass tovább

Az EZÉKIELI gondolat linkjei

Az Európa Kulturális Fővárosa 2010 évi rendezvényeinek sorában a Bibliai Szabadegyetem a biblia könyveinek egyenkénti történetét, rövid tartalmát adta közre. Ennek során az EZÉKIEL könyve is ismertetésre került, amiben a “kenyér”, mint egy érdekes és mindig aktuális  rész feldolgozása az alábbi linkekkel élve sokkal könnyebben és érthetőbben átvehető. A téma alapeleme az Isteni utasítás, amiből […]

Olvass tovább

Tanuljunk meg koplalni (18 éven aluliaknak nem ajánlott)

ELŐSZÓ helyett:  Nem szívesen teszem, hogy a saját példámmal hozakodjak elő, de akit érdekel megnézheti például, hogy Mit eszik a papa reggelire, vagy az ÉTELREFORMER.blogspot.com egyéb bejegyzéseit, hiszen blogbejegyzéseimben szinte a legtöbb témát a kövérség, illetve az ebből fakadó egészségkárosodások elleni küzdelem tölti ki. Annak idején (1987-8-9) jelenlegi életberendezkedésem alapját a SZÍVBETEGSÉG MEGELŐZÉSI PROGRAM  adta […]

Olvass tovább

A CSODÁLATOS EMBERI SZERVEZET

A törékeny, de bámulatos és titokzatos emberi szervezet tudományos, műszaki és művészeti szempontból is csodálatot vált ki, ám szerkezetével, felépítésével és működésével kapcsolatban még mindig sok a tisztázatlan kérdés. Minden ember bonyolultan és szerteágazóan egymáshoz kapcsolódó sejtek, szövetek és szervek sokaságával rendelkezik, melyek működését különféle vegyi folyamatok és az energiarendszer teszi lehetővé. Mindaddig, amíg kifogástalanul […]

Olvass tovább

Kinek jó, és kinek nem az immunterápia?

Érintett vagyok a családom néhány tagjának különböző természetű allergiája miatt. Főleg a parlagfű virágzási időszaka jelenti a legsúlyosabb gondot. Mivel ez a hajlam örökölhető, így fölöttébb érdekelne ez a leírás, amit a MEDIZONA közölt. Kétségkívül meredek megoldás és valószínűleg – egyeseknek – kockázatos is lehet. Kiváncsian várom a következő híradásokat, hogy miként vált, vagy nem […]

Olvass tovább

Újabb tévhit dőlt meg a gyümölcsökkel kapcsolatban

Éhgyomor, vagy reggeli? A fogalmak minősítése sem mindegy. Az egyik blogbejegyzésemben foglalkoztam a témával, ahol bemutattam a LÚGOSÍTÓ  hatású köles és a gyümölcsökkel vegyes ételek általam favorizált változatát. Mivel ezt évek óta minden probléma nélkül gyakorlom, mindenki döntse el, vagy próbálja ki, hogy van-e a “pudingnak” kipróbálási esélye a saját életében.Ne hagyjuk figyelmen kívül, hogy […]

Olvass tovább

Napi egy tojás megengedett

A tojásfogyasztás már sok ellentmondásos véleményt szült. Mindig is azt beszélték róla, hogy emeli a koleszterinszintet. A tengerentúli mezőgazdasági minisztérium nemrég rámutatott, hogy a tojások sokkal kevesebbet tartalmaznak a rettegett anyagból, mint mondjuk tíz évvel ezelőtt. A jelenleg kapható tojásokban ugyanis 14 százalékkal kevesebb a koleszterin és 64 százalékkal több a vitamin. Ez az állati […]

Olvass tovább

H1N1 (Magyarul HINI) és társai.

A H1N1 vírus erősen fertőző kórokozó, így nagy valószínűséggel mindenki találkozni fog vele. Az influenza szokásos tünetei mellett légzési panaszokat okozhat, mivel fokozottan terhelheti a tüdőt. Számos országban a nehezített légzés miatt lélegeztető gépre kellett tenni egyes betegeket. Beszámoltak maradandó tüdőkárosodásról is. Mindez olyan ijedelmet váltott ki világszerte, hogy legfőbb védelemként az oltást kezdték propagálni. […]

Olvass tovább

Mi az a New Start életmódrendszer?

„A tiszta levegő, napsugár, önuralom, pihenés, testmozgás, helyes táplálkozás, víz használata, lelki egyensúly – ezek az igazi gyógymódok. Mindenkinek ismernie kellene a természet gyógyító erejét és azok alkalmazását.” E. G. White A NEW START  lelki alapelvei:  AZ EGÉSZSÉG 8 TÖRVÉNYE Nutrition táplálkozás Exercise testmozgás Water víz Sunshine napsugár Temperance önuralom Air levegő Rest pihenés Tusting […]

Olvass tovább

A legjobb receptek reggelizéshez

Mivel a reggel sokunknak már az időzített ébresztés miatt is döcögősen indul, hajlamosak vagyunk a reggeli étkezést is a lehető leggyorsabban elintézni. Pedig érdemes a napot egy tápláló és persze finom fogással indítani, megmutatjuk a legjobb reggeliket, receptekkel együtt. A The Independent magazin online felületén összegyűjtötte a tíz legegészségesebb reggeli terméket azoknak, akik unják a […]

Olvass tovább

Az öt legfertőzőbb tárgy egy étteremben

Nyilvános helyeken rengeteg olyan tárgyat használunk, amelyek sokszor a baktériumok gyűjtőhelyének számítanak. Ezúttal az éttermekben megtalálható kritikus pontokat vizsgáljuk. Világos, hogy a naponta több tucat vendég által forgatott étlapok a legtöbb esetben higiéniai katasztrófának számítanak, hiszen nem tudhatjuk, hogy az előttünk vacsorázók mostak e a kezet a menü átlapozása előtt, mint ahogy azt sem, hogy […]

Olvass tovább