Tanuljunk meg koplalni (18 éven aluliaknak nem ajánlott)

ELŐSZÓ helyett:  Nem szívesen teszem, hogy a saját példámmal hozakodjak elő, de akit érdekel megnézheti például, hogy Mit eszik a papa reggelire, vagy az ÉTELREFORMER.blogspot.com egyéb bejegyzéseit, hiszen blogbejegyzéseimben szinte a legtöbb témát a kövérség, illetve az ebből fakadó egészségkárosodások elleni küzdelem tölti ki. Annak idején (1987-8-9) jelenlegi életberendezkedésem alapját a SZÍVBETEGSÉG MEGELŐZÉSI PROGRAM  adta és ma is adja.Ebben a túlsúly csökkentése volt az egyik működési területem, a másik a dohányzásról leszokni vágyó emberek elhatározásának kiscsoportos közösségben történő segítése. (Dénes Ottó)

Ami kontrollálva és kis mértékben egészséges, az mértéktelenül, ellenőrzés nélkül alkalmazva veszélyes is lehet. Egyszerűen csak divat, vagy valóban szervezetünk egészségének záloga a böjtölés?

A szakemberek egyetértenek abban, a legnagyobb baj az, hogy az emberek félreértik: a fogyás nem egyenlő a léböjttel, sőt a tisztítókúra sem azonos például a folyadéknapok tartásával. Így az elvárások sem tiszták, a páciensek pedig gyakran csalódnak, mert a komolyan vett önmegtartóztatásnak a félrecsúszott információk miatt nem lesz meg a várva-várt hatása. Sőt, néha éppen ellenkező eredményt hoz a kúra utáni időszak, mert a nem szakszerű hozzáállás miatt az anyagcsere működése éppen az ellenkezőjére fordul.

Vági Zsolt, a Nemzetközi Táplálkozáskutató Intézet dietetikusa szerint, mielőtt bárki belevág – akár fogyókúrás, akár más egészségügyi célból – egy tisztító vagy léböjtkúrába, nem árt, ha elméletben is tisztázza, pontosan melyik, mit takar. Így könnyebb az „elvárások – eredmények – befektetett energia” háromszögében is reális képet kapni. „Az emberi szervezet folyamatosan, több úton keresztül választja ki a salakanyagokat, s erre csak bizonyos esetekben kell rásegítenünk – magyarázza Vági.

A bőr, a vizelet- és a székletürítés, de még a légzés is távolít el a testből méreganyagokat, amikből a személyre szabott, egészséges, és korszerű táplálkozás, valamint a rendszeres testmozgás mellett kevesebb halmozódik fel a szervezetben. Ám a környezeti mérgek nagy részével a szervezet saját detoxifikáló rendszerei nem tudnak megküzdeni, ilyenkor jöhetnek szóba a különböző böjtölős, tisztítókúrás módszerek, amelyek úgy működnek, akár egy katalizátor: meggyorsítanak bizonyos folyamatokat. De még egyszer hangsúlyozom: egy jól karbantartott, egészséges szervezetű embernek nem feltétlenül van szüksége sem tisztítókúrára, sem pedig böjtre” – teszi hozzá a szakember.

A tisztítókúra és a léböjt bizonyos céljait tekintve nagyon hasonló, mindkettő a szervezet méregtelenítését, az öngyógyító mechanizmusok beindulását segítik elő, de túl sok a keveredés a köznyelvben. „Ezek a kúrák nemcsak abban az esetben lehetnek fontosak, amikor valaki testsúlycsökkenést akar elérni, de kétségtelen, hogy jelenleg a leggyakrabban akkor nyúlnak ezekhez a módszerekhez az emberek, amikor fogyni akarnak. Így itt is van egy újabb félreértés” – teszi hozzá Móricz Szilvia wellnes-tanácsadó, egészségturizmus–szakértő, aki a hévízi Carbona és a sárvári Spirit szállodákban maga is felügyeli a nyugodt körülmények között tartott léböjtkúrákat. Móricz szerint a hozzájuk jelentkezők többsége eleinte nem is gondol arra, hogy egy böjtkúra nemcsak testi, hanem lelki és szellemi megújulást is hoz, így a sikerhez komoly lelki és szellemi koncentrálásra is szükség van.

Csak felnőtteknek való
Vági Zsolt kiemeli: a tisztítókúrák, böjtök felelősséget és körültekintést igényelnek, ezért kifejezetten a felnőtt korosztálynak valók. Hiszen rosszul alkalmazva ezeknek is lehetnek káros hatásai – akár rövid, akár hosszú távon is. A fogyókúradivat miatt ezekre a módszerekre is oda kell figyelnie a szülőknek: nem szabad hagyni, hogy a tinédzserek felelőtlenül vágjanak bele ezekbe a kúrákba. A rosszul alkalmazott böjt vagy tisztítás megzavarhatja ugyanis az inzulin-anyagcserét, az epeműködést, és a hosszabb ideig tartó alapanyagcsere alatti energia-bevitel a testtömeg-gyarapodásnak is kedvez. (A szervezet ugyanis vészüzemmódba kapcsol, és ahelyett, hogy fogynánk, éppen ellenkezőleg, raktározni, hízni kezdünk.)
„A fogyni vágyók esetén pedig ott a félreértés, hogy az ilyen rövid kúrák után nem a zsírveszteség látszik meg a mérleg mutatóján, hanem a méregtelenítés során elvesztett vízmennyiség. De megfelelően alkalmazva egy következő fogyókúra hatását javíthatja, hiszen a szervezetnek akkor már kevesebb méreganyaggal kell megküzdenie a zsírraktárak lebontása során – teszi hozzá a dietetikus.
A témáról bővebben az Egészség Plusz 2011 című kiadványunkban olvashat, a részletekért kattintson!TEST&LÉLEK   |
2011.03.09. – 14:55   |
Kovács Nóra

Mondja el a véleményét!

Vélemény, hozzászólás?