A sok fehérje árthat a bélrendszernek

Egy kis méretű tanulmányban úgy találták brit kutatók, hogy a fehérjében dús, szénhidrátban szegény étrend mellett olyan változások jelentkeznek a bélrendszerben, melyek hosszú távon hozzájárulhatnak a bélrák nagyobb kockázatához. 

Hippokratesz leves

(sokféle zöldséggel gazdagon ellátva)DSC03643

A vizsgálatba 17 elhízott férfit vontak be, akik három különböző diétát folytattak néhány hétig. Az American Journal of Clinical Nutrition című szakfolyóiratban közzétett tanulmányban a résztvevők anyagcseréjében bekövetkezett változást elemezték a szakemberek. Mint Harry J. Flint kutatásvezető, az Aberdeeni Egyetem munkatársa elmondta, eredményeik azt mutatják, hogy a hosszabb távon alkalmazott nagy fehérje– és kis szénhidrát-, illetve rosttartalmú étrend emelheti a kolorektális daganatok kockázatát.

Az első étrenden egy hétig voltak a résztvevők, ebben napi 360 gramm szénhidrátot ehettek. Reggelire gabonafélét éskedvencek 017 tojást, ebédre szendvicset salátával, vacsorára pedig csirkét, halat, szóját és tésztát fogyasztottak.
A kettes számú étrendet négy hétig folytatták, ez csak napi 22 gramm szénhidrátot engedélyezett. A menüben reggelire tojás és bacon, ebédre és vacsorára pedig különböző húsok, zöldségzabk 238 gramm és sajt szerepelt.                                

EZÉKIEL   lepénykenyere

(a 3  gabona és 3 hüvelyes vízzel, sóval, olajjal összekeverve, élesztő nélkül, tepsiben kisütve)
A közepes szénhidráttartalmú étrendben, melyet szintén négy hétig folytattak, napi 181 gramm szénhidrát volt a 140 gramm fehérje mellett.
A kutatók minden egyes szakasz végén elemezték a résztvevőktől származó székletminták összetételét. Ennek során azt állapították meg, hogy a nagy fehérjetartalmú étrend esetén magasabb volt az N-nitrozo vegyületek szintje az anyagcsere melléktermékei között. Ezen vegyületek magasabb szintjét korábban kapcsolatba hozták a béldaganatok nagyobb kockázatával.

2011. március 17., csütörtök, 14:23 Szerző: MTI

Mondja el a véleményét!

Vélemény, hozzászólás?