Sós rémhírek terjednek

Káliummal és halállal ijesztgetik a fogyasztókat

Az interneten terjedő hírek hatására megugrott a pati­kákban az orvosi só, a nagytisztaságú nátrium­klorid (NaCI) iránti keres­let. A különböző fórumokon megjelent írások szerint a boltokban kapható csökken­tett nátrium- (Na) és meg­növelt kálium- (K) tartalmú sók nem szabványosak, halálos veszedelmet jelen­tenek mind a beteg, mind az egészséges fogyasztókra.

Az Országos Élelmezés- és Táp­lálkozástudományi Intézetet, az OÉTI-t kérdeztük meg a rémhírek­kel kapcsoltban.

Az egészséges életmód érdekében változtatni kell sózási szokásainkon
– Az interneten számos butaság terjed. A patikák is beszámoltak ezeknek a híreknek a hatásáról, a gyógyszertárakban megugrott az orvosi só iránti kereslet. Ha bármi igaz lenne a különböző fórumokon megjelent, minden tudományos alapot nélkülöző cikkekből, már rég meghaltunk volna. Honlapunkon, a Nemzeti Sócsökkentő Programot bemu­tató oldalon mindenki választ kaphat a sófogyasztással kap­csolatban felmerülő kérdéseire – tudtuk meg dr. Martos Évától, az OÉTI főigazgató főorvosá­tól. A hivatalos honlap megcá­folja a rémhírkeltőket: „A nát­riumbevitel csökkentése és a káliumbevitel növelése egyaránt vérnyomáscsökkentő hatású, mind normális, mind magas vér­nyomásos egyéneknél. Bizonyí­tottnak tekinthető, hogy minden olyan diétás módosítás, amely a Na-bevitel csökkentésére, illetve a K-bevitel növelésére irányul, jelentősen hozzájárul a lakosság egészségi állapotának a javu­lásához, a szív- és érrendszeri betegségekből eredő halálozás csökkenéséhez.

Az Amerikai Hypertonia Társaság 2009-ben megjelent állásfoglalása a vérnyomáscsök­kenést eredményező táplálkozási ajánlásokról egyebek mellett java­solja, hogy a nátriumfogyasztás ne haladja meg a 2,3 grammot napon­ta, a káliumbevitel érje el a 4,7 gramm/nap szintet. Megállapítja, hogy egészséges egyéneknél, nor­mál vesefunkció mellett a napi 4,7 gramm káliumbevitelt meghaladó étrend sem jelent semmiféle koc­kázatot, mivel a felesleg a vizelet­tel kiválasztódik.”
Vincefiné Simon Tímea dietetikus, táplálkozási szaktanács­adó szerint is oda kell figyelni, hogy mennyi és milyen össze­tételű sóterméket használunk a konyhában.

– A jódozott tengeri sót aján­lom, ebből is elsősorban a minőségi termékeket.

A legjobb, ha zöldfűszereket használunk éte­leink ízesítésére. Természetesen ebben is mértéket kell tartani, minél kevesebb sót, sós ételt ajánlott fogyasztani. A magyar konyhára jellemző a só nagy mennyiségű felhasználása, az egészséges életmód érdekében ezen változtatni kell. Baranyai

Mondja el a véleményét!

Vélemény, hozzászólás?