A vallásgyakorlás visszaszorulása… feltartóztathatatlan folyamat.

A Magyar Kurír cikke érzékeny területet érintett. Korai lenne hallelujákat zengeni az eltűnő vallásosság temetését vizionálva.

A vallásgyakorlás visszaszorulása, – vagy inkább a kereszténység reneszánsza – újabb korszak beköszöntését jelzi?

A hívek – vagy a HÍVŐK? – rádöbbentek, hogy a templomnélküliség is lehet olyan alternativa, amiben Isten és földi gyermeke(i) személyesen találkozhat(nak) a klérus közbeiktatása nélkül.

Mi következhet ebből? Nagyon érdekes következtetések egész sora, ahol már kialakulhatnak merőben új – vagy talán az eredeti keresztény gyülekezetekhez hasonló – összejöveteli formák? (Dénes Ottó)

Elkerülhetetlen a vallásgyakorlás visszaszorulása egy osztrák pasztorálteológus szerint

Paul Zulehner bécsi pasztorálteológus az elmúlt hónapokban hatalmas, 14 ezer fős minta alapján végzett felmérést a karantén vallási hatásaival kapcsolatban – adta hírül a Vigilia folyóirat október 5-én közösségi oldalán. A teológus úgy véli, a vallásgyakorlásnak a járvány idején tapasztalható visszaszorulása feltartóztathatatlan folyamat.
Paul Zulehner megállapítása szerint a vallásgyakorlásnak a járvány idején tapasztalható visszaszorulása kulturális okokból feltartóztathatatlan és elkerülhetetlen folyamat, amely a jövőben is folytatódni fog.

Előrejelzései szerint könnyen kétféle formát ölthet a közeljövő egyháza: egyrészt

egymást jól ismerő emberek szűkebb közösségei jöhetnek létre, (Megjegyzés: bázisközösségek és egyéb otthonokban működő  formák. D.O.)

másrészt a személyes érintettséget nélkülöző vallási szolgáltatások nyújtójává alakulhat az Egyház. Mindkét esetben az a veszély fenyeget, hogy a közösségek idővel apróra zsugorodnak, sőt el is tűnhetnek.

Akik megszokásból voltak keresztények, a karantén idején eltűntek, mutatott rá Paul Zulehner, s akik korábban csak a hagyomány kedvéért jártak templomba, valószínűleg már nem fognak visszatérni.

Templomba már csak azok járnak, akiknek valóban fontos, ami a liturgiában történik, nem pedig a környezetük esetleges elvárásaihoz igazodnak. Az Isten a karantén idején című felmérés eredményei könyv alakjában várhatóan januárban jelennek majd meg, mondta el Zulehner a Wiener Zeitungnak.

KITEKINTŐ – 2020. október 10.

Forrás és nyitókép: https://www.magyarkurir.hu/kitekinto/elkerulhetetlen-vallasgyakorlas-visszaszorulasa-egy-osztrak-pasztoralteologus-szerint

Magyar Kurír

 

Mondja el a véleményét!