Ha a „szószék” nem tanít semmit a hit megéléséről…akkor

…akkor a hit csupán üres szavak halmaza, taktikázás és…?

Rick Warren, a  Saddleback gyülekezet lelkésze írt egy könyvet.

Mit tanulhatunk egy tevékeny/termékeny/fejlődő baptista gyülekezettől? Például ezt:

 „Mi jó abban, kedves testvéreim, ha azt mondjátok, van hitetek, de nem mutatjátok meg azt cselekedeteitekkel? Üdvözíthet ilyen hit bárkit is?” (Jak 2,14 NLT fordítás).
Az Egyesült Államokban sok ember vallja magát kereszténynek: a legutóbbi kutatások szerint a lakosok 70%-a.

Sok ember közülük mégis – úgy tűnik – a saját szabályai szerint éli az életét, nem Isten Igéjében bízva. Amit a hitükről mondanak és az, ahogyan az életüket élik, nem összeegyeztethető. Az igazi hit több, mint csupán szavak, amiket kimondanak.

Mondhatom például, hogy én vagyok a világ legjobb táncosa, de ez nem teszi ezt igazzá, és abban a pillanatban, amint elkezdek táncolni, tudni fogod, hogy nem is igaz.

Attól, hogy azt mondod, van hited, nem jelenti azt, hogy valóban van. Ezt írja Jakab a mai igerészben:

mi haszna annak, ha azt mondod, van hited, ha ez nem jelenik meg abban, ahogyan élsz, és ahogyan cselekszel?

Ági mama lakásajtaja elrohadt. Ki kell(ene) cserélni.

Jakab nem azt mondja, hogy a cselekedeteink üdvözítenek. A Biblia egyértelműen megfogalmazza, hogy Jézusba vetett hit által van üdvösségünk, nem kell hozzá se több, se kevesebb. De a hozzáállásunk és cselekedeteink a hitünk bizonyítékainak kellene lenniük.

Ez a különbség a hamis és az igazi hit között. Ebben a járványos, felfordult időszakban a hitünk igazi kell, hogy legyen. Az ezekre az eseményekre adott válaszainknak hitből, és nem félelemből kellene fakadniuk. Itt az idő a hitet cselekedetekre váltani.

Istennek ezernyi ígérete van a Bibliában. Szükséged van ezekre, hogy most stabil és erős maradhass. De ahhoz, hogy ezeket az ígéreteket elérhesd, teljes szívvel bíznod kell Istenben. Ez az a fajta hit, ami megválaszolt imákhoz és megváltozott élethez vezet. Ez az a hit, ami megment.

Honnan tudhatod tehát, hogy igazi hited van, ami megáll az élet legnagyobb nyomásában is? Vess egy pillantást a cselekedeteidre, és nézd meg, alátámasztják-e azt, amit mondasz, hogy hiszel.

Amint ezt teszed, emlékezz arra, hogy az a jó ír, hogy nincs kárhoztatás Krisztusban. Ha úgy gondolod, a hited nem igazi, mondd el Istennek! Mondd el neki, hogy nem a hited szerint éltél! Mondd el, hogy most már ezt akarod, és figyeld, hogyan kezdi átformálni az életedet!

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

Milyen módokon mutathatjuk meg a hitünket a COVID-19 járvány idején?
Hogyan lesz a hited több puszta szavaknál? Milyen módon egyeztethető össze az életed azzal, amit mondasz, hogy hiszel? Miben kell változtatnod?
Jézus ezt mondja:

 „Nem mindenki megy be a mennyek országába, aki ezt mondja nekem: Uram, Uram, hanem csak az, aki cselekszi az én mennyei Atyám akaratát” (Mt 7,21).

Hogyan kapcsolódik ez a vers a mai áhítathoz?
Hit által van üdvösségünk

Jakab nem azt mondja, hogy a cselekedeteink üdvözítenek.

A Biblia egyértelműen megfogalmazza, hogy a Jézusba vetett hit által van üdvösségünk, nem kell hozzá se több, se kevesebb. A Biblia ezt mondja:

„Isten kegyelemből megmentett, mikor hittél. Ezért nem vehetsz elismerést, ez Isten ajándéka. Az üdvösség nem jutalom a jó dolgokért, amiket tettünk, ezért egyikünk sem dicsekedhet” (Ef 2,8–9 NLT fordítás).

Hit által viszont Isten átformál, így a hozzáállásunk és cselekedeteink bizonyítani fogják, hogy benne bízunk. Pál levele az efezusiakhoz 2. fejezetének 10. verse ezt mondja: „Mert Isten mesterművei vagyunk. Újjáteremtett minket Krisztus Jézusban, így meg tudjuk tenni azokat a jó dolgokat, amiket régen eltervezett számunkra” (NLT fordítás).

Forrás: (Daily Hope by Rick Warren, 2020.06.11.)

Mondja el a véleményét!