Van hiteles bizonyítéka a hitnek?

Az alábbi gondolatsorral csupán azt szeretném tudatni olvasóimmal, hogy a bibliai hitnek nem kizárólag a templomban van helye. Leéltem életemet olyan egyházban, ahol másról sem volt szó, mint azokról a kötetekbe gyűjtött „hitelvekről”, amiket évszázadnyi idők alatt rendeztek és őríztek. Ezzel ment a „missziózás”. Csodálkozással néznek körül az egyházi vezetők, és kérdezik – ha ugyan kérdezik – hogy a leépülő és létszámát elég gyorsan elvesztő gyülekezetek tagjai hová tűnnek.

Alapvetően adventista  bibliai látásomat őrzöm, de nem vagyok bezárkózott és szűkkeblű dogmatikai fogoly.

Egyetlen példát elemzek (Saddleback) amiben, – mint cseppben a tenger – kirajzolódik a jézusi (plusz a jakabi) elv. A CSELEKVŐ HIT megélésének nem dogmatikai alapállásokat és szabályokat hirdető valósága.

Ha szétnézek a vallásos világban látok jó példákat a baptista (és egyéb) gyülekezetekben is, akik nem akarnak világmegváltó – mindenre érvényes – elméletekkel toborozni. Viszont olvasták a bibliát és próbálják megélni.

Ha a gyülekezeti szószéket nem kizárólag szentbeszédre tartják fent, hanem a tagság mozgósítása, a különböző formában megnyilvánuló jótékony, vagy másféle missziós munkák szervezése…a cél, biztosak lehetünk abban, hogy az ilyen gyülekezetek – a címben jelzett Saddleback is ide tartozik – Isten áldásait élvezik. Ez egyebek mellett a taglétszám dinamikus növekedésében is megnyilvánul.

A tagoknak vannak céljaik. Van értelme az összejöveteleknek az előttük ülők hátát bámulás üressége helyett. A Biblia szövegei megélednek. Átjárja a LÉLEK üdítő melege.

Az igazi Istentisztelet valóságát Jakab apostol fogalmazta meg a legtömörebben: Jakab 1:27 „Tiszta és szeplő nélkül való istentisztelet az Isten és az Atya előtt ez: meglátogatni az árvákat és özvegyeket az ő nyomorúságukban, és szeplő nélkül megtartani magát e világtól.”

„Ha egy férfi- vagy nőtestvérünknek nincs ruhája, és nincs meg a mindennapi kenyere, valaki pedig ezt mondja nekik közületek: »Menjetek el békességgel, melegedjetek meg, és lakjatok jól«, de nem adjátok meg nekik, amire a testnek szüksége van, mit használ az? Ugyanígy a hit is, ha cselekedetei nincsenek, halott önmagában” (Jak 2,15–17).
Az Egyesült Államokban most közel 40 millió ember munkanélküli. Közülük néhánynak élelemre van szüksége. Néhányan azon tűnődnek, hogy miként fogják kifizetni lakbérüket, jelzálogjukat. Nekik arra van szükségük, hogy tudják, nem feledkeztek meg róluk, számíthatnak mások segítségére.

Nem elég elmondani nekik, hogy mennyire sajnáljuk a körülményeiket. Nem elég egy jámbor, de közhelyes üzenetet küldeni.

Az empátia, az együttérzés nem elég. Valódi segítségre van szükségük.

A hajléktalanokat nem érdeklik a fennkölt elméletek. Ők csupán túlélni szeretnének.

Jakab azt mondja, hogy az igaz hit több, mint egy jókívánság. Képzeld el, hogy egy élelmiszerosztás közben odamész egy, a sorban álló emberhez, és ezt mondod:

„Helló! Átérzem. Kitartás! Fel a fejjel! Ne szomorkodj, légy boldog!” Nem üres frázisok ezek ilyen kilátástalan körülmények között? Nem csak szavakra van szükségük, hanem ételre.

A valódi hit praktikus, gyakorlatias. Kapcsolódik az emberi szükségletekhez.

Jézus megmutatta a hitnek ezt az oldalát. Ő nem csak együtt érzett a fájdalmunkkal és nehéz helyzetünkkel. A földre jött, hogy tegyen valamit a bűnnel, mely elválasztott minket Istentől.

János első levele 3. fejezetének 17. verse azt mondja:

„Akinek pedig világi javai vannak, de elnézi, hogy a testvére szükséget szenved, és bezárja előtte szívét, abban hogyan maradhatna meg az Isten szeretete?”

A közösségedben lévő emberek fájdalmára adott reakciód mutatja meg a világnak, hogy miben hiszel. Például a Saddleback gyülekezetben bevezettük az autós élelmiszerosztást. Ezek közül csak egy ilyen „autós spájz” 840 családot lát el naponta élelemmel. Lehet, hogy a te gyülekezeted is kész hasonlóan cselekedni.

Képzeld csak el, ha minden gyülekezet ezt tenné.

Nem mellékesen az adományok (tized?) témája. Amikor egy gyülekezeti évzárás alkalmával beszámolnak a pénzügyekről, nagy örömmel tudatják az álladékot. Ami a pénztárban tornyosul, de a birtoklás örömén kívül semmit nem ér a környezetnek. Jézus és a mennyeiek ilyenkor vajon mire gondolhatnak? Ez a gyülekezet tud-e, merészel – e egyáltalán a bevétel – lásd tized és egyebek- alapvető céljáról úgy beszélni, ahogyan azt az  alapítók, anno a XIX. század vége előtt ezt a pénzforrást beiktatták az akkor még misszióra kihegyezett dogmatikába? Olvasd el amit erről egy adventista történész (Mervin Maxwell) hitelesen leírt. Utána mélyen gondolkozz el, hogy amire eredetileg szánták, mára már csak emlék…

Pedig ez is az Úr pénze. Az Úr oltára – lenne – ha az egyház(ak) nem csak épületben és liturgiában tudnának gondolkodni. Hanem felemelnék fejüket és látnák azokat akiket Isten direkt azért hozott a közelükbe, hogy vegyék – vegyük – észre a nyomorukat.

A valódi hit együttérzést vált ki. Azt mondja: „Segítek neked terheidben, és megmutatom Krisztus szeretetét.” A mi hitünk a cselekedeteinken keresztül látszik meg.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

Szükséget szenvedsz most valamiben? Keresd meg a helyi gyülekezetet, és kérdezd meg, hogy milyen támogatást tudnak neked nyújtani.
Milyen gyakorlati módszerekkel (vagy lehetőségekkel) tudsz segíteni te vagy kis csoportod, gyülekezeted a károsult embereknek?

Például tudod valakinek a számláit fizetni?

Tudsz azzal segíteni időseknek vagy karanténban levőknek, hogy elmész helyettük a boltba?

Mi lenne, ha gyerekfelügyeletet vállalnál, vagy támogatnál egy kis vállalkozást, ami a bezárást próbálja elkerülni?
A COVID-19 világjárvány elszigetelődésre kényszerített bennünket, sok ember küzd szorongással, depresszióval és szomorúsággal. A kábítószerrel való visszaélés egy másik gyakori probléma. Milyen módon tudsz érzelmi támogatást nyújtani vagy mentálhigiénés forrásokat mozgósítani te, kisebb csoportod vagy gyülekezeted?

A Saddleback gyülekezetben olyan karrier tanácsadói műhelyeket kínálunk, amelyek segítenek az embereknek felkészülni az álláskeresésre vagy más pályára áttérni. Milyen egyéb módon segíthetsz az embereknek talpra állni? Hogyan azonosíthatod a gyülekezeten vagy a közösségen belüli feltételes munkáltatókat, akik állásajánlatokkal rendelkeznek?
Forrás: https://napiremeny.blog.hu/2020/06/16/az_igaz_hit_tobb_annal_mint_amit_erzel?utm_source=feedburner&utm_medium=email&utm_campaign=Feed%3A+NapiRemeny+%28Napi+Rem%C3%A9ny%29

Mondja el a véleményét!