Testvériség – világbéke – kinyújtott kéz – nyitott szív…Nemes fogalmakkal való (vissza)élés? :

Vajon milyen valódi szándékokat tükröznek a jelszavak, amikben az emberiség legnagyobb vallási tömbjeinek vezetői megegyeztek a világrengető gondok megoldására?

A bibliai próféciákkal való összevetés kissé árnyalja az eufóriára hajló képet.

Felrémlik a középkori invesztitura harcok (rém)képe. A császári és a pápai trónon ülő hatalmasságok (VII. Gergely és IV. Henrik, vagy II. Frigyes és IV. Ince…) viaskodása a „Ki a Főnök” témában. A mai intelligens korban ez merőben más eszközökkel és módszerekkel  zajlik. De, hogy a hátterekben nincs csend e téren, azt senki sem meri vitatni.

Ha egy régiót – legyen az egy ország, egy kontinens, vagy akár a lakott Föld összes országa,– uralma alá szeretné rendelni egyetlen ember, mit kellene tennie?

Püspöki és uralkodói kulcsátadás. (Az 1367. évi pécsi egyetemalapítás emlékműve. )

Kézenfekvő a válasz: Ésszerűen felhasználni az a  nemzetközi méretekben is hatalmasra duzzadt tőkét, amit az intézmény – a  mai pápa elődei – felhalmoztak. Az a sok-sok utazás – reptéri földet csókolás, milliós résztvevőkkel misék, államfőkkel találkozás, eufóriával telített légkör…- amit a R.Katolikus Egyház már hatásosan bevethet az „emberiség  jövője” című monodrámába, szinte kiált az alábbiakban ismertetett programért.

Ha a tekintélyes egyén – egyház – meghívja  a lakott világ technikai-vallási-sport-pedagógia… stb vezetőit egy olyan céllal megrendezett tanácskozásra, ahol a nevezetteket sikerül a jól megideologizált célra megnyerni, a siker garantált.

A résztvevők azt a két vallási tömböt képviselték, ahol a létszámra alapuló összevetésben győztes ISZLÁM  és a KERESZTÉNYSÉG  legnagyobb létszámú táborának vallási vezetői találkoztak és tanácskoztak.

2019-ben a világ katolikusai 1 milliárd 313 millió lelket számláltak. Ez az adat a föld lakóinak 17,7 százalékát jelenti. Az ISZLÁM  1,8 milliárd követőjével  a Föld népességének 24%-a.

George Washington szószékén elhangzott Pápai beszéd

Nem sokat váratott magára a próféciákban megjelölt eszme sem. EGYETLEN nagy közös célért összerendezni a – látszólag – kibékíthetetlen vallásokat. Nem kérdés, hogy a VEZETŐ ki lesz a nagy összeborulás élén. „Imádják őt a Földnek lakosai,..”

„Meghatározták tevékenységük első konkrét lépéseit: javaslatot terjesztenek elő, hogy az ENSZ hirdesse meg – és egy február 3. és 5. közötti napra tűzze ki – az emberi testvériség napját…

Nos  ki lenne az a merész ember (vallásfelekezet, egyház…) aki ezt a kitűnően megfogalmazott fogalmat bírálni merné?  A szépreményű eszmékre úgy rámutatni, mint, amikkel az emberiséget becsapó mellékvágányra van terelve az összeomlásra mutató IDŐK JELEI, embert és lelket próbáló cselekedet lenne.

Hogy kik és milyen mértékben fogják követni azt a tervet, amit a találkozóra már kézbe adottan megkaptak a résztvevők, a közeljövő megmutatja. (Dénes Ottó)

Rómában ülésezett az Abu-Dzabiban az emberi testvériségért létrehozott bizottság

FERENC PÁPA – 2019. szeptember 12.

Szimbolikus jelentőségű napon, szeptember 11-én a vatikáni Szent Márta-házban tartotta első találkozóját az Egyesült Arab Emírségekben aláírt dokumentum gyakorlati megvalósítására augusztusban létrehozott vallásközi bizottság.

Ferenc pápa üdvözölte és bátorította a bizottság tagjait, hogy valósítsák meg az emberi testvériségről szóló dokumentum célkitűzéseit, melyet az al-Azhar szunnita központ  főimámjával írt alá februárban.  —–

Szeptember 11-én reggel a vatikáni Szent Márta-házban tartották első találkozójukat. Az időpont választásával azt üzenik, hogy az életet és a testvériséget kívánják építeni egy olyan napon, amelyen 18 évvel korábban mások halált és pusztítást okoztak.

Pápalátogatás az USA-ban.

Ferenc pápa köszöntötte a bizottság tagjait és vezetőit, akiknek az emberi testvériségről szóló dokumentum egy-egy példányát ajándékozta. A Szentatya hálájáról biztosította, majd arra bátorította őket, hogy legyenek a testvériség kézművesei, teremtsenek új szemléletű politikát, amely nemcsak a kinyújtott kéz, hanem a nyitott szív politikája.

A bizottság tagjai találkoztak a vatikáni helyettes államtitkárral, Edgar Peña Parra érsekkel, majd megkezdték a tanácskozást. Elnökké választották Miguel Angel Ayuso Guixot püspököt; titkárrá Mohamed Mahmud Abdel Szalamot nevezték ki. Kijelölték a végrehajtó bizottság tagjait is, és elkezdték kidolgozni a testület működését szabályozó statútumot. Hálájukat fejezték ki Ferenc pápának a szívélyes fogadtatásért és a bátorításért, valamint köszönetet mondtak et-Tajjeb egyiptomi főimám bátorító üzenetéért és Muhamad Ben Zaid támogatásáért.

Meghatározták tevékenységük első konkrét lépéseit: javaslatot terjesztenek elő, hogy az ENSZ hirdesse meg – és egy február 3. és 5. közötti napra tűzze ki – az emberi testvériség napját; szeretnének meghívni a bizottságba más vallási képviselőket is; továbbá elhatározták, hogy szeptember 20-án New Yorkban tartják a testület következő ülését.

A vatikáni találkozó végén minden résztvevő a saját hite szerint imádkozott a 2001. szeptember 11-i támadás és minden terrorcselekmény áldozataiért.

Ferenc pápa és Ahmad et-Tajjeb, a szunnita iszlám legfőbb vallási központjának vezetője

Ferenc pápa és Ahmad et-Tajjeb, a szunnita iszlám legfőbb vallási központjának vezetője, az egyiptomi al-Azhar egyetem és mecset főimámja februárban az Egyesült Arab Emírségekben írta alá azt a dokumentumot, amely az emberi testvériségről szól a világ békéje érdekében. Augusztus 19-én Abu-Dzabiban bizottságot hoztak létre a dokumentum gyakorlati megvalósítására.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

 

Mondja el a véleményét!