Ökumené

Ferenc pápa első éve

Tavaly januárban még szinte senki nem ismerte, év végére pedig a Time magazin az Év Emberének választotta. Amikor a Szent Péter téren bejelentették a megválasztását, az újságírók lázasan keresgéltek az interneten, hogy kit is választottak pápának. Jorge Mario Bergoglio rövid idő alatt médiaceleb lett, aki laikus hívőket lep meg azzal, hogy rájuk telefonál, stopposokat vesz fel a pápamobilba, vagy a kismamákat biztatja arra, hogy nyugodtan szoptassák meg gyermeküket akár a Sixtus-kápolnában is. Cris Putnam amerikai valláskutató szerint Ferenc pápa okozhat még olyan meglepetéseket, amelyek gyökeresen átformálják a katolikus egyházat.

A Hetek interjúja.

Konzervatív keresztények között népszerű volt a pápákkal kapcsolatos középkori jövendöléseket, köztük az úgynevezett Szent Malakiás próféciát feldolgozó könyve, amit Thomas Hornnal közösen írtak.  A művel a világsajtó is foglalkozott, miután XVI. Benedek pápa tavaly februárban lemondott. Önök ugyanis már 2012-ben felvetették azt, hogy az egyházfő idő előtt befejezheti szolgálatát. Hogyan látja Ferenc pápa egyéves tevékenységét?

Az új pápa mindenképpen változást hozott a katolikus egyházban, a kérdés az, hogy milyen irányban. Az évforduló kapcsán sokat vitáznak arról, hogy mi vezetett XVI. Benedek lemondásához, amit valóban mi is előre jeleztünk. Ma már tudjuk, hogy Joseph Ratzinger már 2012-ben meghozta döntését, ami mögött a katolikus egyház súlyos morális és gazdasági válsága állt. Ehhez képest látványos fordulat, amit az új pápa kapcsán látunk. Bár úgy tűnt, hogy Bergogliót még a fiatalon a náci Wehrmachtban szolgáló elődjénél is súlyosabb személyes felelősség terheli az argentin katonai diktatúrával való együttműködés miatt, ez az árny néhány hét alatt szinte varázsütésre eltűnt. Ferenc pápa a világsajtó kedvencévé vált, igazi szupersztárrá, miközben nemcsak a saját múltjáról, hanem az egyházat terhelő bűnökről is elterelődött a figyelem. Ennek a sikertörténetnek azonban ára volt.

Milyen árra gondol? Ferenc pápát senki nem vádolta korrupcióval…

– Nem, én sem arra gondolok, hogy bárkit meg kellett volna vennie a sajtóból. A pápának kétségkívül van érzéke a médiához, szívesen és tudatosan használja a különböző kommunikációs csatornákat, valamint kiváló szakemberekből álló stáb is támogatja. A népszerűséghez azonban a személyes adottságok mellett szükség volt arra is, hogy a pápa olyan kijelentéseket tegyen, amelyeket a liberális média szívesen hall. Az egyik ilyen a melegekkel kapcsolatos megjegyzés volt, akikről Bergoglio azt mondta, „Ki vagyok én, hogy megítéljem őket?” A katolikus tanítás azonban egyértelműen fogalmaz a homoszexualitásról, így a pápa – bárhogy is igyekeztek utólag magyarázni – engedményt tett a melegeknek. Végül is, ha a pápa nem ítél meg egy bűnös morális cselekedetet, akkor ki ítélje azt meg?

Egy másik eset szintén a brazíliai utazásához kapcsolódik. A Vatikán az indulás előtt bejelentette, hogy digitális bűnbocsánatban részesülhet az, aki feliratkozik a pápa személyes Twitter-hírcsatornájára. Persze ezt a hírt is felkapta a sajtó, mondván, milyen nyitott a katolikus egyházfő a fiatalok kedvelt kommunikációs formáira. Szinte senki nem említette, hogy Luther ötszáz évvel ezelőtt pontosan a búcsúcédula-kampánnyal szemben hirdette meg első reformját.

Az év vége felé pedig az egyik legismertebb olasz ateista újságírónak, Eugenio Scalfarinak adott hosszú interjút. Ebben a diskurzusban a pápa arra utalt, hogy szerinte a lelkiismeretet követve és jó cselekedetekkel az ateistáknak is lehetséges a mennybe jutniuk. Természetesen a pápa jól tudja, hogy az Újszövetség szerint hit nélkül lehetetlen Istennek tetszeni, mégis felvállal ilyen félreérthető megfogalmazásokat.

Radikális protestánsok és konzervatív katolikusok egyaránt felvetették, hogy Ferenc pápa üzenetei ellentétesek az alapvető keresztény tanításokkal. Ön is így látja?
– Szerintem egy év rövid idő ennek eldöntésére. Azt látjuk, hogy Ferenc pápa a népszerűség érdekében gyakran tesz olyan kijelentéseket, amelyek vitathatóak a kereszténység alapigazságai fényében. Ha egy ateista a lelkiismeretét követve a mennybe juthat, vagy egy homoszexuálistól csak annyit várunk el, hogy szeresse Istent, akkor nem sok értelme van a kereszténységnek, hiszen ezt számos más ideológia is képviseli. A protestáns tradícióban évszázadokon keresztül a pápaságot az Antikrisztussal azonosították, Luther és más reformerek nyomán

2014-03-13
A cikk folytatása ITT  http://www.atv.hu/kulfold/20140313-uj-szelek-ferenc-papa-elso-eve
Hetek / Morvay Péter

Mondja el a véleményét!

Vélemény, hozzászólás?