Együtt működnénk?

Merész gondolatokat generált egy AMISH közösséget megmozgató videó (legalábbis nálam!)

Emberi erőt messze meghaladó feladatot oldott meg az összefogás. Akár a civil társadalomban, akár a vallási részlegben (szándékosan nem írok közösséget) emberemlékezet óta az volt-van-(lesz?) a kudarcok oka, hogy semmiféle együttes célhoz, vagy igazán fontos tevékenységhez – csekély kivétellel – nem lehet találni buzgón közreműködő önkénteseket.

A homeless man sits covered in snow early on March 25, 2013 in Washington, DC. A messy Monday is in store for millions along the East Coast, with winter weather advisories warning of a mixture of snow and rain for Washington, DC, Philadelphia, metropolitan New York and parts of northeast New Jersey. AFP PHOTO / Karen BLEIERKAREN BLEIER/AFP/Getty Images ORG XMIT:

Világi téren a hívószavak (közterület, szomszéd gondjai..stb) akkor még élő és ható kiáltások voltak, amikor a kisbíró kidobolta a falu több pontján a híreket, célokat. De ma hol vannak a kisbírók? És a dobolás? Van viszont e helyett az – utoljára emlékezetem szerint kb a Bábeli torony építésekor – egységes fellépés és tevékenység. De azóta???

Vagy vegyem például a kisebb-nagyobb felekezetek, gyülekezetek sokat emlegetett célját: a MISSZIÓ témáját. Még a plébániáknál etetett szegények zsíros kenyere és pohár teje úgy-ahogy megcáfolja ezt a pesszimizmusomat. De egyéb helyeken az un. „keresztény ország” alsó bugyraiban (hajléktalanok, kilakoltatottak, autójukban lakó(k), önhibájukon kívül hirtelen munkanélkülivé váltak…) mi látható? Na ennyi elég is, mert kicsúszok az önmérséklet (öncenzúra) magam választotta kereteiből.

250 ember egyszerűen odébb vitt egy épületet

Egy pajtát mozdítottak el A-ból B-be.

Ritkán látható pillanatokat vettek videóra az ohiói Knox megyében.

Március 9-én egy Joseph Hochstetler nevű férfi farmján készült a felvétel, amelyen azok a pillanatok láthatóak, amint rengeteg – nagyjából 250 – amish ember áthelyez egy hatalmas pajtát.

Megfogják, felemelik, és odébb rakják – mintha csak a Legényanya kultikus jelenetét látnánk. Ha légi felvétel lenne, úgy nézne ki, mint amikor dolgos hangyák együtt elcipelnek egy nagyobb kenyérdarabot.

A felvételt egy szomszéd készítette, akiről biztosan tudni, nem amish az illető, hiszen a konzervatív keresztény közösség tagjai nem használnak modern eszközöket. A mai napig gyertyákat használnak fényforrásként, autók helyett pedig lovaskocsikkal közlekednek.

24.hu 2019. 03. 16.

Forrás: https://24.hu/elet-stilus/2019/03/16/amish-video-pajta/

 

 

 

Mondja el a véleményét!