Beszélgetés az ideggyógyásszal: „Agyi ér-attak volt? Ez majdnem stroke, ugye?”

Akinek már volt szívproblémája, okvetlenül olvassa el a posztot. Akinek pedig még nem volt, kezdjen gondolkodni!

Valós szívtörténetem tömör vázlata. Anno 2012.

Búcsúzott a fiam. Szemben álltunk egymással. Hirtelen elakadtak a szavaim. Borzasztó érzésem lett hirtelen. Miért nem értem azokat a hangokat, amiket agyamban – ott belül – szavakként indítottam volna, de mire kiejtettem a számon, érthetetlenül szóltak. Próbáltam egy Juhász Gyula verset hangosan mondani „Mind elmegyünk. A rózsa és a babér mind elvirul és alszunk szótalan…” Agyamban tökéletesen megjelent és élt a vers.

Hablatyolás lett belőle. Egyáltalán nem volt érhető egyetlen szó sem. Kínlódás és zavarodottság érzései kavarogtak bennem. Mi történt? Nem tudtam hirtelen, hogy ez mi lehet vajon? A fiam nézett rám és kérdezte: „Most viccelsz papa?” Ez volt a legborzasztóbb felismerés. „Tehát nem csak én érzem, hogy valami nem stimmel?”

Rohanás az ügyeletre. Addigra már rendeződött a beszédem és el tudtam mondani, ami történt velem. Infúzió  és kb egy heti klinikai vizsgálatokkal teli kísérletek, hogy gyógyszerekkel lehet-e rendezni a szívem ritmus-zavarát…. Egy év múlva katéteres szívműtéttel – fél órai „villanyozás” után – sikeres PITVARFIBRILLÁCIÓ lett – jelen állapotom szerint –  megoldva. (Dénes Ottó)

12+1 érdekesség a szívről, ami sokan nem tudnak

Fontos, hogy minél többen tisztában legyünk a szív, mint egyik létfontosságú szervünk működésével, mert Magyarországon még mindig a vezető halálokok közé tartoznak a szív- és érrendszerbeli megbetegedések.

Sajnálatos módon kijelenthetjük, hogy a 21. század életstílusát és tempóját gyakran az egészségünk sínyli meg. Felgyorsult világunkban, a rohanó mindennapok során hajlamosak vagyunk az egyik legfontosabb szervünkről – a szívünkről – megfeledkezni. Februárban tartják a Szívtudatosság Hónapját, mely alkalomból összegyűjtöttünk néhány érdekes, meghökkentő, illetve hasznos tényt:

Érdekes tények a szívről
A testünkben lévő érhálózat hossza hozzávetőlegesen 96-97 ezer km, ami kifeszítve 2,5-szer érné körbe a Földet.

A vérkeringés a szív pumpáló funkciójával 75 billió sejtet lát el oxigénnel és tápanyagokkal, ez alól egyedül a szem szaruhártyája kivétel.

A jókedv valóban pozitív hatással van szervezetünkre. Egy kiadós nevetés akár 20%-kal is növelheti a véráramlást testedben és ez a hatás akár 24 óráig is kitarthat.

Kutatások kimutatták, hogy a jóga hatékonyan csökkenti a pulzusszámot, ami segít a vérnyomás csökkentésében.

A nők szíve gyorsabban ver, mint a férfiaké, percenként átlagosan 78-szor, míg a férfiaké 70-szer.

Meghökkentő tények a szívbetegségekről

Európában minden évben valamilyen szívbetegség okozza a halálozások majdnem felét.

Magyarországon közel kétszer annyian vesztik életüket szív és-érrendszeri megbetegedésben, mint daganatos betegségben.

Hazánkban több nő halálát okozzák szív és-érrendszeri megbetegedések, mint férfiét. –KSH adatok szerint nőknél ez az arány 57 %-át, míg a férfiaknál 45%.

Sajnos az emberek csupán 27%-a ismeri fel a szívroham fő tüneteit és tárcsázza rögtön a segélyhívót. Az azonnali cselekedet életeket menthet!

A szívroham főbb jelei a következők:

Mellkasi fájdalom vagy kellemetlen érzés
Fájdalom vagy kellemetlen érzés a felső végtagokban, a hátban, nyakban, állkapocsban vagy a has felső részében
Légszomj
Hányinger, fejfájás vagy hideg veríték

A pitvarfibrilláció a leggyakoribb ritmuszavar, ami hazánkban már több mint 300 ezer embert érint. A betegség egyik veszélye, hogy ötszörösére növeli a stroke kialakulásának kockázatát. (Lásd saját – fent leírt élményemet: Dénes Ottó)

Pitvarfibrilláció, valamint szívroham után a véralvadásgátló készítmények csökkenthetik a további szív- és érrendszerbeli katasztrófák kialakulásának kockázatát.

Tények az egészséges szívért

Amennyiben mozgásszegény életmódról aktívabb életmódra váltunk, 50%-kal csökkenthetjük a szívroham kialakulásának esélyét. Ennek érdekében nem kell drasztikusan életmódot váltanunk, elég, ha liftezés helyett a lépcsőzést választjuk vagy hazafelé a buszról egy megállóval hamarabb szállunk le és így kicsit többet sétálunk.

Már egy évvel a leszokást követően felére csökken a szívkoszorúér –betegség kialakulásának kockázata.

Ez csak néhány azok közül az érdekes tények közül, amiket megtudhatunk az életünk ritmusát diktáló legfontosabb szervünkről. Érdemes jobban megismernünk szívünket, odafigyelnünk esetleges jelzéseire. A gyakori orvosi ellenőrzés, a testmozgás, a helyes táplálkozás és az egészségkárosító szokások elhagyása kulcsfontosságú szereppel bírnak. Megfelelő tudatossággal megelőzhetjük vagy időben felfedezhetjük és kezelhetjük az esetleges szív- és érrendszeri megbetegedéseket. Ez nem csak a mi, hanem a szeretteink érdeke is.

Legyen a februári Szívtudatosság Hónap egy szívtudatos élet kezdete!

Forrás: http://www.egeszsegkalauz.hu/betegsegek/sziv-es-errendszeri-betegsegek/121-erdekesseg-a-szivrol-ami-sokan-nem-tudnak/bpjcy4z

Következő rész: Ókori – bibliai – történetek a szívbetegségekről.

Mondja el a véleményét!