Orwelli világ felé – félúton

A kínai nagy testvér nem alszik

CC Sino-German Urbanisation Partnership https://www.flickr.com/photos/giz-sgup/

Egy évtizede sokan hitték, hogy az internet ellehetetleníti a cenzúrát. A kínai pártvezetés bebizonyította, hogy erről szó sincs. Sőt, az internetet felhasználva még könnyebb is ellenőrizni az állampolgárokat. Az amerikai techguru szerint nem kizárt, hogy más államok is követni fogják a példát.

„Kína egyre kifinomultabb, digitális megfigyelőhálózatot épít ki, hogy ellenőrzés alatt tartsa a társadalmat. A következményeket a demokratikus államok is meg fogják érezni” – írja Anna Mitchell, a Stanford Egyetem informatikusa az Atlantic magazinban.

A Metazinban már tizenhárom évvel ezelőtt is volt szó róla, hogy a Kínai Nagy Tűzfal és állami cenzorok tízezrei szigorúan korlátozzák az internetes tartalmakat: a nemkívánatos külföldi oldalakat letiltják, és fellépnek a pártot bíráló kommentelőkkel szemben. Sőt, mint arról Yuan Ren beszámol a Prospect magazinban, újabban a hatóságok az e-mailekből is kiszűrik a nemkívánatos tartalmakat. A pártvezetés mindezt a nyugati cégek közreműködésével teszi: azok a cégek ugyanis, amelyek nem működnek együtt, tiltólistára kerülnek.

A nyugati vállalatok megfelelési hajlandóságát jól mutatja, hogy a Cambridge University Press tavaly több mint háromszáz, a kínai pártvezetéssel szemben kritikus tanulmányt tett ideiglenesen elérhetetlenné Kínában.

Mindez azonban semmi ahhoz képest, hogy a pártvezetés 2020-tól megbízhatósági mutatószámot készít minden állampolgárról. A mutatószám célja a bizalom erősítése és a közrend javítása. Elkészítésében a hatóságok a big data nyújtotta lehetőségeket kihasználva igyekeznek minden elérhető adatot összegyűjteni és súlyozni, például a szabálysértésekre vonatkozó információkat és az internetes böngészési szokásokat is. A kevésbé megbízható elvtársaktól akár az előléptetést, a hitelt vagy a kiutazási engedélyt is megtagadhatják. A rendszer már működik, de egyelőre önkéntes alapon – igaz, máris százezrek hozták nyilvánosságra a mutatószámukat közösségi oldalukon.

Mitchell szerint a rendszer további lehetőségeket rejt magában. A hatóságok birtokában lévő adatok és az interneten gyűjtött információk mellett könnyen felhasználhatók lennének a közterületi kamerák adatai is. Elvégre Kínában már most is 176 millió kamera figyeli a közterületeket, és a tervek szerint 2020-ra 450 millióra nő a számuk. Pekingben már ma is minden egyes négyzetcentimétert megfigyelnek. A kamerákat csak össze kell kötni arcfelismerő szoftverekkel, és máris orwelli méreteket ölt a megfigyelés – írja Mitchell.

Cikke végén Mitchell azon morfondírozik, hogy mi lesz, ha a totális megfigyelés rendszere beválik Kínában. Attól tart, hogy a kínai vezetés példáját más országok is követni fogják, és a közrend védelmére, illetve a társadalmi bizalom erősítésére hivatkozva hasonló megfigyelési rendszert vezethetnek be, ellehetetlenítve ezzel a kormányzat bírálóit.

Kommentem:

Idézet a cikk végéről: „…a kínai vezetés példáját más országok is követni fogják,… hasonló megfigyelési rendszert vezethetnek be, ellehetetlenítve ezzel a kormányzat bírálóit.”

Nos ez az, ami miatt nyugodtan alszok. Bírálataimat – ha volnának – belül tárolom. A lelkiismereti függetlenségemet – a szabad GONDOLKODÁSHOZ  való jogaimat-  úgysem tudják megvonni.  Bár van erre utaló bibliai jövendölés, de ezt másutt már kifejtettem. 

Ha  visszanézek rövid, de eseménydús életemre, felbukkannak a különböző uralmi rendszerek beépített emberei. Volt úgy, hogy a közvetlenül mellettem lévő munkapadon „dolgozott” (?) a műhely spiclije. Roppant ráérősen és csekély produktivitással, de mégis tudott új házat építeni, amikor beköltözött vidéki kis falujából Pécsre.

Amióta csak létezik államszervezet, minden időkben voltak „bizalmasai”, súgói. Nem izgattam magamat miattuk, mert  munkahelyi vezetőim tudták, hogy különös hitvilágommal (szombatünneplés, lásd a 4. parancsolatot) nem vagyok az államra nézve veszélyes. („Róm 13.3-4)

Az idő múlásával csak a technikai besegítések változtak.  Akik a jövőbeli Nagy Testvértől már most félnek, azoknak a METAZIN cikke kemény lecke. (Dénes Ottó)

2018. február 22.
Forrás:  http://www.metazin.hu/index.php/item/3531-a-kinai-nagy-testver-nem-alszik

Mondja el a véleményét!