Mi az a TEK? avagy “orwelli” világunk?

Jó, jó a terrorral nem lehet játszani, de amennyiben a civil szférát átlengi a mindenkitől, mindentől való félelem, azonnal a régmúlt idők Hitleri-Sztálini világa és ezek variációi “ugranak be” a gondolatokba. No meg a “Szép új világ” + az 1984 látomásai. Nem remélem, hogy ezek valóságosak lesznek, de Európa (Ázsia?) sokat megélt e téren!?  Negatív példa a “Kedves Vezető” országa. Ne másoljuk!! (Dénes Ottó)

Válaszolt a TEK Orbánék amerikai kritikusának

  • hvg.hu

2012.04.20.,
A Terrorelhárítási Központ hamarosan Orbán Viktor saját titkosrendőrségévé válik – ezt írta Kim Lane Scheppele, a Princeton Egyetem tanára a The New York Times internetes oldalán, Paul Krugman blogjában. Szerinte a TEK az elmúlt két évben „orwelli hatalomra” tett szert, megfigyelhet és adatokat is gyűjthet gyakorlatilag bárkiről.

Scheppele szerint a TEK ma már egy olyan titkosrendőrség, amelyet bármelyik önkényuralmi vezető megirigyelne. Bárkit megfigyelhet ugyanis úgy, hogy a kabineten kívüli személyektől gyakorlatilag nem is kell engedélyt kérnie rá. A szervezetnek joga van titokban behatolni bárkinek a lakásába, lehallgatni embereket, hang- és videofelvételt készíteni bárkiről az engedélye nélkül, átkutathatja a postát és az elektronikus adatok között is keresgélhet. Ráadásul ezekről az érintetteket nem is kell értesíteni, viszont arról nincs szabályozás, hogy meddig tárolhatja az adatokat a szervezet – írta a professzor.

TEK: speciális feladat, kevés nyilvánosság
A 2001-es New York-i terrortámadás után az új biztonsági kihívások között első helyen ma már a terrorizmus szerepel. Az állam terror elhárítási feladatainak csak jól szervezett és megfelelően képzett önálló, speciális egység, intézmény kialakításával képes megfelelni. Ennek szellemében hozták létre a Terror elhárítási Központot – írják a közleményben.

A TEK nemzeti szinten kizárólagos jogkörrel látja el a terrorizmus elleni küzdelem koordinációját, elemzését, értékelését, de elszigetelten, hanem más nemzeti rendfenntartó és elhárító szervezetekkel összhangban. Együttműködik más országok hasonló feladatokat ellátó szervezeteivel, többek között az amerikaiakkal és az oroszokkal.

Ez a feladat sokszor a médianyilvánosság kizárását követeli, és csak nagyon korlátozottan engedik a TEK képességeinek bemutatását. A terrorelhárítás fogalma mellett ezért a köztudatban nem tisztázott kellőképpen a terrorelhárítás feladatrendszere – magyarázzák.

A TEK hatásköre eltér más rendvédelmi vagy nemzetbiztonsági szerv hatáskörétől: a terrorcselekmények és ahhoz kapcsolódó más bűncselekmények felderítésére, megelőzésére, megszakítására terjed ki. Felderítő tevékenysége során a rendőrségről szóló törvény, megelőzési tevékenysége során pedig a nemzetbiztonsági szolgálatokról szóló törvény alapján jár el.
A terrorelhárítás birtokába jutott információkat az adatvédelmi törvényben meghatározott módon és ideig köteles megőrizni. A rendőrségi törvény alapján a rendvédelmi szervek részére, felkérésre, kizárólagos hatáskörrel a TEK végzi a bűncselekmények elkövetésével gyanúsítható veszélyes bűnözők elfogását.

A szervezet lehetőség szerint dokumentálja tevékenységét, a felvételeket az eljárást folytató szervnek változatlan formában, vágatlanul átadja, azok tárgyi bizonyítási eszközt képeznek. A nyilvánosságot az adatvédelmi törvény előírásainak megfelelően átalakított videoanyaggal tájékoztatja, a személyes adatok védelmét és a közérdekű adatok nyilvánosságát szem előtt tartják – olvasható a TEK közleményében.
Forrás:  http://hirszerzo.hu/hirek/2012/4/20/20120420_tek_scheppele_valasz#utm_source=20120421_kover_koztarsasagi_elnok&utm_medium=Flyer&utm_campaign=hvg.hu

Mondja el a véleményét!