..”az egyházügyi törvény „orwelli” jellegű…”

  Orwell megvalósult fantáziaregénye

“A kormányok élén hazudozók állnak, és akármit mondanak, semmit sem szabad elhinni!” (I. F. Stone)

Dönthetnek ma az egyházak sorsáról            2012. február 10., 05:11
Ma tárgyalja az Országgyűlés vallásügyi bizottsága az egyházügyi törvény módosításáról szóló kormánypárti javaslatot. Mint arról korábban beszámoltunk, azért kényszerül erre a Fidesz, mivel a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnökének vallástudományi tanácsadó testülete – amely az egyházzá nyilvánítási kérelmeket bírálta el – nem hozott konkrét döntéseket.

A hvg.hu információi szerint a testület szakvéleményében inkompetensnek minősítette és egyúttal feloszlatta magát. A bizottság azt vizsgálta, hogy a regisztrációt kérő felekezetek megfelelnek-e a törvényi követelményeknek.

Ennek alapján kellett volna az MTA elnökének, Pálinkás Józsefnek javaslatot tennie a parlament vallásügyi bizottságának, hogy a 32 kérelmező felekezet közül melyek kaphatnak egyházi státuszt. A még hatályos törvény szerint ezután a bizottság indítványára az Országgyűlés döntött volna az ügyben. Az akadémikusok vonakodása miatt azonban a Fidesz arra kényszerülhet, hogy az eljárásrendet megkerülve, a kérelmező egyházakat vizsgálat nélkül egyszerűen beemelje a már egyházi jogállást kapott 14 felekezet közé.

A Financial Times című brit lap „Magyar egyházak a senki földjén” címmel közölt tegnap írást az egyházügyi törvényről internetes kiadásában. Iványi Gábor, az egyházi státuszát vesztett Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség vezetője úgy nyilatkozott: az egyházügyi törvény „orwelli” jellegű, hiszen a jogszabály szerint „minden felekezet egyenlő, de egyesek egyenlőbbek a többieknél”.
http://www.nepszava.hu/articles/article.php?id=510942

Mondja el a véleményét!