George Orwell: 1984

George Orwell: 1984

Mit keres egy kimondottan a fantáziára épülő eszmefuttatás, egy un. „Keresztény könyvtárban”? Amikor sok-sok évvel előbb elolvastam, olvasás közben egyre többször a közbeszédbe beivódott  „Apokaliptikus vízió”, Jelenések könyvéből kölcsönzött szókapcsolata járt a fejemben. Politikusok, egyházi emberek…egyre többet és többet emlegetik ezt a kifejezést. Teljes jelentéstartalma persze a fantáziadús elméletek és találgatások özönét generálta.

Jelenések 13,16-18.

Alapul az a néhány „titokzatos” bibliavers szolgálhat, amit az említett könyvben olvashatunk.
 Azt is teszi mindenkivel, kicsinyekkel és nagyokkal, gazdagokkal és szegényekkel, szabadokkal és szolgákkal, hogy az ő jobb kezökre vagy a homlokukra bélyeget tegyenek; 17És hogy senki se vehessen, se el ne adhasson semmit, hanem csak a kin a fenevad bélyege van, vagy neve, vagy nevének száma. 18Itt van a bölcsesség. A kinek értelme van, számlálja meg a fenevad számát; mert emberi szám: és annak száma hatszázhatvanhat.” 

Tehát egy egész világra kiterjedő megfigyelési/utasítási/végrehajtói hatalom, „aki” az orwellihez mindenben hasonló berendezkedéssel éri el a mindenkire és mindenre kiterjedő , abszolút uralmat.

Az 1984 (eredeti címén Nineteen Eighty-Four) egy szatirikus politikai regény és szerelmi történet George Orwelltől. Az örök klasszikust mindenkinek ajánlom, aki úgy gondolja, hogy nem biztos, hogy a mai világunk megfelelő irányba halad.

Olyan disztópia (negatív utópia), amelyben a felügyelő állam tökéletes alkalmazkodást követel a polgároktól hazugságokkal, félelemkeltéssel és kegyetlen büntetésekkel. Az 1949-ben kiadott mű Orwell legnépszerűbb munkája, és az „orwelli” jelzőt ennek világára használjuk

A teljes művet itt olvashatja: George Orwell: 1984. További könyvekért és írásokért látogassa meg keresztény könyvtárunkat!

Mondja el a véleményét!