Nyomelemekről közérthetően

Ma már az élet szinte minden területén találkozunk a nyomele­mekkel, illetve fontosságuk a korábbiakhoz képest jelentősen megnőtt. A nyomelemekről a napi „hírforrások” részben télszí­nes, részben félreérthető információkat is tartalmaznak, ezért egy közérthető, mégis szakszerű kézikönyvre talán sohasem volt nagyobb szükség, mint napjainkban.                    ‘

Egy, a nyomelemekkel – elsősorban a táplálkozás-élettan szempontjából – foglalkozó kézikönyvben elkerülhetetlen az elnevezésekkel kapcsolatos állásfoglalás. Az első fejezet elején írottak alapján előnyben részesíthetnénk a,,mikroelem”kife­jezést, de ezzel teljesen egyenértékűen használható a „nyom­elem” megnevezés is: a könyvben ez utóbbival találkozik az olvasó. A nyomelem kifejezéssel az angol „trace element” és a német „Spurenelement” szóösszetételek jobban megegyez­nek.

A „mikrotápelem” kifejezés is azonos értelemben használ­ható. Ez elsősorban akkor indokolt, ha a mezőgazdaságban vagy a táplálkozás-tudományban kívánjuk kihangsúlyozni, hogy ezek az elemek a táplálkozás elengedhetetlen tartozékai. A „mikrotápanyag” kifejezés már távolról sem egyértelmű, hiszen – főleg az orvosi szakirodalomban – a kis mennyiségben szükséges sokféle vegyület (vitaminok, aminosavak slb.) össze­foglaló megnevezésére használják. A teljesség kedvéért meg­említjük, hogy az eddig felsorolt kifejezések más tudomány­ágakban (geokémia, metallurgia stb.) más és más értelmezést kaphatnak.

Bízunk abban, hogy ez a kis könyv is hozzájárul ahhoz, hogy az egészségünk alapját képező táplálkozásunk megfelelőbbé váljon és a nyomelemek a mindennapi életben is elfoglalják az őket méltán megillető, fontos helyet.

A teljes művet itt olvashatja: Béres Rt: Nyomelemekről közérthetően. További könyvekért és írásokért látogassa meg keresztény könyvtárunkat!

Mondja el a véleményét!