562 ÉVVEL EZELŐTT NYOMTATTÁK AZ ELSŐ KÖNYVET

1455. február 23.-án vagyis pontosan a mai napon 562 évvel ezelőtt Johannes Gutenberg nyomtatni kezdte az emberiség első könyvét, a Bibliát.

562 évvel ezelőtt nyomtatták az első könyvet

Tudtad? A világ első nyomtatott könyve a Biblia volt. Ezt az ”örök bestsellert” sokan csak azért nem olvassák el, mert túl hosszúnak tartják – csak képzelj bele abba, hogy a könyvnyomtatás kezdete előtt papok és szerzetesek kézzel másolták újra és újra a jól ismert sorokat.

A Gutenberg-biblia, Európa első nyomtatott könyve ma ünnepli 562. születésnapját. Egészen pontosan 1455. február 23-án látott napvilágot ez a kétkötetes kiadvány, melynek kiadója Johannes Gutenberg. Ő volt az első európai, aki mozgatható betűelemekkel és betűfémmel készített nyomtatványokat. Az általa használt technika aztán az egész világot megváltoztatta a mai napig, ahogyan a könyvnyomtatás Európa- és világszerte elkezdett terjedni.

Johannes Gutenberg

562 évvel ezelőtt nyomtatták az első könyvet

A legtöbb példány 1286 oldalas volt – ezek mind két kötetben jelentek meg, de két egyformát nem lehetett találni. Más volt a tipográfiájuk, nagy részüket papírra nyomtatták, 45 példány viszont pergamenre készült. Az utóbbiak elkészítéséhez 170 borjú bőrére volt szükség.

Gutenberg Bibliájából akkoriban azonban meglepően kevés példány, csupán 180 darab készült – az 1450-es években ez mégis nagy számnak számított, hiszen Európában ekkor nem volt több 30.000 kötetnyi könyvnél. A Vörös Hadsereg ezekből a nyomtatott példányokból kettőt el is rabolt a II. világháborús Németországból. A Harvard Egyetem könyvtárában is történt majdnem lopás, de ez a kísérlet sikertelen volt – 1969-ben ugyanis egy Vido Aras nevű tanítvány a mosdókban rejtőzött az intézmény zárásáig, hogy utána megléphessen a kötettel. A súlyával viszont nem számolt – koponyatörés lett a vége.

562 évvel ezelőtt nyomtatták az első könyvet

A 180 nyomtatott kötetből már csak 49 darab van meg – világszerte őrzik őket, múzeumokban, könyvtárakban és egyetemeken. Németországban ebből 14 példányt, az Egyesült Államokban 10-et őriznek. Ma egy teljes Gutenberg-biblia 35 millió dollárt is érhet.

2017. FEBRUÁR 23. | SZERZŐ: M5TV.HU

Forrás: History

Mondja el a véleményét!